Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » 8 лютого – яке сьогодні свято, прикмети, традиції

8 лютого – яке сьогодні свято, прикмети, традиції

8 лютого – яке сьогодні свято, прикмети, традиції

Иллюстративное фото

Сьогодні, 8 лютого, у світі відзначають День опери, День пропозиції руки і серця. Розповідаємо, яких традицій та прикмет дотримуються цього дня.

Серед церковних свят – сьогодні день пам’яті Федора Стратилата, великомученика, який жив наприкінці III – початку IV століття.

Також сьогодні вшановують день пам’яті святого пророка Захарія Серповидця 

Прикмети на Захарія говорять про погоду:

  • чим холодніше цього дня – тим тепліше буде в березні;
  • мороз зранку – весна буде ранньою;
  • якщо пролунає грім – літо буде вітряним;
  • туман стелиться по землі – чекай скоро багато опадів.

Що не можна робити 8 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • заздрити – можна наврочити людину і притягнути до себе невдачі;
  • сваритися, лихословити;
  • відмовляти в допомозі нужденним, ображати тварин.

За народними прикметами цього дня слід бути особливо обережними з колючо-ріжучими предметами, оскільки можна поранитися, також слід утриматися від хірургічних операцій і не рекомендується відвідувати стоматолога – лікування буде невдалим. 

Що можна робити 8 лютого

Великомученик Феодор Стратилат шанується як покровитель військових. Святого просять про перемогу над ворогами видимими і невидимими, допомоги у встановленні миру і вберегти від усякого зла. 

У пророка Захарії просять дати надію і втішити в скорботі, а також моляться за гарний урожай.

На Захарію зазвичай починають готуватися до садово-городніх робіт, оглядають і лагодять інвентар, перебирають насіння на посадку. За старих часів традиційно цього дня точили серпи, які перед тим кропили водохресною водою – для легкої роботи. Тому в Захар’єв день радять заточити всі ножі, які є в домі – вважається, що це принесе удачу і достаток. 

8 лютого – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Сава, Семен, Сергій, Степан, Федір.