Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » На Запоріжжі працює унікальне виробництво, якого немає навіть у Європі

На Запоріжжі працює унікальне виробництво, якого немає навіть у Європі

На Запоріжжі працює унікальне виробництво, якого немає навіть у Європі

Кизилові сади, у нас, на Запоріжжі, неподалік  м. Токмак. Важко повірити, адже в Україні ця ягода практично не росте. Запорізькі підприємці  доводять, – на наших ґрунтах плоди може давати усе, лиш би садити та доглядати рослину з любов’ю.

П’ять років тому родина Ольшанських, маючи велику територію для вирощування садів, вирішила ризикнути і спробувати впоратися з вибагливою рослиною. Засадили у 2013 році близько  12 гектарів землі молодими паростками. На сьогодні цю територію збільшили ще на 2 гектари і зараз планують розширення свого бізнесу. Про те, як вирощують кизил на Запоріжжі та про таємниці успішної підприємницької діяльності сьогодні розкаже Данило Ольшанський, представник унікальної компанії  та торгової марки «Фембері»

виробництво

У Вас унікальна компанія, подібних садів в Україні немає, як зважилися на вирощування кизилу та  і звідки власне взялася ідея?

Мій батько активно цікавився тим, що унікального можна вирощувати в Україні, зайнявся спочатку вирощуванням зернових культур. У той час у нього був закинутий сад, той його потрібно було реанімувати, або навіть реконструювати. Вирішив посадити кизил. Ми розуміли, що його в нас практично не вирощують, хіба в Криму є невеличкі насадження. Батько прийняв чітке рішення – насадити найбільший у Європі кизиловий сад. Зараз у нас 14 гектарів кизилового саду, кожного року ми його розширюємо. Зараз плануємо зробити власний розплідник, будемо вирощувати дерева прямо з кісточок. Також ми зараз займаємося переробкою власної продукції. Виготовляємо джеми, компоти, варення та 2 види соусів.

Наскільки затребуваною ваша продукція є в Запорізькій області?

Для Запоріжжя це дійсно екзотична ягода, люди не звикли до неї, бо наші бабусі не вари з неї компоту чи варення. Але, ця ягода надзвичайно корисна, у  ній великий вміст вітаміну «Ц», більше, а ніж в будь-якій іншій ягоді, також багато корисних кислот, потрібних для нашого організму. Це запас калію та магнію, продукт, який виводить з організму токсини. У наших умовах життя виводити токсини потрібно, навіть якщо нам здається що їх в організмі немає.  Усі корисні властивості навіть важко ось так з голосу перерахувати.

Ви перейшли від процесу продажу сировини і вирішили її переробляти самостійно. Наскільки це обґрунтовано та економічно вигідно?

У нас були амбіції не просто вирощувати ягоду, а створити свою торгову марку, якісно переробляти те, що виростили.  Ми хотіли створити ту торгову марку, яку полюблять усі українці, а потім можливо і весь світ. Єдина наша складність – розказати людям про продукт та його корисні властивості. Ми хочемо, щоб люди звикли до нього, а коли це станеться  – і виробництво і споживання цього продукту буде дуже вигідним. Мені б хотілося, що люди побачили якісь телепередачі присвячені рослині, чи публікації в друкованих та он-лайн ЗМІ. Нехай кожен дізнається, що продукт це природній вітамін, який якісно зміцнить здоров’я. ЇЇ ж варто хоча б раз спробувати. Це дуже смачно…

Сьогодні вирощування і переробка кизилу це теж вигідно, але не настільки, як би нам хотілося. Зараз це вже прибутковий бізнес.

 Яку саме продукцію ви виробляєте? Що можна зустріти на полицях магазинів?

Кизил перетертий з цукром, десерт, він же джем, компот, влітку виробляємо морси, також 2 види соусів – лагідний і преміум, варення, до речі дуже смачне. Нещодавно знову вирішили виробляти пастили для дітей. Це найбільш корисний продукт з нашої лінійки, бо там збережені всі корисні властивості кизилу. Це висушені фрукти, які дитина їсть як цукерки.

Де зараз можна купити продукцію торгової марки «Фембері»? Наскільки широкою є мереже розповсюдження продукції?

На даному етапі ми відкрили свій магазин, щоб представити максимально весь асортимент. Це на вулиці Перемоги, 119. Також наша продукція в усій мережі магазинів «Еко лавка», по всій Україні. Наша продукція є у Варусі та інших місцевих магазина. Найбільше кількість нашої продукції беруть «Еко лавки».

Чи є в планах вихід на європейські ринки?

Безумовно так. Ми зараз ведемо всі підготовчі етапи для виходу на європейські ринки. Ми розуміємо, що продуктову лінійку потрібно допрацювати. Щось додати, щось прибрати навпаки, розробити окремий бренд саме для європейців. Ми працюємо над створенням свого сайту,зможемо продавати за допомогою Інтернету. Мусимо також враховувати і свої потужності, сад наш досить молодий поки, а тому виробних потужностей мабуть замало. Над усім цим, зрештою, ми зараз активно працюємо.

Цей ринок є дуже бажаним для нас, оскільки конкуренції практично немає. Але проблема та ж сама – ягоду не знають, ми були в Латвії, зокрема в Ризі, люди підходили і запитували що це, часто плутали з помідорами чері. А от в Болгарії, в Софії ми були люди чітко знали у яких випадках варто терміново спожити ягоди кизилу, нам повідомили – вживати потрібно при болях в животі та для покращення потенції. В Болгарії кизил росте в лісах, це дикі низькорослі кущі, тож кизил болгари знають з дитинства. Але основна частина людей ягоди не знають. Саме тому ми часто їздимо на виставки по усьому світу, щоб популяризувати та розказати, у тому числі про успішний український бізнес.

виробництво

виробництво

Скільки часу вам потрібно, щоб вийти на промисловий рівень?

Я думаю у наступному році ми зможемо зібрати достатньо урожаю для промислових масштабів. Кизилове дерево є плодючим близько 100 років, тож ми будемо розвиватися і розширюватися. Скажімо за 2017 рік ми зібрали близько 7-10 тон, у наступному році очікуємо 20, можливо навіть 50 тон, але це дуже важко спрогнозувати. Все залежить у тому числі від погодних умов.

Чому кизил практично не представлений в мережевих супермаркетах?

З ними узагалі важко працювати. Вони беруть лише те, що 100% і швидко зможуть продати, а враховуючи що кизил знають недостатньо добре, тому і купують не настільки активно. Представники висувають дуже багато непотрібних нікому вимог і правил, довго приймають рішення. Якщо зможемо знайти порозуміння, будемо працювати.

Валерій Козицький

Мирослава Балабан