Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Номер в капсулі: як працює незвичайний готель в Запоріжжі

Номер в капсулі: як працює незвичайний готель в Запоріжжі

Номер в капсулі: як працює незвичайний готель в Запоріжжі

Фото: Inform.zp.ua

У грудні 2023 року в Запоріжжі запрацював готель “Capsula”. Він розміщений в парку ім. Климова, що в Шевченківському районі. Від інших готелів і хостелів міста його відрізняє досить новий для України концепт – капсули замість звичних номерів. Поки що похизуватися наявністю подібних місць нічлігу можуть лише Київ, Львів та Запоріжжя. 

Кореспондентка Inform.zp.ua побувала в капсульному готелі, й розповіла, в чому його особливість.

Зайшовши до готелю, я потрапила до просторої зали ресторану з високими вікнами, крізь які вона наповнювалась сонячним світлом. Там мене зустрів адміністратор Микита, який погодився влаштувати мініекскурсію.

Шлях до капсул проходить через досить невелику та малоосвітлену зону. Над сходами вниз висить неонова вивіска.

Далі – довга кімната зі сніжно-білими шафами футуристичного вигляду. Замки на них працюють за відбитком пальця, але, щоб уникнути труднощів з біометричною системою, в готелі планують встановити захист за допомогою кодів. І ось, нарешті, ми в кімнаті з двадцяти двома білими капсулами. Мені одразу згадався фільм “П’ятий елемент”, що тільки підігріло власний інтерес.

Адміністратор вмикає світло, проводить до одного з модулів. Кожне спальне місце має власну ключ-картку. Микита прикладає її до панелі, потім ставить в спеціальну комірку, і капсула активізується – вмикається підсвітка, працює вентиляція. Там клієнт має можливість побути наодинці зі своїми думками, почитати або ж подивитися щось, адже у кожному номері є телевізор із навушниками, до того ж – шумозаглушення. 

“Насправді в капсулах якість сну значно краща, ніж у звичайних кімнатах”, – каже адміністратор. 

В готелі є все для комфортного перебування протягом кількох днів: банний комплекс, пральня, ресторан. Доба в капсульному номері коштує 330 гривень з однієї людини. 

В цьому закритому просторі гість має почуватися безпечно, адже він все контролює: сам регулює вентиляцію та обирає потрібний режим; якщо ж стане неспокійно, то є можливість в будь-який час відкрити капсулу, просто натиснувши на кнопку.

Однак готель може запропонувати й люксовий номер – звичайну кімнату з двоспальним ліжком. За добу в ньому постоялець заплатить 500 гривень. 

Власник готелю “Capsula” Олег Касьян захотів створити готель такого типу в рідному місті декілька років тому, після того, як побачив подібний заклад у Києві.

Олег Касьян
Олег Касьян. Фото: Суспільне

У 2014-2015 роках чоловік воював на Маріупольському напрямку в складі НГУ. Після демобілізації почав займатися підприємництвом. Олег раніше ділився в інтерв’ю, що це допомогло впоратись з психологічними труднощами після повернення з війни. Він одним з перших подав заявку на програму “Грант для ветеранів та членів їхніх сімей” для створення або розвитку бізнесу. Важливою умовою є розподілення фінансування у співвідношенні 70/30. Тобто 70% коштів забезпечує держава і 30% – отримувач. Але підприємцю довелося залучити значно більше своїх та інвесторських коштів.  

У інстаграмі “Capsula” публікуються відеовідгуки гостей та інформація про готель. Також Олег веде акаунт в TikTok. Поки що там 1253 слідкувачів. Чоловік відповідає на запитання людей і розповідає, які переваги його проєкту. Найбільше переглядів має відео про репортаж на Суспільному – 243 тисячі. У коментарях, в основному, люди підтримують ініціативу Олега і бажають йому успіхів, але, звичайно, присутні й хейтери. Втім, підприємець не звертає уваги та продовжує розвивати бізнес.   

Текст та фото: Вероніка Ведмідьова