Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Поліцейські викрили 120 колаборантів на Запоріжжі

Поліцейські викрили 120 колаборантів на Запоріжжі

Поліцейські викрили 120 колаборантів на Запоріжжі

Поліція

Зрадники підтримали окупаційну владу та добровільно обійняли керівні посади в незаконно створених органах місцевого самоврядування, «народній міліції», закладах освіти та медицини на окупованій частині Запорізької області.

Про це повідомили у Головному управлінні Національної поліції у Запорізькій області.

З першого дня повномасштабного вторгнення поліцейські разом з представниками інших силових відомств вживають заходів із забезпечення національної безпеки, відсічі збройної агресії російської федерації, надають всебічну допомогу громадянам, а також активно протидіють посиленню окупаційного контролю над тимчасово захопленими українськими територіями.

Від початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ на територію Запорізької області місцеві правоохоронці викрили 120 колаборантів, які пішли на співпрацю із загарбниками. За цей час 41 громадянину України, які добровільно обійняли посади в незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території слідчі повідомили про підозру. 22 обвинувальні акти вже передані на розгляд суду. 74 кримінальні провадження відносно зрадників скеровані до інших правоохоронних органів за підслідністю.

правоохоронці викрили 120 колаборантів
правоохоронці викрили 120 колаборантів

Зокрема, мелітопольські поліцейські розшукали та затримали 24-річного чоловіка, який добровільно працював у незаконному правоохоронному органі. Після повномасштабного вторгнення окупаційних військ рф мешканець Маріуполя виїхав до Мелітополя, де влаштувався поліцейським патрульно-постової служби. На посаді зрадник довго не втримався та вже через три місяці звільнився та перетнув лінію зіткнення. Діставшись території підконтрольної Україні, він деякий час намагався переховуватися в Київській області.

Також правоохоронці викрили 55-річного зрадника-викладача, який при окупаційній владі обійняв посаду керівника управління фізичної культури та виховання, створеного в Мелітополі.

Крім того, на підставі зібраних матеріалів повідомлено про підозру чотирьом поплічникам окупантів, які стали очільниками проросійських дитячих та молодіжних організацій. За даними слідства, зрадники – чоловік та троє жінок – активно прищеплюють неповнолітнім проросійські настрої.

Відповідно до ст. 111-1 Кримінального кодексу України колаборантам загрожує від 5 до 15 років позбавлення волі в залежності від функцій, які вони виконують на службі окупантам.

Працівники поліції наголошують, що повідомити про прихильників «руського миру» можна через чат-бот «Воєнні злочини рф у Запорізькій області» за посиланням https://t.me/zpsuvrzuuzk.