Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі майже 150 вулиць, провулків та площ змінили назву: як триває процес

У Запоріжжі майже 150 вулиць, провулків та площ змінили назву: як триває процес

У Запоріжжі майже 150 вулиць, провулків та площ змінили назву: як триває процес

У Запоріжжі триває перейменування вулиць

У Запоріжжі в рамках дерусифікації триває перейменування вулиць, площ та провулків, назви яких пов’язані з Росією та Радянським Союзом. Пропозиції щодо перейменувань вулиць виносяться на кожну чергову сесію міської ради.

Як повідомили Inform.zp.ua у мерії Запоріжжя, від початку збройної агресії РФ у місті перейменовано 142 вулиці, провулків та площ.

На сьогодні ще 52 назви знаходяться на розгляді робочої групи з питань міської топоніміки для підготовки проєктів рішень міської ради щодо їх перейменування на черговій сесії. Також робоча група опрацьовує ще 45 назв, щоб змінити їх.

Свою думку щодо перейменування вулиць Inform.zp.ua висловила запорізька дизайнерка, гід у Запоріжжі Наталія Лобач.

«Думаю, перейменування вулиць – процес природній і логічний. Маємо реальність, яка змінилась. Зміна назв – це відображення цього процесу. Ми 32 роки живемо в незалежній державі, маємо доступи до документів, можемо вільно говорити про історію нашої країни, наших сімей. Знаємо, наприклад, що частина вулиць названа іменами катів з НКВС. Ну тобто вулиця, на честь людей, які знущались над моїми бабусями-дідусями, і над родичами тисячів містян. Частина вулиць – носить імена знакових імперських постатей, якими росіяни зараз прикривають свої звірства», – вважає Наталія Лобач.

– Чи комфортний процес перейменування для містян і чи немає заперечень?

«Не бути заперечень може тільки в тоталітарному суспільству, де у людей просто не питають. Не може всім подобатится. Але це необхідний процес. Ми дізнаємось більше про своїй героїв і героїнь, все більше вулиць носять імена людей, які саме для нашого міста зробили щось дійсно хороше. Мені здається, так має бути», – говорить Наталія Лобач.

З переліком перейменувань можна ознайомитись за посиланням.