Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » День студента: думки запорізького студентства про навчання під час війни

День студента: думки запорізького студентства про навчання під час війни

День студента: думки запорізького студентства про навчання під час війни

Колаж Inform.zp.ua

Сьогодні, 17 листопада, в Україні відзначають міжнародний День студента. У мирний час цей день дозволяв об’єднатися студентській спільноті для відзначення досягнень та відпочинку від навчання.

З цієї нагоди Inform.zp.ua поспілкувався із запорізькими студентами про їх навчання у період війни. 

Думки студентів

“Після початку повномасштабного вторгнення життя поділилось на дві частини. Зараз мені навіть складно згадати, що було до війни. Очне навчання було одночасно веселим та складним. Найбільшою проблемою для мене було закриття сесії. Наразі пріоритети змінились. На першу сходинку я ставлю своє фізичне та ментальне здоров‘я. Тепер ставлюсь до навчання легше, не так переймаюсь за бали або стипендію”, – розповідає студентка Запорізького національного університету Діана Кулинич.

Дівчина додала, що зараз складно сфокусуватись на навчанні в університеті. Постійні повітряні тривоги та вибухи не дають можливості сконцентруватися. 

“Під час пар студентів наче поглинає великий спільний вакуум, який захищає нас від усього навколишнього. Не раз ми продовжували пари навіть після вибухів, а проведення занять під час повітряної тривоги є буденністю”, – каже студентка.

Студентка Національного Університету “Запорізька політехніка” Анастасія Городнича висловлює такі думки:

“Перші пів року війни припали на мій другий курс. Це було жахливо. Морального стану не вистачало на заспокоєння себе, читання новин та навчання.  Тому було дуже важко навчатися, інформація не сприймалась зовсім. Але до кінця семестру взяла себе в руки й закінчила другий курс майже на відмінно. Зараз вже легше, вже навчилась пристосовуватись до такого емоційно тяжкого життя”.

Як Діана, так і Анастасія висловили подяку до викладачів навчальних закладів. За їх словами, педагоги ставляться лояльно до студентів та допомагають у різних ситуаціях. 

Студентка Запорізького національного університету Анжеліка Заставенко розповіла про складнощі сучасного навчання:

“Ще важко під час війни без живого спілкування та практики. Хочеться спілкуватися зі своїми одногрупниками не тільки через ZOOM, а отримувати знання не тільки з відео”.

Дівчина додає, що підготовка до навчання відволікає від війни. “Ти втягуєшся в процес і на декілька годин забуваєш про війну. А потім згадуєш і це такий сніг на голову. Створює дисонанс якийсь”.

Свою думку висловив і студент Запорізького національного університету Руслан Мась:

“Зараз вже є умови для зручного навчання, але так було не завжди. Восени 2022 року взагалі не було можливості та часу займатися навчанням. Тривоги, паніка, переїзди, пошук квартири, хостели — не дуже гарні умови для пар та домашнього завдання. Другий семестр через це у мене пройшов ніяк”.

Руслан ділиться, що через обстріли він з родиною був змушений постійно їздити до знайомих, в яких було укриття та світло.

“Це був найстрашніший час для мене. Зараз все вже набагато спокійніше. Після таких подій я ціную час, коли життя протікає відносно спокійно”, – додає студент. 

Думку студентської спільноти підтримала й студентка Запорізького національного університету Олександра Сакальська:

“Якщо чесно бути студентами в період війни дуже важко. На жаль, ми не можемо спокійно відвідувати пари навіть онлайн і почувати себе в безпеці. Багато заходів для студентів проводиться в дистанційному форматі і це добре, що вони є, але хотілося б відвідувати їх в офлайн-режимі.

Ми вже звикли до онлайн-навчання, але дуже хотілося б пережити справжні студентські роки, бачити одногрупників, однокурсників та викладачів не через камеру ноутбука чи телефону, а в реальних аудиторіях”.


Нагадаємо, що раніше Inform.zp.ua зібрав цікаві факти про студентство в Запорізькій області та їх навчання.