Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » У Запоріжжі відкрилася виставка «ТІЛО» київської мисткині (ФОТО)

У Запоріжжі відкрилася виставка «ТІЛО» київської мисткині (ФОТО)

У Запоріжжі відкрилася виставка «ТІЛО» київської мисткині (ФОТО)

Фото: Inform.zp.ua

7 березня у Запоріжжі в Туристичному інформаційному центрі відкрилася виставка київської мисткині Євгенії Григор’ян «ТІЛО».

«ТІЛО» – це проєкт, над яким авторка працювала 7 місяців. В ньому представлені зліпки та малюнки жіночого тіла.

В даній серії мисткиня працює з вугіллям та акрилом, а також демонструє інсталяцію виготовлену з литого паперу. На виставці були два телевізори, на яких можна було побачити олійні роботи художниці. Вони відрізняються від проєкту «ТІЛО» і колірною гамою, і способом виконання.

Авторка робіт доєдналася до обговорення виставки, хоч не фізично, а через Zoom, та це не завадило всім охочим поспілкуватися з нею і поставити свої запитання.

«Спочатку я робила зліпки зі свого тіла і почала їх виставляти в себе в інстаграмі. Мені почало писати багато жінок, які до цього були підписані на мене, що вони також хочуть зробити для себе такі ж зліпки, щоб подивитись на себе з іншого боку. Кожна з них, приходячи до мене, розповідала свою історію пов’язану з  самосприйняттям. Так і народилась ця серія»,  – розповідає про створення проєкту Євгенія.

Хоч через дату відкриття й ідею виставки можна подумати, що вона присвячена Міжнародному жіночому дню, арткураторка Льона Радченко з цим не погоджується:

«8 березня у кожного своє свято, в когось свято фемінізму, в когось – жіночності і краси. Я до цієї дати не прив’язувалась і навіть спеціально не зробила цю виставку в день свята».

Запоріжжя стало другим містом, яке побачило проєкт «ТІЛО». Вперше його презентація відбулася 7 лютого в Івано-Франківську.

«Коли я побачила інсталяцію Євгенії з литого паперу, я подумала що її дуже не вистачає Запоріжжю, і тому ми одразу з нею домовились, що з Івано-Франківська ця виставка приїде до нас», –  поділилася кураторка проєкту.

Зі слів авторки дізнаємось, що в представлених роботах також присутнє і її тіло, але вона не вказує яке саме. Всього в проєкті взяли участь близько 20 жінок.

«Жінки, коли бачили себе з іншого боку, ніби не ототожнюючи себе з цим тілом, дуже часто казали: «О, я, виявляється, не така, якою бачу себе в дзеркалі. Виявляється, моє тіло зовсім інше». Мені дуже важливо, щоб люди розуміли, що в нас є не лише тіло, в нас є душа», – зазначила художниця.

З минулого літа Євгенія Григор’ян почала шукати матеріали, які будуть за структурою подібні людській шкірі, і одним з таких став чайний гриб (комбуча). Вона багато з ним експериментувала і в кінці лютого, на своїй інстаграм-сторінці, мисткиня представила першу біологічну скульптуру. Поки офіційно не має дати коли ми зможемо побачити роботи з біоматеріалів, адже цей проєкт і досі знаходиться в процесі.

Журналісти Inform.zp.ua поспілкувалися з гостями виставки та дізналися, як вони для себе зрозуміли ідею та творчість авторки.

«Це дуже влучна виставка, дуже своєчасна, про особисту рефлексію стосовно свого зовнішнього вигляду, стосовно того, наскільки він відповідає внутрішньому. Це гарний проєкт для того, щоб порозмислити. Власне, мені самій запропонували взяти участь в схожому експерименті, проте інші майстри. Я точно знаю, що час, коли я найбільш невпевнена у своєму зовнішньому вигляді, – це час для експериментів», – поділилася запоріжанка Дар’я.

«Я дивлюсь на ці тіла і думаю, що прийняття себе – це супер, але головне не мати проблем зі здоров’ям. Дивлячись на полотна, я думаю чи не має в цієї жінки проблем через вагу, чи не з’являться вони в майбутньому. Я дуже хочу, щоб люди сприйняли цю виставку правильно, щоб подумали про зворотний бік сприйняття і того, що відбувається з тілом. Трансформації – це ознака чогось, якихось процесів, які часто можуть бути негативними», – зазначив присутній гість Владислав.

«Це певна рефлексія щодо того, що ми всі не ідеальні й що наші тіла можуть виглядати гарно в будь-якій формі, і художниця чудово це передає, що кожен шматочок, кожен вигин тіла – особливий. Дуже багато є стереотипів про жінок, стосовно їхньої краси, їхніх тіл, дуже багато вимог. Сучасні митці та мисткині висвітлюють те, як виглядає справжнє жіноче тіло дорослої людини й завдяки ним та подібним виставкам, стереотипи стосовно жінок розвіюються», – поділилася запорізька фотохудожниця Діана Антонюк.

«Бувають виставки важкі, коли важко приймати якісь рішення, тут ми приймали всі рішення самостійно, майже не консультуючись з авторкою. Їй сподобався візуал, вона навіть не захотіла нічого змінювати. За 5 років, що я тут працюю, це один з небагатьох таких випадків. Насправді виставка подобається, тому що вона легка, вона світла, попри те, що ми бачимо багато монохромності. Мені здається, що всі хто сьогодні відвідав відкриття, підтвердять це. Ідея багато в чому збігається з моїм розумінням хто є жінка, як вона повинна ставитись до себе, до власного тіла, здоров’я і взагалі життя. Кожна жінка особлива і навіть якщо її тіло не ідеальне, вона залишається красивою, залишається привабливою, коханою для свого чоловіка, своїх дітей та друзів», – розповів директор ТІЦ Олексій Каніщев.

Виставка триватиме до 28 березня, а після її закінчення, роботи мисткині можна буде придбати в Туристичному інформаційному центрі. 

Авторка тексту та фото: Марія Гридасова