Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Асоціація міст України святкує 25 – річчя

Асоціація міст України святкує 25 – річчя

Асоціація міст України святкує 25 – річчя

Успішній реалізації реформи децентралізації на Запоріжжі ми завдячуємо, у тому числі організації “Асоціація міст України”

Однійєю з найбільш успішних реформ в Україні  сміливо можна назвати  реформу децентралізації. На сьогодні в Запорізькій області створено 24 ОТГ. Їх кількість продовжує збільшуватися, а раніше створені громади накопичують історії успіху. Найбільш відчутні результати у тих ОТГ, які вже мали можливість розпорядитися власним бюджетом. Зрештою, наслідки децентралізації у тих громадах видно, як то кажуть – неозброєним оком. Це вже відмінно якісніша інфраструктура, вмотивовані та активні люди, нові перспективи та спільна відповідальність за свій населений пункт. Європейський досвід дозволяє нам скористатися перевіреною схемою, яка точно наблизить Україну до цивілізованого світу.

Асоціація міст України

Чимало для цього процесу зробила “Асоціація міст України”. І хоч діє вона  практично з початку незалежності України, найбільше її підтримка відчутна саме зараз, коли потрібно допомагати громадам, консультувати, мотивувати до змін. Власне створена вона саме для цієї функції – захисту прав та інтересів територіяльних громад.  І можливо саме завдяки таким і подібних організаціям ми можемо сьогодні говорити про позитивні результати  реалізації реформи децентралізації.

Чверть століття з громадами, які це дало результати?

Цього року, 30 червня вона відзначила своє  25-річчя.  З цієї нагоди регіональні предствники у Запоріжжі підвели підсумки діяльності, поділилися міркуваннями та прогнозами на майбутнє.

“Якщо підводити підсумки 25-річної діяльності, то найбільшою гордістю є ті 650 громад, які зараз діють в Україні. Вони охоплюють близько 80% населення нашої держави. Асоціація міст України, це той орган, який зараз має найбільшу законодавчу ініціативу. Щорічно, приймають більше сорока законопроектів, які ми ініціюємо. Це важливо, бо вони дають можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів, вирішувати різні структурні моменти, у тому числі ті, що стосуються реформування органів місцевого самоврядуварння. Якщо говорити про Запорізьку область, то засновниками регіонального відділення “Асоціації міст України” була Запорізька, Мелітопольська, та Бердянська міські ради. На сьогодні в області вже 24 ОТГ.”  – поділився директор запорізького регіонального відділення  АМУ Ігор Бірюков.

Одним із завдань АМУ, при формуваннія ОТГ, є юридичні консультації, роз’яснення та практичнні рекомендації. Ще два роки тому громадяни не розуміли суті реформи, які це переваги дасть і чи дасть взагалі. Боялися відповідальності та очікували складних ситуації. За останній рік громади у запорізькій області почали об’єднуватиися у чотири рази швидше, що свідчить у готовність населення самостійно розпоряджатися, керувати, відповідати.

https://www.youtube.com/watch?v=FbcYxOU9gbQ

На сьогодні організація АМУ нараховує близько 600 членів по всій Україні. Вони обіцяють продовжувати реформувати органи місцевого самоврядування, підтримувати та сприяти їх розвитку.