Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Хочу вступити в університет будь-де, лише б не в Донецьку, тут немає майбутнього”, – абітурієнтка з Донецьку

“Хочу вступити в університет будь-де, лише б не в Донецьку, тут немає майбутнього”, – абітурієнтка з Донецьку

“Хочу вступити в університет будь-де, лише б не в Донецьку, тут немає майбутнього”, – абітурієнтка з Донецьку

ВУЗ

Софія (ім’я змінено на прохання героїні – ред.)  живе у Донецьку все своє життя. У 2014-му, з початком бойових дій, її батьки вирішили залишитися в рідному місті, тому дівчина продовжила ходити до своєї школи. За сім років війни вона вже звикла до артилерійських обстрілів, до комендантського часу. 

Кореспондент Inform.zp.ua, Наталія Аляб‘єва, дізнавалась про життя українських школярів на окупованих територіях та про вступ до українських вишів. 


“Мрію вступити в український університет”

У старшій школі Софія почала замислюватися про вступ в університет за межами рідного Донецька.

Я хотіла б вступити будь-де, лише не в Донецьку. Який сенс у цьому навчанні? Дипломи не визнають, потрібно їхати до Російської Федерації й там їх підтверджувати, – розповідає Софія. 

Щоб мати можливість вступити в український виш, з 9-го класу дівчина почала дистанційно додатково навчатися у краматорській школі. 

“За останні роки більшість моїх знайомих виїхали навчатися до закладів вищої освіти у Російську Федерацію. Більшість навчається у Ростові-на-Дону. Тому що ближче додому. Так легше і дешевше, можна бачитися з рідними, коли забажаєш. Й часу менше на дорогу виходить”, – каже Софія. 

Дійсно, до Києва діставатися важче й дорожче: потрібно переїжджати через блок-пости, отримувати дозвіл на перетин лінії розмежування, щоразу здавати експрес-тести на коронавірус. 

Блокпост при виїзді із окупованої території на Сході України
Блок-пост при виїзді з окупованої території на Сході України

 

До того ж ще одна проблема для випускників з ТОТ (тимчасово окупованих територій) – українська мова та література, яку раніше в школах викладали факультативно, а нині взагалі припинили. 

“Але я все-таки маю мрію вступити в університет в Україні, – каже Софія, – саме тому я й навчаюся у двох школах”.  


Що потрібно зробити абітурієнтам з ТОТ, щоб вступити в український університет?


1. Відвідати офіційні сайти: Міністерства освіти і науки України, “Доступної освіти”, університетів, у які ви плануєте вступати.

На сайтах Ви знайдете інформацію щодо умов вступу, термінів подачі документів, які саме необхідно надати документи для вступу, перелік освітніх центрів, які діють в різних регіонах України.  Або зателефонувати на гарячу лінію для вступників із тимчасово окупованих територій (0-800-504-425). 

Також, на сайті  https://dostupnaosvita.com.ua/video-lessons можна скористатися можливістю  підготовки до іспитів за допомогою відеоуроків з української мови та літератури, історії України, математики й багато іншої корисної інформації. Для перегляду відеоуроків реєстрація не потрібна.

Сайт "Доступна освіта", dostupnaosvita.com.ua
Сайт “Доступна освіта”, dostupnaosvita.com.ua

Обрати навчальний заклад, де б ви хотіли навчатися. Виш має бути у тому ж місті, що й освітній центр. Перелік за регіонами – з сайтами університетів, адресами, відповідальними особами, контактними телефонами та графіком роботи:  https://dostupnaosvita.com.ua/centers


2. Звернутися до освітнього центру «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

З 7 червня до 24 вересня почнуть працювати освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Освітні центри працюють при вищих навчальних закладах, їх телефони можна дізнатися на сайтах відповідних ВНЗ. У 2021 році 195 вишів, на базі яких функціонують освітні центри.

Вступати через освітні центри матимуть право особи, які:

– мають / не мають  український документ про освіту;

– проходили ЗНО /не проходили ЗНО і мають відповідні сертифікати року;

Якщо у випускника немає українського атестата, йому потрібно звернутися до одного з освітніх центрів для проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та вступу до вишу за спрощеною процедурою.


3. Отримати лист-запрошення від університету для перетину лінії розмежування. 

Для оформлення запрошення для виїзду з тимчасово окупованої території для абітурієнта й однієї людини, яка буде його супроводжувати, потрібно обов’язково поставити відмітку у відповідному полі під час попередньої реєстрації. В кожному освітньому центрі  на базі ВНЗ  є відповідальна людина, яка допоможе з отриманням листа-запрошення.

Оформити дозвіл на перетин лінії розмежування необхідно в міжвідомчому оперативному штабі в Донецьку (для абітурієнтів з Донецької області). Документи можна подавати в електронному вигляді на електронну пошту [email protected]  Оформити дозвіл можна на абітурієнта, а також на одну супроводжуючу особу. 


4. Скласти два іспити державної підсумкової атестації: українська мова та історія України. А також один вступний іспит, який встановлює вищий навчальний заклад. Для вступу на деякі спеціальності передбачений творчий конкурс. 

Щоб скласти ці іспити, потрібно звернутися до освітнього центру на базі вищого навчального закладу. Освітній центр направляє до відповідної школи на складання іспитів з української мови та історії України. У 2021 році документи для вступу на бакалавра за кошти державного бюджету будуть приймати вищі навчальні заклади до 19 липня 2021 року. Іспити відбуваються очно, дитина особисто зскладає іспити у визначених школах. 

На сайті “Доступної освіти” є безкоштовні відео уроки, презентації, тести, які допоможуть абітурієнтам у підготовці. 

За інформацією Міністерства освіти і науки України, при вступі через освітній центр особа має можливість подати до 5 заяв на різні спеціальності в одному виші та брати участь у конкурсі на місця державного замовлення в межах спеціальної квоти для прийому вступників з тимчасово окупованих територій на основі повної загальної середньої освіти (Квота 2).


5. Надати до органу соціального захисту населення за місцем проживання заяву і отримати довідку внутрішньопереміщеної особи.


6. Для отримання соціальної стипендії студент з тимчасово окупованої території має звернутися до вишу, де він/вона навчається, з необхідними документами, зокрема, копією довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.


Після зарахування на бюджетну форму навчання, незалежно від рейтингу, студент з тимчасово окупованої території гарантовано отримує соціальну стипендію.

Для студентів (курсантів) вишів I—II рівня акредитації (технікуми, училища, коледжі) – 750 гривень; III— IV рівня акредитації (інститути, консерваторії, академії, університети) – 1 000 гривень; I—IV рівня акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, – 2 000 гривень.

Якщо вступити до вишу на бюджетну форму навчання не вдалося, абітурієнт з тимчасово окупованої території має можливість вступити до коледжів, технікумів, професійно-технічних навчальних закладів.

За інформацією від Міністерства освіти і науки України,  у 2020 році за квотою 2 мали право вступати випускники шкіл з тимчасово окупованого Криму (м. Севастополя), окупованих окремих районів Донбасу та території населених пунктів на лінії зіткнення. Для них у 2020 році в університетах виділили 12 755 місць.


Нагажаємо, в США заявили про напружену ситуацію на кордоні України із Росією. Концентрація російських військ на кордоні залишається найбільшим з часів вторгнення РФ в Україні в 2014 році.


Наталія Аляб‘єва для Infrom.zp.ua