Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Весняна риболовля в Запоріжжі: де можна наловити риби, щоб не спіймати штраф

Весняна риболовля в Запоріжжі: де можна наловити риби, щоб не спіймати штраф

Весняна риболовля в Запоріжжі: де можна наловити риби, щоб не спіймати штраф

На водоймах у Запоріжжі та Запорізькому районі розпочався період заборони риболовлі під час нересту. Ловити рибу можна тільки на визначених ділянках, аби не нашкодити природі та не порушити закон.

Розповідаємо про заборонені місця для рибалок, штрафи за порушення та лазівки для любителів риболовлі.

Де заборонено рибалити

Запорізький рибоохоронний патруль встановив такі строки заборон риболовлі під час нересту:

  • на Запорізькому (Дніпровському) водосховищі – з 5 квітня по 10 червня;
  • р. Дніпро – від греблі Дніпровської ГЕС до адміністративних меж Запорізької області – з 10 квітня по 15 червня;
  • на інших водосховищах – з 1 квітня по 9 червня.; 
  • у всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) – з 1 квітня по 20 травня. 

Повний список заборонених місць для риболовлі можна знайти у наказі:

  • затока «Вирва» (гирло р. Верхня Хортиця);
  • озеро Лиман між селами Нижня Хортиця та Розумівка Запорізького району Запорізької області;
  • р. Московка від мосту (Прибережна автомагістраль) в Запоріжжі нижче за течією до гирла (Горіхова бухта);
  • протоки та озера о. Хортиця (в межах заповнення водою, що надходить з русла р. Дніпро);
  • р. Кокань в с. Біленьке Запорізького районі;
  • затока Балабинська (смт. Балабино Запорізького р-ну Запорізької області) та р. Кушугум (смт. Кушугум Запорізького р-ну Запорізької області);
  • протоки та озера Дніпровського пасма (в межах заповнення водою);
  • р. Конка від мосту автошляху М 18 (Харків — Сімферополь — Алушта — Ялта) нижче за течією;
  • Водойми заплави р. Конка.

Є ще заборонені ділянки, де рибалити заборонено впродовж всього року відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, пояснює головний спеціаліст відділу іхтіології, регулювання рибальства та аквакультури Запорізького рибоохоронного патруля Максим Бронзюк:

“Для нашого регіону по нижньому б’єфу: це 2 км вниз за течією від греблі Дніпровської ГЕС, територія ПЗФ (50-ти метрова зона та внутрішні заплави о. Хортиця)., для верхнього б*єфу 500-т метрів від греблі Дніпровської ГЕС на Дніпровському водосховищі, а також 500-т метрів від насосних станцій, які качають питну воду”.

Де можна ловити рибу

В період нересту (період парування риби) забороняється будь-яке рибальство на нерестовищах. Тож дозволяється рибалити  тільки з берега поза межами нерестовищ і заборонених зон. Це можна робити на гачок або спінінгом з однією штучною приманкою з берега. При цьому важливо ловити не більше двох рибин на одного рибалку-любителя. 

Які є заборони у рибальстві

Є кілька важливих заборон, не дотримуючись яких, ви можете отримати штраф. Ловити рибу не можна в:

  • період, коли діє нерестова заборона;
  • період, коли діє заборона на ловлю під час линьки;
  • період, коли діє заборона на ловлю в зимувальних ямах;
  • період, коли діє заборона на ловлю з човна (закриття навігації, нерест).
  • Основні заборони на риболовлю в Запорізькій області діють з квітня по червень.

Незалежно від сезонних обмежень, в законі написаний список знарядь лову, які заборонені при будь-яких умовах і відноситься до браконьєрських. Штраф можна отримати, якщо використовувати:

  • отруйні та вибухові речовини;
  • електрострум;
  • колючі знаряддя;
  • пневматична і вогнепальна зброя (крім, гарпунних підводних рушниць);
  • верши, бредні, мережі та ін., тобто промислове знаряддя лову.

Штрафи за порушення обмежень

Наразі діють наступні штрафи за порушення любительського рибальства в Україні:

  • Згідно з частиною 3 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил рибальства карається накладанням штрафу від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів) – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Яку рибу можна ловити

Відповідно до чинних правил, рибалка може необмежено ловити атерину, верховодку, карликового сома, ротань-головешку, сонячного окуня, тюльку, чебечка амурського, рапанів.Українців попередили про штрафи. Запам'ятайте ці правила вилову риби, щоб не влетіти в копійку

Однак на всі інші види риб (білий амур, лин, лящ, щука, товстолоб тощо) діє обмеження до трьох кілограмів чи одна штука, якщо на цю особину стоїть подібний ліміт.

Стосовно раків, то їх можна виловити не більше 30 штук, молюсків – до п’яти кілограмів, а креветок – до кілограма.

Українців попередили про штрафи. Запам'ятайте ці правила вилову риби, щоб не влетіти в копійку

Також в Україні збільшили штрафи за незаконний вилов.Українців попередили про штрафи. Запам'ятайте ці правила вилову риби, щоб не влетіти в копійку

В Україні контроль над дотриманням правил риболовлі здійснюється на державному рівні. Вся нормативно-правова база, що стосується рибного господарства, охорони водних біоресурсів, використання водойм, а також правил спортивної та аматорської риболовлі знаходиться на сайтах Державного агентства рибного господарства України, а також Головного управління охорони водних біоресурсів.

Чи можна рибалити під час комендантської години?

Під час комендантської години заборонено ходити на риболовлю. Наприклад, у Запоріжжі та Запорізькому районі вона розпочинається в 00:00 й триває до 05:00. Громадяни, які не мають спеціальних перепусток, повинні перебувати вдома.