На Великдень традиційною випічкою є паски, які готує чи не кожна господиня. Хоч приготування цієї страви й займає час та вимагає зусиль, існують й неважкі рецепти.
Іnform.zp.ua приготував ТОП 3 рецепти пасок для початківців.
Класичний рецепт без яєць та дріжджів
Для приготування знадобиться:
- борошно – 2 склянки;
- сметана – 1 склянка;
- цукор – 1/2 склянки;
- сода – 1 ч.л.;
- оцет – 1 ч. л.;
- ванільний цукор – 1 ч.л.
Духовку розігрійте до 180 градусів. Змішайте сметану, цукор та ваніль у великій мисці. Потім додайте борошно і погашену соду, замішайте тісто. Викладіть його на стіл і добре вимісіть. Тісто перекладіть у форми і випікайте 20-25 хвилин. Випічка має підрум’янитися. Після того як паска охолоне, ви можете прикрасити її арахісом, горіхами або шоколадом.
Сирна паска
Складові:
- сир – 500 г;
- цукрова пудра – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- родзинки – 50 г;
- курага – 50 г;
- ванільний екстракт – пару крапель;
- цедра 1 лимона.
Сир подрібніть за допомогою сита чи блендера. Всипте пудру та перемішайте. Туди ж додайте розтоплену олію, родзинки, курагу, ванільний екстракт та цедру лимона. Отриману масу потрібно помістити у форму і поставити в холодильник застигати. На це піде кілька годин. При подачі сирна пасха без яєць прикрашається горіхами, сухофруктами та поливається медом за бажанням.
Шоколадна паска з медом
Складові:
- Борошно – 350 г
- Яйця – 1 шт
- Олія – 60 г
- Цукор – 50 г
- Дріжджі, одна упаковка – 22 г
- Цукати -70 г
- Какао – 1 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Кориця – 0,25 ч. л.
- Молоко – 60 мл
- Мед – 35 г
- Заварна кава – 80 мл
- Ванілін – 10 г
До дріжджів додати молоко. Добре перемішати. До борошна по черзі додати цукор, сіль, ванілін, корицю, какао. Ретельно перемішати. До завареної кави додати мед. Він повинен розчинитись у каві. Збити міксером яйце. До суміші з дріжджів додати каву. Перемішати ложкою і додати збите яйце. Перемішати. Далі в суміш поступово порціями додавати борошно, але трохи борошна залишити. Замісити тісто. До нього додати підтоплену олію. Перемішати і додати борошна, що залишилося. Вимісити тісто руками. Накрити рушником і залишити на годину. Тісто має збільшитися приблизно вдвічі. Тоді додати цукати і знову вимісити тісто. Розкласти у форми. Залишити тісто, поки підійде. Воно знову має збільшитися вдвічі. Тоді вставити в тісто дві зубочистки, щоб воно не потріскалося під час випікання. І зверху змастити молоком. Випікати при температурі 180 градусів до готовності. Прикрасити готові паски шоколадною глазур’ю.
Смачного!
Авторка: Анжеліка Ванько