Головна » Суспільство » Їжа » Скільки коштує найдешевша ягода у Запоріжжі та що з неї приготувати

Скільки коштує найдешевша ягода у Запоріжжі та що з неї приготувати

Гарбузи

З кінця серпня і до листопада в Україні триває сезон збору гарбузів. Тож офіційно можна сказати — осінній гарбузовий сезон розпочато.

Журналісти Inform.zp.ua дізналися, скільки сьогодні коштує гарбуз у Запоріжжі, де його можна придбати та що смачного приготувати з цієї корисної ягоди.

Так-так, саме ягоди! З ботанічної точки зору гарбуз вважається ягодою, адже розвивається з квітки й містить багато насіння. Проте в кулінарії його традиційно відносять до овочів, бо він часто використовується у несолодких стравах.

Скільки коштує гарбуз у Запоріжжі

Ціни на гарбузи у магазинах і на ринках різняться, однак цей продукт залишається одним із найдоступніших восени. У супермаркетах Запоріжжя кілограм гарбуза можна придбати від 17 гривень — залежно від сорту та місця продажу. Для прикладу, в “АТБ” – 17.95 за кг, в “Сільпо” – від 3 грн за 100 гр, у “Варусі” – від 17.90 за кг. 

Користь гарбуза

Попри те, що гарбуз на 90% складається з води, він містить чимало вітамінів і мікроелементів: калій, селен, кальцій, залізо, магній, сірку, йод, кобальт, цинк, а також вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP і D. До складу також входять фосфорна, лінолева та кремнієва кислоти, фітостероли.

Гарбуз — чудове джерело заліза, яке сприяє здоровому кольору обличчя і піднесеному настрою.

Як вибрати гарбуз

Передусім варто знати, що гарбуз буває літній і зимовий. Літні сорти мають м’яку і ніжну м’якоть, тоді як зимові відрізняються більшою щільністю як зовні, так і всередині.

Для зберігання обирайте гарбузи без пошкоджень — вони можуть лежати місяцями, не втрачаючи своїх властивостей. Найсмачнішими вважаються плоди вагою від 3 до 5 кілограмів — саме вони мають ідеальний баланс солодкості та щільності.

Гарбузова каша. Фото з сайту Євгена Клопотенка

Гарбузова каша з молоком та рисом від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

Покрокова інструкція:

  1. Очистьте гарбуз від шкірки та видаліть серцевину з насінням. Наріжте 500 г гарбуза великими кубиками.
  2. Викладіть гарбуз у каструлю з товстим дном, додайте 200 мл води та варіть 30 хвилин. Потім злийте воду й потовчіть гарбуз у пюре.
  3. Додайте до гарбузового пюре 500 мл молока й доведіть до кипіння. Тим часом промийте 100 г рису.
  4. Увімкніть духовку розігріватися до 160°C. Додайте до гарбуза рис, вершкове масло та цукор.
  5. Накрийте каструлю кришкою та поставте її на дно духовки на 30 хвилин при 160°C. Або продовжуйте варити кашу на плиті на мінімальному вогні 30-40 хвилин під кришкою. Подавайте теплою.
Кокосовий суп. Фото: vogue.ua

Кокосовий суп

Інгредієнти:

  • 1,5 кг гарбуза
  • 400 мл кокосового молока
  • сіль
  • 2 ч. л. сухого імбиру (або 2 см свіжого кореня)

Приготування:

  1. Очистьте гарбуз від насіння і запікайте при 160°C півтори години (великими шматками або половинками).
  2. Готовий гарбуз наріжте на кілька частин та збийте у блендері з кокосовим молоком, імбиром та сіллю до стану пюре. Додайте воду за потреби.
Запіканка з гарбузом та м’ясом. Фото: jisty.com.ua

Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами

Інгредієнти:

  • 1 кг м’яса або курки
  • 1 середній гарбуз
  • 150 г рису
  • 100 г цибулі
  • 100 г масла
  • 3 помідори
  • сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Наріжте м’ясо дрібними шматочками, залийте водою й тушкуйте під кришкою на слабкому вогні до готовності.
  2. Відваріть рис до напівготовності. Дрібно наріжте цибулю й пасеруйте її в маслі. Гарбуз очистьте й наріжте тонкими скибочками.
  3. Змішайте м’ясо з рисом та цибулею, поперчіть і посоліть за смаком.
  4. У глибоку сковороду, змащену маслом, покладіть шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, зверху викладіть помідори кружечками. Додайте трохи окропу або бульйону й тушкуйте в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
  5. Подавайте із зеленню та сметаною.

Запіканка з гарбуза з яблуками, горіхами і медом

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 200 г сиру
  • 4 ст. ложки манної крупи
  • 2 яблука
  • 2 яйця
  • 100 г волоських горіхів
  • 50 г ізюму
  • 30 г вершкового масла
  • 3 ст. ложки цукру
  • 1 ст. ложка меду
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Ізюм залийте водою й залиште на 20 хвилин. Горіхи підсушіть та подрібніть. Гарбуз і яблука наріжте кубиками.
  2. Збийте яйця з сіллю та цукром, додайте манну крупу й залиште на 20 хвилин, щоб крупа набухла.
  3. Протріть сир через сито, додайте його до яєць разом із медом і збийте тісто до однорідної консистенції.
  4. Викладіть частину тіста у форму для випікання, змащену маслом і посипану манкою. Потім додайте шар гарбуза, яблук, ізюм та горіхи. Зверху викладіть тісто.
  5. Запікайте при 180°C близько 40 хвилин. Подавайте зі сметаною, варенням або чаєм.
Салат з грушею та гарбузом. Фото з сайту Євгена Клопотенка

Салат з грушою та гарбузом

Інгредієнти

Для салату:

  • 60 г Гарбуза
  • 40 г Груша
  • 30 г Вершкове масло
  • 70 г Мікс салатів
  • 1 шт. Веточка мяты
  • 50 г Волоський горіх (ядра)
  • Гарбузове насіння
  • по вкусу Сіль

Для соусу:

  • 5 г Гірчиця (американская)
  • 30 г Соняшникова олія
  • 5 г Бальзамічний оцет

Грушу і гарбуз миємо і очищаємо від шкірки. Нарізаємо їх тонкими слайсами. Розігріваємо пательню з вершковим маслом. Обсмажуємо гарбуз з двох сторін протягом 1 хвилини. Після того, як обсмажили гарбуз, викладаємо його на паперовий рушник, щоб зайвий жир вбрався. Для соусу змішуємо гірчицю, соняшникову олію і бальзамічний оцет. У глибоку ємність викладаємо листя салату, додаємо грушу, листя м’яти, гарбуз, горіхи, поливаємо соусом, солимо і перемішуємо.

Читайте також:

  • Щоб з’ясувати, якою є ситуація в регіоні та чого очікувати від цін на олію, журналістка Inform.zp.ua поспілкувалася з фермером і головою Кушугумської громади. 
  • Журналістка Inform.zp.ua вирішила підрахувати, скільки цього року коштує банка домашніх помідорів.

📢 Inform.zp.ua працює, щоб ви знали правду. Ми щодня збираємо важливі новини про Запоріжжя, окуповані території та життя в регіоні. Якщо наша робота важлива для вас, підтримайте редакцію донатом — ваша допомога дозволить нам продовжувати писати для вас! ❤️ Підтримати: за посиланням 👈