Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запорізькій області – смерть від ботулізму

У Запорізькій області – смерть від ботулізму

У Запорізькій області – смерть від ботулізму

Ботулізм

На території Запорізької області зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм, один з яких закінчився летально.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Ботулізм – потенційно смертельне захворювання, викликане Clostridium botulinum, бактерією, яка виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.

Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м’яса (тушонка, паштети), риби та овочів (консервовані гриби, огірки, баклажани, помідори); консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені; в’ялені чи копчені продукти домашнього приготування.

Симптоми ботулізму – виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль; порушення близького зору, сухість у роті та горлі, утруднення при ковтанні та мовленні; може виникнути блювота, закреп і здуття живота; параліч м’язів.

Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.

Медики радять – негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який із симптомів.

Не вживайте їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму; не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною.

Також не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року. Не купуйте на вулицях і ринках домашні консерви, рибу, м’ясні консерви.