Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Спалах захворювання на гепатит А – ситуація у Запорізькій області

Спалах захворювання на гепатит А – ситуація у Запорізькій області

Спалах захворювання на гепатит А – ситуація у Запорізькій області

Головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко

За 10 місяців у Запорізькій області зафіксовано всього 7 поодиноких випадків захворювання на гепатит А, епідемії не спостерігається, ситуація спокійна.

Про це повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Під час брифінгу в офіційному медіацентрі при ЗОВА Головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко запевнив, що у Запорізькій області не зафіксовано спалаху захворювання на гепатит А.

Це хвороба, зараження якою відбувається через побутовий контакт або при вживанні води та їжі, забрудненої вірусами. Обласний центр контролю та профілактики хвороб систематично проводить відбір проб води – під час перевірок збудників хвороби не виявлено.

Основні способи захисту від зараження вірусним гепатитом А:

  • дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки з милом перед вживанням їжі та після відвідування туалету, тримати в чистоті посуд та харчові продукти;
  • не вживати воду з випадкових джерел і «з під крана», краще пити кип’яченою. Пам’ятайте, що вірус гине за температури кип’ятіння (100 градусів) лише через 5 хвилин;
  • овочі, фрукти ретельно мити під проточною водою; захищати продукти від мух;
  • при купанні у відкритих водоймах не заковтувати воду та навчити цьому правилу дітей.

При недотриманні правил особистої гігієни заразитися гепатитом А можна будь-якої пори року.

Одним із важливих заходів профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація. Щеплення проти гепатиту відповідно до національного календаря щеплень в Україні відносяться до рекомендованих та за епідпоказаннями. Бажаючі можуть за власний кошт зробити щеплення, яке діє 10 років.