Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Нашестя гризунів зафіксували в Запорізькій області. Розповідаємо, як з ними боротися

Нашестя гризунів зафіксували в Запорізькій області. Розповідаємо, як з ними боротися

Нашестя гризунів зафіксували в Запорізькій області. Розповідаємо, як з ними боротися

Ілюстративне фото

На території Запорізької області озимі культури та приміщення заполонили гризуни. Помірно тепла і волога погода в листопаді та наявність кормів через втрати при збиранні врожаю сприяли популяції мишей та щурів.

Про це повідомляють в Держпродспоживслужбі.

У зимові місяці гризуни, які живуть на посівах сільськогосподарських культур, не тільки виживають і зберігаються до настання весняного тепла, а й успішно розмножуються.

Тому необхідно постійно проводити обстеження сільськогосподарських угідь та проводити боротьбу зі шкідниками.

Найефективнішим і найекономічнішим заходом боротьби з гризунами є застосування родентицидів: за наявності 3-5 жилих колоній на 1 га використовують отруєні зернові принади: «Бактороденцид», «Бродісан-А» по 3 г в нору та інші.

“Бродісан-А” має запізнілу дію, гризуни вмирають на 4-5 день після його споживання, тому препарат не викликає страх тварин до принади. Але пацюки і миші можуть одержати летальну дозу під час одного поїдання. Цей препарат може використовуватися як на відкритому повітрі, так і в закритих приміщеннях.

В закритих приміщеннях принаду розкладають маленькими купками або порціями дрібної місткості (у коробках) по 10-50 гр. на відстані 2-5 м, де з’являються миші, поблизу або усередині нір і ходів.

Талон RB, ПБ (воскові брикети), застосовують в складах, сховищах, погрібах, кормоцехах, господарських спорудах, коморах, присадибних ділянках, в умовах закритого ґрунту:

щури (звичайний, чорний) – 20-60 г принади закріплюються у спеціальних контейнерах на відстані 10 м (5м) один від одного;
миші (хатня, полівка звичайна) – закріплюються у спеціальних контейнерах на відстані 5 м (2м) один від одного для роздрібного продажу.

КАПКАН-принада №1 для застосування у сільському господарстві та для роздрібного продажу населенню проти мишовидних гризунів пропонується за формами випуску (зернова принада, пластини та брикети) з максимальною нормою витрат:

на сільськогосподарських угіддях – 15 г зернової принади або 2-3 принади у формі пластинки або 1-2 принади брикет на нору з послідуючим її засипанням (проти пацюків, мишей та інших гризунів);
в закритих приміщеннях (принаду розкладають на спеціальних підложках у місцях локалізації гризунів):
10-30 г зернової принади (проти мишей, пацюків);
2-3 принади у формі пластинки (пацюки);
1 принаду у формі пластинки (миші);
1 принаду брикет (миші);
2 принади брикет (пацюки).
Розміщується принада на відстані 3-15 м одна від одної, їх наявність перевіряється через 7-14 діб в залежності від чисельності гризунів.

Номайс, Р, застосовують в закритих приміщення різного призначення, сільськогосподарських площах.

Під час приготування принад необхідно дотримуватися техніки безпеки та використовувати препарати згідно переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні.