Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Запорізькі села готуються приймати іноземних туристів

Запорізькі села готуються приймати іноземних туристів

Запорізькі села готуються приймати іноземних туристів

Гості з різних країн звикли відвідувати Київ, Львів та міста Західної України. Але промислове Запоріжжя має чим здивувати навіть вибагливих туристів, – впевнена Інеса Носенко – експертка з екотуризму, член Асоціації сільського зеленого туризму. За її словами, у нас в області є водопади, про які навіть більшість запоріжців не здогадується.

Відкрити Запорізький регіон світові та і самим мешканцям області повинен міжнародний проект “Розвиток мережі екотуризму в Чорному морі”. Втілити всі туристичні задуми – це тривалий час, тому цим проектом передбачено створити веломаршрути з відповідною інфраструктурою та інформаційними позначками, – наголошують в Агенції регіонального розвитку Запорізької області, яке і займається реалізацією масштабного проекту.

Після проведення експертизи буде визначено, як пролягатиме маршрут. Але головне це не облаштування стоянок та самих доріжок (це можна зробити і своїми силами). Надважливим є внесення веломаршрутів запорізької області на міжнародну мапу, – пояснює Наталя Малая, ассистентка координатора проекту “Розвиток мережі екотуризму в Чорному морі”: 

«Попередньо 1-й веломаршрут пройде через о.Хортица: заповідника, музей. Другий поєднає цікавинки Вільнянського району: этносело «Дивосвіт», а також водоспади, кіний завод».

Зліва направо: Наталя Малая, ассистентка координатора проекту “Розвиток мережі екотуризму в Чорному морі”; Інеса Носенко, експертка з екотуризму, член Асоціації сільського зеленого туризму

Таким Запорізький регіон ви ще не бачили

“Міжнародна мапа веломаршрутів, яку створюють в рамках проекту, буде двомовною: українською та англійською. Це є надважливим в поширенні інформації для іноземних туристів”, – вважає Інеса Носенко. Вона, як експерт, залучена до проекту «Розвиток мережі екотуризму в Чорному морі”. 

Інеса Носенко, експертка з екотуризму, член Асоціації сільського зеленого туризму

Є стереотип: Західна Україна – це сільський екологічний туризм, і людина якщо приїздить подивитися українські красоти, то обов’язково шукає лісові території або гори. Але те, що ми маємо в Запорізькій області – це перлина степової України: неймовірна, квітуча, різнобарвна. Для нас самих було відкриттям, що на Запоріжжі є водоспади. Коли їхали подивитися, була ілюзія, що побачимо, як водичка трошки спадатиме. Насправді побачене стало відкриттям. Але такі місця треба розглянути з точку зору, як туди дістатися, як там залишитися переночувати, провести час. Тому важливо привертати більше уваги, аби вирішувати і такі інфраструктурні проблеми.

– Ви входите до складу експертів міжнародного проекту. Яким чином відбувається експертиза майбутніх маршрутів?

Приїхати до сільської садиби можна навіть по калдобинах, які на всій дорозі зустрічають будь-якого туриста, чи то велосипедного, чи то автомобільного. Але хотілося б показати не трасу, а саме доріжки, які пролягають по наших краєвидах. Тоді стало зрозуміло, що треба залучати групу ентузіастів, які не просто вміють триматися на велосипеді. Потрібі люди, які розуміють, що таке «велосипедна доріжки»: хто, в якому віці і з яким станом здоров’я може приймати участь в пересуванні ними. Постали нові питання: чи є сертифіковані або згідно законодавства створені велосипедні маршрути? Відчули необхідність залучати експертів, які мають відношення до архітектури, геодезії, і взагалі до проектної спеціалізації, які можуть фахово відповісти, чи можна саме у цьому місці збудувати малі архітектурні форми. А це нова низка експертиз.

Вже відомо, що майбутні веломаршрути пройдуть вашим етноселом «Дивосвіт». Які результати Ви очікуєте?

Велосипедисти і так приїздять і зупиняються, тепер буде ще і стоянка. Так сталося, що наші волонтери збудували стоянку. І тому виявилося, що просто інвестиція, поставити стіл та стільці, це не головне. Розуміємо, що найбільш важливим результатом цього проекту буде мапа. Коли людина може відкрити свій телефон, гаджет, клікнути «веломаршрути у Запоріжжі» і тоді на всіх картах і міжнародних сайтах буде розповідь про те, що Ви побачите в Запоріжжі. Нагадаю, партнер проекту –  турецька сторона створює такий веб-портал. Тому задача експертів: сфотографувати, створити путівники, створити не просто карти, а зробити їх доступними, відкритими для будь-якого туриста. І ось це буде головним продуктом. Не відповідь «куди їхати», а повноцінна інструкція з мальовничим описом та обов’язковою правовою фаховою оцінкою того, чи можна тут рухатись, кому можна рухатись, де можна зупинитися, де можна взяти в оренду велосипед, в тому числі і тандем.

Етносело. Джерело: Дивосвіт
Етносело. Джерело: Дивосвіт
Етносело. Джерело: Дивосвіт
Етносело. Джерело: Дивосвіт

– Ви намагалися прорахувати, коли побачите перші результати як учасник проекту саме в етноселі, яке бере участь в проекті?

Для нас вже є перші результати. Бо група експертів, яка приїхала, вже почала відповідати на технічні і технологічні запитання, які завжди виникають у будь-якому інфраструктурному проекті. Тому завдяки архітекторам ми зрозуміли, де можна по місту проїхати, на які речі треба звернути особливу увагу. І це дуже важливо. Ще є один результат, який пов’язаний із комунікацію та промоцією. Зустріч вже була із партнерами з різних країн: турецька, грузинська, болгарська, грецька сторона. Ми вже обмінялись першим досвідом і баченням подальшої співпраці. І головне: ми вже знаємо один про одного. Без цього проекту я б ніколи не дізналася, що є таке містечко Бяла, яке деякими речами навіть схоже на наш Запорізький край. І тому це також результат. І навіть питають: «А що у Вас є? А як можна з Вами зв’язатися?». Тому це такі важливі надбання.

Інеса Носенко, експертка з екотуризму, член Асоціації сільського зеленого туризму

Є ще один важливий момент. Це знання одне одного. Людям, які питають, що окрім острова Хортиця можна подивитися в Запоріжжі, я вже раджу нові точки на карті регіону, які можна презентувати із задоволенням. Ми працюємо з людьми, які знаються на крафтовому виробництві, роблять хенд-мейд продукти і готові про них розповідати. Але через те, що вони знаходяться далеко від обласного центру, не дуже розкручені сільські туристичні об’єкти. Тому ми їм пропонуємо познайомитись один з одним. Я зараз поспілкувалася лише з двома головами сільських рад і з одним головою районної ради, я просто їм намалювала, що ми будемо створювати такий маршрут. І той зворотній зв’язок, який я отримала, дорогого коштує. Було відчуття, що люди розуміють, що сьогодні це вкрай потрібно і це є розвитком саме їх території.

Інеса Носенко, експертка з екотуризму, член Асоціації сільського зеленого туризму

– Знаємо, що відсутність туристів у великій кількості – це насамперед відсутність інформації про Запорізький регіон. Хто може краще розповісти, ті, хто живе поряд і найшвидше до нас доїде.

Звертаюсь до всіх із закликом розповідати про те, що Запоріжжя – це в тому числі і екологічний, етнічний полікультурний неймовірно привабливий туристичний регіон. Ті красоти, які є на сьогоднішній день тут на Запоріжжі, їх інколи неможливо знайти в інших місцях. Тому така народна промоція, таке радіо, яке передає інформацію з вуст в уста, дуже важливо щоб воно почало працювати. А до цього ми додамо тут на місці створимо цікаві родзинки, на які захочеться подивитися. Заїочеться відпочити, послухати спів пташок, порибалити, а потім скуштувати рибку. Насолодитися неймовірними чаями різнотрав’я запорізького степу та ще й з медом. Нехай ось ця енергія туристичного натхнення пробуджує людей і звертає увагу на Запорізький регіон.


Читайте также: