Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Для запорожців можуть повернути карантинні обмеження: яка епідситуація в області

Для запорожців можуть повернути карантинні обмеження: яка епідситуація в області

Для запорожців можуть повернути карантинні обмеження: яка епідситуація в області

Лікарі
Ілюстративне фото

На сьогоднішній день у Запоріжжі, як і в Україні загалом, скасовано всі карантинні обмеження, зокрема масковий режим. Але карантинні обмеження можуть повернути, якщо буде зафіксовано зростання захворюваності. Щоправда, ці обмеження можуть бути не такими суворими, як під час розпалу пандемії.

Про це Inform.zp.ua розповів заступник генерального директора Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак.

«Наразі офіційно жодних карантинних обмежень немає. Вони скасовані по всій Україні, у тому числі й у Запоріжжі. COVID віднесено до розряду звичайних респіраторних хвороб, таких як грип. Але карантинні заходи можуть запроваджуватися, якщо буде зафіксовано зростання захворюваності», – зазначив Олександр Мащак.

З початку епідсезону захворюваності на грип та інші ГРВІ (з 02 жовтня по 29 жовтня 2023 року) у Запорізькій області захворіло 7 584 осіб, з них хворі на COVID склали 427 осіб.

«Зростання захворюваності на 5-7% – це сезонне зростання. Приблизно це лише третина від порогового рівня захворюваності, тому про епідемію не йдеться, це звичайні сезонні цифри», – каже Олександр Мащак.

Олександр Мащак
Олександр Мащак

Щодо гепатиту, то в Україні немає епідемії гепатиту А, спалах лише на Вінниччині, в інших регіонах спостерігаються поодинокі випадки захворювання.

«У Запорізькій області за 10 місяців зафіксовано лише 7 випадків захворювання на гепатит А. У Запорізькій області епідемії не спостерігається, ситуація спокійна», – зазначив Олександр Мащак.

Щодо профілактики захворювань, фахівець нагадує, що збережено всі вимоги щодо вакцинації. Щорічна вакцинація – найкращий спосіб знизити ризик зараження сезонним грипом та серйозних ускладнень захворювання. Вакцинуватися від грипу можуть дорослі та діти від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень.

«Крім вакцинації є стандартні рекомендації – уникати асоціальних місць, не допускати переохолодження, правильно харчуватися та вести здоровий спосіб життя. Головне для всіх нас – зберегти життя та здоров’я своє та своїх близьких», – зазначив Олександр Мащак.