Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » Запорізький губернатор: про участь у виборах, COVID-19 та «велике будівництво»

Запорізький губернатор: про участь у виборах, COVID-19 та «велике будівництво»

Запорізький губернатор: про участь у виборах, COVID-19 та «велике будівництво»

Запорізький губернатор: про участь у виборах, COVID-19 та «велике будівництво»

В Запорізькій області вже 4 місяці працює регіональний антикризовий штаб боротьби з COVID-19. Його засідання проходять в закритому режимі. Колеги скаржаться, що жодного разу на таке засідання не запросили журналістів. Чому?

Чим займається антикризовий штаб зараз та як готується до ймовірної другої хвилі коронавирусу? Ці питання Inform.zp.ua адресувало голові ЗОДА Віталію Боговіну.

В кінці травня Уряд погодив його призначення головою Запорізької ОДА. На своїй презентації в Кабміні, він заявив, що “через рік-два вся Україна побачить – як потрібно працювати в області“.

Zaporizʹkyy hubernator Vitaliy Bohovin: pro uchastʹ u vyborakh ta «velyke budivnytstvo»

Про перші кроки на посаді очільника обласної адміністрації

Ви на посаді майже два місяці. Прийшли в регіон у тяжкі часи, як для області, так і для країни загалом. Ви вже встигли ознайомитися з ситуацією в районах (багато їздите). Ваше загальне враження: що вважаєте найболючішою проблемою, в чому бачите досягнення?

Я виїжджаю в райони 2 рази на тиждень, дуже добре знаю регіон, спілкуюсь з людьми, звертаю увагу на деталі. Дуже приємно бачити, як за програмою президента йде «велике будівництво» країни: будуються дороги, школи, дитячі садочки, стадіони, навіть багатостраждальні мости в Запоріжжі. Такого масштабного будівництва Україна ще не бачила. Найбільша проблема, на мою думку, – це небажання людей брати на себе відповідальність. Ситуація з перевантаженням доріг – актуальний тому приклад. Уряд може виділити кошти на нові дороги, я можу проконтролювати якість і вартість будівництва, а потім на відремонтовану дорогу в’їжджає перегружена фура і руйнує її. Водій, власник фури, людина, що виписує ТТН, власник вантажу, людина, що приймає перегруз – всі вони беруть участь у руйнування доріг, це треба розуміти і нести відповідальність.

Серед позитивних змін мешканці вже побачили «дороги»: нові – швидко будуються, проблемні – ремонтуються. Запорізькому регіону пощастило з «великим будівництвом», тому що ми курортний центр? Це стратегічна робота обласної влади чи це робота народних депутатів, які розповідають про лобіювання дорожніх питань?

Така ситуація не тільки в Запорізькій області. За програмою «Велике будівництво» президента зшивається вся Україна від заходу до сходу, від півдня до півночі. Курорти посприяли також: через Запорізьку область пролягає декілька трас національного значення, саме вони у фокусі уряду. Зараз завершується ремонт трас Н-30 та Н-18, дорога на Азовське море майже збудована. Наступного року плануємо відремонтувати дорогу, яка буде вести до Чорного моря, також трасу М-14 Маріуполь-Одеса по всій протяжності в Запорізькій області.

Будівництво моста в Запоріжжі також слугує фактором поліпшення логістики по території країни. Загалом це командна робота, тут один в полі не воїн. В першу чергу, це ініціатива президента, це робота всієї команди народних депутатів, обласної влади, місцевого самоврядування.

Що з об’єктів «великого будівництва» з’явиться в області до кінця поточного року? Ви могли б назвати, наприклад, скільки садочків або шкіл буде?

В програмі «великого будівництва» на сьогоднішній день 8 шкіл, 4 дитячих садочки, 4 спортивні майданчика, 21 дорога національного та місцевого значення, а також 9 об’єктів, які будуються за надзвичайною кредитною програмою Європейського інвестиційного банку.

Про регіональний штаб боротьби з COVID-19

Регіональний штаб боротьби з COVID-19 з’явився майже одразу після запровадження всеукраїнського масштабного карантину, його створення мало на меті стати центром вирішення питань, пов’язаних з поширенням небезпечного вірусу. Чи вдалося штабу стати центром координації дій?

Так. На 1 серпня підготовлено та проведено 28 позачергових засідань регіональної комісії з питань техногенної та екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, 21 розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків НС. Постійно здійснюється моніторинг епідеміологічної ситуації на території області, стану матеріально-технічного та кадрового забезпечення, рівня захворюваності на коронавірусну хворобу, аналіз виконання прийнятих рішень та їх ефективності. Зазначена робота продовжується і в умовах послаблення карантину також.

Ви назвали документи, розпорядження. Розкажіть, що це практично значить? Які першочергові екстрені проблеми були та вирішені з початком карантину та Вашого приходу на посаду?

З приходом на посаду цей штаб вже працював, карантин вже був введений. На сьогоднішній день ОДА фінансується програмним способом, який було закладено в бюджет попереднього року. Ніхто минулого року не міг передбачити пандемію, саме тому фінансування більшості програм скорочено через коронавірус. Але на сьогодні є багато небайдужих громадян та представників бізнесу, які допомагають у вирішенні цієї проблеми.

Радіо версію інтерв’ю із головою Запорізької ОДА, Віталієм Боговіним можна прослухати тут:

Чи збирали Ви додатково кошти для вирішення актуальних проблем?

Нічого нового з цього питання не скажу. Починаючи з березня цього року постійно надходить гуманітарна та благодійна допомога з різних джерел. Місцевий бізнес також дуже добре допомагає. Одразу допомога розподіляється до закладів охорони здоров’я, які задіяні в наданні допомоги пацієнтам з COVID-19. Сьогодні вже створюється резерв. Представники соціально відповідального бізнесу вирішили не збирати кошти на придбання засобів для боротьби, а безпосередньо направляти засоби індивідуального захисту до закладів охорони здоров’я.

На цей час у Запоріжжі безперебійно проводять ПЛР-дослідження. За рахунок гуманітарних надходжень та централізованих постачань отримано майже на 33000 досліджень тест-систем. Всього на теперішній час проведено 31000 ПЛР-досліджень. Перші 6000 експрес-тестів для закладів охорони здоров’я розподілено в першу чергу для центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Ви сказали про тести, які надавали благодійники. А загалом Ви підраховували за цей час, яка кількість благодійної допомоги надійшла області в якості допомоги у боротьбі з COVID-19?

Дуже багато допомоги і в медичному обладнанні, і в засобах захисту надходило. Деякі меценати не хочуть цього афішувати, тому точної цифри не можу скласти на сьогоднішній день. Волонтерський рух добре допомагає.

Zaporizʹkyy hubernator Vitaliy Bohovin: pro uchastʹ u vyborakh ta «velyke budivnytstvo»

Сьогодні, коли жорсткий карантин змінився адаптивним, а на зміну екстреним потребам медиків прийшли планові закупки в лікарнях, чим займається Штаб?

На даний час продовжується створення запасів засобів захисту на складах Обласної бази спеціального медичного постачання. Заклади охорони здоров’я області оснащуються апаратами ШВЛ, налагоджується система киснепостачання.

Зі створенням Штабу запрацювала цілодобова «гаряча лінія» щодо протидії коронавірусу (тел.0 800 503 508). Хто і з чим звертався за цей час?

За 5 місяців до обласної гарячої лінії надійшло майже 7000 звернень, майже 25% від загальної кількості. На першому етапі операторами надавались консультації з найбільш хвилюючих питань: проходження тестування, придбання лікарських засобів, організація лікування, а також роз’яснювалися особливості введення карантинних обмежень. Найбільше звернень до обласної лінії з питань поширення корона вірусної інфекції стосувалось роботи пасажирського транспорту.

Окрім цього мешканці області виявили пильність та повідомляли про порушення умов карантину в тій чи іншій сфері. Підприємці цікавились умовами ведення підприємницької діяльності в умовах карантину.

Ви сказали про засідання антикризового штабу. Чому вони проходили в закритому режимі? Я так розумію, якісь дискусійні питання вирішувались, про які не хотіли, щоб знала громада?

Ніяких секретів від громади ми не маємо. Щоб не сіяти паніку і давати журналістам можливість працювати лише з офіційною інформацією, було прийнято рішення про закрите засідання. Все вирішується під час засідання, протоколюється і публікується у нас на сайті. Для журналістів ми проводимо прес-конференції, де відповідаємо на всі запитання. 

Zaporizʹkyy hubernator: pro uchastʹ u vyborakh, COVID-19 ta «velyke budivnytstvo»

 

Про політику та вибори

Ви більше 2-х місяців працюєте на посаді. Як складається Ваша співпраця з обласною радою, мером Запоріжжя? Чи у Вас уже були робочі зустрічі?

З обласною радою співпраця складається трошки краще, бо ми в одній будівлі. Мера бачу рідше на сьогоднішній день, співпрацюємо по можливості якомога тісніше.

Цієї осені відбудуться місцеві вибори. Як готується до них регіон в умовах пандемії?

Готуватися будуть з 5 вересня, коли розпочнеться виборча кампанія. Моя робота, на щастя, на сьогоднішній день направлена не на вибори, а на те, щоб в області велося «велике будівництво», вчасно відкривався навчальний сезон, курорти працювали, бізнес. Я думаю, що коли почнеться виборчий сезон, всі будуть готуватися до нього, дай Боже, щоб зняли карантин на той час.

ЗМІ повідомляють, що члени Вашої команди та колишні співробітники будуть балотуватися в списках «Слуги народу». Чи відповідає дійсності ця інформація і чи Ви особисто будете приймати участь у виборах?

ЗМІ багато чого говорять і пишуть. Я поки не маю такої інформації щоб мої друзі або члени моєї команди з минулого бізнесу хотіли балотуватися. Щодо голови ОДА, прийде 5 вересня – побачимо.

У мене питання стосовно Ваших відносин з народними депутатами. Ви вже сказали, що вони лобіюють інтереси Запорізької області. Розкажіть, з ким найкраще складається робота? Як Ви оцінюєте лобіювання інтересів регіону на рівні Верховної Ради?

На сьогоднішній день склалася чудова команда народних депутатів Запорізької області. Я з кожним із них на зв’язку, коли виникають проблеми або питання, які треба проговорити, пролобіювати в інтересах Запорізької області. Вони всі на зв’язку і дійсно є праця єдиної команди, я їм дуже вдячний за це.

Про війну на Сході

Заяви про ймовірний наступ Росії лунають від військових України та фахових закордонних експертів. Вже бачимо, що Херсонська область працює над створенням територіальною оборони, перевіряє захисні споруди. В Запорізькому регіоні триває відповідна робота? Чи вже були спільні обговорення з військовими, що робити в разі бойових дій?

Я маю величезну надію, що цього не станеться. У Запорізькій області професійні військові, які знають, що робити, якщо, не дай Боже, щось відбудеться.

Це робота військових. Ми ведемо співпрацю в цьому напрямку. Тут у нас все добре.