Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » В бібліотеках Запоріжжя з’явився проєкт «Бібліоняня», де можна прийти з дітьми (ФОТО)

В бібліотеках Запоріжжя з’явився проєкт «Бібліоняня», де можна прийти з дітьми (ФОТО)

В бібліотеках Запоріжжя з’явився проєкт «Бібліоняня», де можна прийти з дітьми (ФОТО)

Фото: Inform.zp.ua

В оновлених бібліотеках Запоріжжя з початком весни запустили проєкт вихідного дня «Бібліоняня», в якому працівники бібліотек займаються з дітьми віком від 5 років. Всього в Запоріжжі налічується 8 філій дитячих просторів у бібліотеках.

Кореспондентка Inform.zp.ua відвідала одну з таких бібліотек за адресою Незалежної України 68А та дізналася про проєкт з перших уст.

Кожна бібліотека самостійно вирішувала час початку та тривалість проведення активностей. Так, деякі працюють з 10 ранку, інші – з 11.

«Бібліотека працює вже 2 роки, а проєкт, саме в нашій бібліотеці, розпочався в березні. Дітям дуже подобається. Кожного разу ми хочемо робити щось яскравіше і думаю, ми з цим справляємось. Захід триває годинку, це, наприклад, коли ми по книзі працюємо, йде розповідь про цю книгу або історія про якесь культурне свято, потім гра, і після гри ми проводимо майстер-клас. Для малечі 6-8 років годинки вистачає», – поділилася завідувачка бібліотеки Ксенія.  

Попри те, що проєкт запрацював нещодавно, вже багато дітей проводять ранок суботи в компанії працівників бібліотеки.

Завідувачка на честь закінчення цьогорічної Масляної, вирішила провести з дітьми тематичний клуб. Вона розповіла про історію свята та його традиції. Малеча дізналася про обряд з використанням колоди, який раніше символізував шлюб. Колоду прив’язували до рук або ніг молодим парубкам та дівчатам для спонукання їх до швидшого одруження. 

Після цієї частини бібліотекарі частували діток млинцями, які самостійно готували напередодні. Символічний другий сніданок супроводжувався мозковим інтерактивом – маленьких гостей перевіряли на знання приготування традиційної страви свята.

Далі почалися активні розваги, які супроводжувалися динамічною музикою. Діти стрибали, бігали, а також змагалися в іграх на дрібну моторику. 

Під кінець дітлахи зробили паперові колоски та квіточки своїми руками й пішли додому з гарним настроєм.

«Ми бібліотека інклюзивна, в нас все для цього оснащено. На підлозі – смуги, за якими незрячі орієнтуються в просторі, є окремий стенд з книгами шрифтом Брайля, книги для людей, які не бачать кольори, або погано бачать. Вся бібліотека – пандус. До нас заїжджають люди на кріслах колісних. Всі наші позначки розраховані на людей з обмеженими можливостями. Наші комп’ютери оснащені програмами, які читають книги в голос, для людей з вадами», – розповіла про особливості завідувачка бібліотеки.


В середу, 20 березня о 12:00, за адресою вулиця Незалежної України 68А, пройде виставка картин 12-річного переселенця з Бердянська – Максима Бровченка. Максим – хлопчик з розладом аутистичного спектра, проте це не завадило йому стати популярним художником як в Україні, так і за її межами. Картини хлопця прикрашають колекції багатьох відомих людей, серед яких Олена Зеленська, Валерій Залужний та Папа Римський. Всі кошти з проданих картин йдуть на допомогу ЗСУ.

Окрім виставки, Максим також представить свою книгу під назвою «Планета «А»», яка розповідає про людей з аутизмом, як вони бачать цей світ та як на нього реагують. В кінці заходу хлопець проведе майстер-клас для дітей з інвалідністю.

Виставку картин маленького Пікассо можна буде побачити у бібліотеці 20 та 21 березня. 

Авторка: Марія Гридасова