Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Радіаційна тривога: що робити запоріжцям у випадку загрози, коли можна виходити на вулицю

Радіаційна тривога: що робити запоріжцям у випадку загрози, коли можна виходити на вулицю

Радіаційна тривога: що робити запоріжцям у випадку загрози, коли можна виходити на вулицю

Радіаційна загроза населення

Окупаційні війська захопили Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі ще на початку березня. На території ЗАЕС вони розмістили російську техніку, а саму станцію регулярно обстрелюють. Так вороги ставлять під загрозу безпечну роботи атомної станції.

Українці, а особливо жителі області і найближчих населених пунктів знаходяться в зоні потенційної небезпеки в разі радіаційних викидів. 

В матеріалі розкажемо, як діяти в перші години після оповіщення про радіаційну небезпеку; чи можна виходити на вулицю. Які заходи для цього обов’язкові і як правильно готувати їжу та яку воду можна буде вживати. 

Як нас сповістять про радіаційну небезпеку? 

Насамперед в Запоріжжі увімкнуть сирени, сигнально-гучномовних пристроїв, переривисті гудки інших сигнальних засобів, транспорту. Вони означають сигнал цивільного захисту “Увага всім!”.

Також, сповіщення про виникнення надзвичайної ситуації прийде в застосунку на телефоні “Тривога”. В додатку ви побачите напис “Радіаційна небезпека”.

Після сповіщення вам потрібно буде ввімкнути радіоприймач або телевізор (місцеві канали). Також важливо прослухати повідомлення місцевих органів влади.

Що робити в перші години після сигналу тривоги? 

  1. Щойно стало відомо про небезпеку радіоактивного забруднення, слід негайно одягнути на себе та дітей протигаз, респіратор, протипилову тканинну маску або ватно-марлеву пов’язку та пройти до укриття, якщо воно знаходиться в безпосередній близькості.
  2. Якщо захисна споруда знаходиться надто далеко та відсутні засоби захисту органів дихання, необхідно залишатись вдома.

Для довідки: дерев’яні будинки послаблюють радіацію у 2-3 рази, а підвали цих будинків – у 7-10; одноповерхові кам’яні – 10, їх підвали – 40-50; багатоповерхові кам’яні будинки – у 400-500, а їхні підвали (сховища) – у 1000 разів.

Укриття для населення
  1. Увімкнути всі можливі засоби масової інформації та слідкувати за повідомленнями та розпорядженнями місцевих органів влади. Тим часом закрити вікна, двері, зашторити їх щільною тканиною або ковдрою. Закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти щілини у віконних рамах.
  2. Упакуйте продукти харчування у герметичні пакети (загорніть у декілька шарів паперу, складіть у банки, каструлі або пакети) та приберіть до холодильника. Зробіть запас води, заливши її в посуд з кришками чи пробками.
  3. Приготуйте найпростіші засоби спеціальної обробки – мило, мильний розчин. Підготуйтеся до можливої евакуації.
  4. Проінформуйте сусідів. Уникайте паніки. Тримайте постійно увімкненими засоби передачі інформації, чекайте подальших повідомлень місцевих органів влади.
У Запоріжжі відпрацювали дії на випадок аварії на Запорізькій АЕС

Як бути із приготуванням їжі і що можна їсти? 

Готувати та приймати їжу потрібно в закритих приміщеннях. Вживайте лише ті продукти харчування, які зберігалися в холодильниках, закритих ящиках, скринях, в підвалах, погребах або були куплені в торгових мережах.

Продукцію з індивідуальних господарств, особливо молоко, зелень та фрукти можна споживати тільки з дозволу органів охорони здоров’я.

Воду використовуйте лише з перевірених джерел.

Перед прийомом їжі використовуйте 0,5% розчин питної соди для полоскання ротової та носової порожнини.

Готувати та приймати їжу потрібно в закритих приміщеннях.

Коли можна виходити на вулицю і як це безпечно зробити?

Намагайтеся якомога менше знаходитися на вулиці, а якщо є необхідність покинути приміщення – обов’язково одягайте засіб індивідуального захисту органів дихання, головний убір, плащ, чоботи, рукавички.

Виходьте на вулицю лише на час, установлений режимом радіаційного захисту. Дітей на вулицю виводити не можна. Запобігайте потраплянню опадів на тіло й одяг.

При поверненні додому помийте або обітріть мокрою ганчіркою взуття, верхній одяг струсіть, почистіть вологою щіткою та при можливості залиште поза приміщенням.

Обличчя, руки, шию ретельно помийте, прополощіть ротову та носову порожнину 0,5% розчином питної соди.

У всіх приміщеннях, де перебувають люди, щодня проводьте вологе прибирання із застосуванням миючих засобів

Також вам буде цікаво почитати:

– Загроза аварії на Запорізькій АЕС: експерт розповів, що вплине на радіус зони ураження

– Обстріли АЕС, міжнародні заяви та “евакуаційне питання”: що відбувається навколо Запорізької АЕС

– Можливі сценарії розвитку подій при вивільненні радіоактивних відходів, “ядерний шантаж” та вплив радіації на екологію і здоров’я жителів України та сусідніх країн”.