Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » Про забруднення повітря можна дізнайся зі свого смартфону

Про забруднення повітря можна дізнайся зі свого смартфону

Про забруднення повітря можна дізнайся зі свого смартфону

Кожен бажаючий може зайти данні через телефон і побачити, який стан забруднення повітря на цю хвилину в Запоріжжі. Поки що в нашому металургійному центрі встановлена одна така точка виміру. Але незабаром їх стане більше.

Як Запоріжжя приєднується до всеукраїнської карти забруднення та як працює екологічний моніторинг – редакції Inform.zp.ua розказала Олеся Крамаренко – громадський діяч, керівник громадської організації «Дзиґа».

В цьому році ГО «Дзиґа» активно співпрацює з чеською ГО «Арніка», яка отримала грант від міністерства закордонних справ Чехії на придбання датчиків повітря для забруднених міст України. В рамках цього проекту будуть придбані датчики для Запоріжжя, Маріуполя, Кривого Рогу, Дніпра та Харкова. Зараз визначаються найбільш доцільні місця. Буде створено сайт, мобільний додаток, де люди зможуть онлайн спостерігати за станом забруднення повітря.

«Крім того ми самостійно оголосили збір коштів на придбання стаціонарних датчиків-пиломірів, які виробляють українські ІТ-шніки за аналогією німців. Вони коштують 1100 грн. Це, звичайно, не супер обладнання, яке розкладе всі формальдегіди, важкі метали в пропорціях. Ні, це лише пил. Але, ВООЗ наголошує, пил ПМ2,5 та ПМ10 – дуже дрібні частинки, які в 60 разів тонші за людське волосся, дуже небезпечні для людини», – нагадує Олеся Крамаренко.

За словами керівника ГО «Дзиґа», коли дихаємо, частинки пилу поступають прямо у кров і провокують різні захворювання. Це не лише промисловий пил, це пил від автотранспорту та спалювання листя. Датчики вперше розроблено та випробувано у Штутгарті (Німеччина). В Україні їх розробляють активісти ГО “SaveDnipro”. На сьогодні в нашій країні 56 станцій передають дані в Saveecobot і на профільні онлайн-карти: aqicn.org.

Читайте также: В Запорожье состоится трехдневный фестиваль весны

Де будуть встановлені датчики?

Активісти та звичайні городяни зібрали 3700 грн., цієї суми вистачить на 3 датчики. Зараз у Фейсбуці опублікувано 10 пропозицій, і будь хто може проголосувати за ту вулицю, яка найбільш, на їх погляд, потерпає від брудного повітря.

«Це вузлові вулиці – пл.Фестивальна, Космос, Бабурка… Ми узгодили з обласним лабораторним центром МОЗ, де вони протягом останніх років фіксували найбільшу концентрацію пилу. Плюс там, де ми бачимо, що є дитячі садки, школи, парки», – пояснює Олеся Крамаренко.

Голосування за місця встановлення датчиків триває до кінця квітня. Поки в Запоріжжі встановлена одна така точка виміру пилу на вулиці Портовій в районі Металургів. Мешканець району особисто купив і встановив датчик. З появою ще 3-х пиломірів карта моніторингу розшириться. Таким чином поступово Запоріжжя приєднується до всеукраїнської і всесвітньої карти забруднення, – вважає Олеся Крамаренко.

«Ми наголошуємо: придбані датчики не замінюють державний моніторинг, але допоможуть мешканцям міста – регулювати своє пересування і прогулянки з дітьми в період небезпечних концентрацій пилу у повітрі. Саме про це сповіщатиме система цілодобово онлайн».

Читайте также: В дни фестиваля Zaporizhzhia Jazzy транспорт будет ходить до полуночи

Що показує датчик?

Датчик показує індекс забрудненості повітря. Подається інформація в цифрах, яка показує концентрацію нормальну для здоров’я, або навпаки «небезпечну». Дані з усіх датчиків про стан забруднення повітря в зручному і зрозумілому трактуванні відображатимуться на карті забруднень.

Скріншот з карти забруднень

Система надає наступні можливості:
– вибір зручної доступної станції аналізу повітря;
– зручне відображення даних у вигляді індексу якості повітря AQI (air quality index);
– рекомендації та застереження про ризики для здоров’я;
– підписки на щогодинне оновлення даних або на дані збільшення рівня забрудненості повітря.

«Можна навіть на цифри не дивитися, там все позначено кольором. Якщо червоним – небезпека, якщо жовтим, то більш-менш, якщо зеленим – це нормально, можна гуляти», – пояснює Олеся Крамаренко.

Кожен мешканець міста може відслідкувати рівень забруднення в зоні встановлення датчиків через телефон та уникати прогулянок містом, де в цей час є перевищення. Посилання: SaveEcoBot у Telegram та у Facebook Messenger

Читайте также: Реконструкция площади Фестивальной: из бюджета города выделят 17 миллионов гривен

44 станції моніторингу повітря, 17 населених пунктів і 5 областей України – стільки даних про стан забруднення повітря станом на сьогодні є у SaveEcoBot

Джерело зображення: Фейсбук

Як захистити датчики від крадіїв та вандалів?

В Запоріжжі всі датчики встановлюються згідно вимогам, які прописані в законах України для стаціонарних датчиків, які працюють в державному моніторингу. Місце розташування: за вікном або на балконі не вище другого поверху, тому що пил вимірюється в зоні перебування самої людини.

 «8-9-й поверхи вже не мають для нас такого значення. Тому це звичайно квартири, офіси. Вже є домовленість в районі Металургів з офісом. Ми це не будемо публікувати і показувати звичайно, але вони повністю захищені. Там єдина вимога – постійна робота вай-фаю, він не має відключатися, тому що тоді дані просто не попадають через мережу Інтернет на карту забруднень», – пояснює Олеся Крамаренко.

За її словами, в найближчі два роки мета ГО «Дзиґа» та інших еко-активістів Запоріжжя – це створення незалежної системи моніторингу, запуск державної системи моніторингу і прийняття на місцевому рівні муніципальної програми моніторингу.

«Накопичені дані дадуть можливість більш предметного діалогу з власниками підприємств. Вимагати від промисловості прискорення модернізації і внесення в меморандуми, в місцеві програми дієвих заходів щодо покращення повітря. Ми не чекаємо, що повітря в Запоріжжі буде абсолютно чистим. Але модернізація підприємств і зниження викидів у повітря необхідні» – наголошує Олеся Крамаренко.

Читайте также: Снижение цены на газ с мая под угрозой – заявление АГРУ