Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Перехід на літній час 2024: коли запоріжцям варто переводити годинники та як це впливає на організм

Перехід на літній час 2024: коли запоріжцям варто переводити годинники та як це впливає на організм

Перехід на літній час 2024: коли запоріжцям варто переводити годинники та як це впливає на організм

Часы

 В ніч із 30 березня на 31 березня, о 3:00 ранку українці переходять на літній час, тобто переводять стрілки годинника на одну годину вперед.

На сучасних гаджетах перехід на” зимовий ” час відбувається автоматично. А на механічних годинниках доводиться переводити стрілки вручну.

Сезонна зміна часу

“Літній” і “зимовий” порядок обчислення часу вперше був введений у Великобританії в 1908 році для економії і більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби. В СРСР перехід на зимовий час і навпаки регулярно почав здійснюватися з 1981 року.

Українці вже багато років поспіль сперечаються про необхідність змінювати час, залежно від сезону. Лікарі запевняють, що переведення годинників негативно впливає на здоров’я людей. З приводу економії електрики у економістів теж є сумніви. Тому багато країн вже відмовилися від сезонної зміни часу. Така традиція ще залишилася в країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Мексиці, Великобританії, США, Канаді.

Комендантский час в Запорожье изменится 1 мая: когда он будет начинаться
Іллюстративне фото

Перехід на” літній ” час відбудеться 31 березня 2024 року о 3 годині ранку. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед.

Що думають фахівці з приводу зміни часу

Іспанський вчений Дієго Редолар впевнений в тому, що переведення годинників не володіє небезпечним і руйнівним ефектом для здоров’я. В цілому для організму людей він має незначні наслідки. Більшості людей, на думку іспанського вченого досить невеликого періоду для того, щоб адаптувати до нового режиму.

В Запорожье проверят две больницы
Врачи

Хронобіолог Тіль Ренненберг з Мюнхена провів дослідження, яке довело, що через перехід на зимовий або літній час у людини можуть виникати проблеми зі здоров’ям. В першу чергу це відбивається на працездатності. Організм просто не встигає перебудуватися на зміну графіка свого життя. Тому вчений упевнений, що невідповідність роботи внутрішніх годин організму і реального часу може завдати шкоди здоров’ю людини.

Як підготувати організм до переведення часу

Відмовтеся на деякий час від вживання енергетичних напоїв і кофеїну. Поки ритм біологічного годинника не нормалізується, вони можуть посилювати відчуття втоми.

Для більш легкого засинання перед сном прийміть теплу ванну, випийте склянку гарячого молока або включіть спокійну музику. За годину до сну відкладіть гаджети, щоб краще заснути.

Щоб мінімізувати наслідки переведення годинників, постарайтеся за кілька днів до 31 березня лягати спати і вставати раніше, ніж зазвичай – наприклад, спочатку на 15 хвилин, потім на 30, 45 хвилин. Перехід буде більш плавним і є ймовірність, що ви його й не дуже відчуєте.