Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Запорізький КВУ прокоментував дострокові вибори

Запорізький КВУ прокоментував дострокові вибори

Запорізький КВУ прокоментував дострокові вибори

Голова Комітету виборців України (КВУ) в Запорізькій області Роман Пятигорець повідомив позицію регіонального представництва щодо бачення питань дострокових виборів і змін виборчого законодавства.

Очільник Комітету виборців в Запорізькій области зауважив, що позиція КВУ щодо дострокових виборів викладена у заяві на сайті “Реанімаційного пакету реформ”. 

Окрім цього, Роман Пятигорець окреслив наступні чинники, що впливають на законність дострокових виборів:

  • Останні кілька місяців КВУ завжди наголошував, що проведення виборів за відкритими списками (Виборчий кодекс) теоретично можливе, але на практиці це призведе до повного хаосу, підриву довіри до результатів волевиявлення і системи відкритих списків загалом. Тому заяви політиків про необхідність проведення виборів за відкритими списками ми вважали популістичними.
  • Сьогодні і Президент і лідери всіх фракцій і груп, представлених у парламенті, повели себе вкрай безвідповідально. В українській і світовій практиці я не зустрічав випадків, коли б виборча система змінювалася за кілька днів до старту кампанії. До того ж є повним абсурдом, коли лідери фракцій і груп заявляють про відсутність правових підстав для розпуску і, водночас, заявляють, що вони погоджуються із «політичним рішенням про розпуск».
  • На думку КВУ є низка вкрай важливих питань, які потребують невідкладного законодавчого регулювання: передбачити, що партії можуть витрачати на рекламу не більше 50% коштів виборчого фонду; питання прозорості виборчих коштів, низка інших питань. Також ми виступаємо за скасування норм закону, які передбачають повернення з держбюджету партіям коштів, витрачених на вибори. Ця сума може становити близько 3 млрд. грн. Від 70-90% коштів виборчих фондів партії несуть улюбленим олігархічним телеканалам і ми проти того, щоб коштом платників податків ці кошти повертали партіям.

Читайте также: Роман Пятегорец: как избирателям защититься от недобросовестной агитации и манипуляции 

У підсумку, Голова КВУ у Запорізькій області наголосив, що “Новий Президент і всі без винятку парламентські партії повели себе негідно. Вони мислять виключно категоріями власних рейтингів і власних політичних вигод. Хтось має високий рейтинг, а хтось отримав політичний хабар у вигляді низького і зручного 3% бар’єру. Як результат – ми отримуємо гарантовану пропрезидентську більшість у ВР (Слуга народу + Батьківщина або Слуга народу + За життя).”

Читайте также: Роспуск Верховной Рады: как будет работать горсовет Запорожья