Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Афіша » Завдяки змінам у календарі, 8 листопада в Україні відзначатимуть велике свято

Завдяки змінам у календарі, 8 листопада в Україні відзначатимуть велике свято

Завдяки змінам у календарі, 8 листопада в Україні відзначатимуть велике свято

Михайлів день / Михайлов день

Завдяки переходу на новий календар, 8 листопада в Україні будуть відзначати важливе православне свято – “Михайлів день”. 

Раніше цю подію святкували на 13 днів пізніше, а саме 21 листопада. Але тепер, за новим церковним календарем, це свято припадає на 8 листопада. Повна назва свята – Собор Архістратига Михаїла, або, як його називають в народі, “Михайлів день”. У цьому році вперше відзначатимуть його в новий день. В цей святий день віруючі зазвичай відвідують храми, де моляться святому і виражають подяку за його захист. Також традиційно звичайно вітають зі святом всіх, хто має ім’я Михайло. Вважається, що Михаїл є захисником всіх тих, хто почувається обманутими чи образленими. Віруючі вважають, що саме Архістратиг Михаїл є ангелом, найближчим до Бога.

Михайлів день – радісне та обіднє свято, оскільки є вдосталь хліба, гроші за коноплі та овес вже зібрані, і основні роботи завершені. В багатьох слов’янських традиціях цей день пов’язується з початком зими.

Михайлів день, листівка / Михайлов день, открытка

Згідно з народним звичаєм, в цей день догоджають дворовику. Вважається, що він є молодшим братом домовика, і люди стараються завести його як близького друга, щоб він не залишив двір та не привів негативних явищ. Для цього, після виголошення спеціального заклинання, в дворі малюється смуга з дьогтем, щоб показати дворовику, де залишатися. Йому приготовлюють вечерю в хліві. Крім того, за звичаєм, між Кузьминками та Михайловим днем влаштовували “курячі іменини”. Щоб заспокоїти лихого, домовика та дворовика одразу, обирали найдавнього та худорлявого півня і, використовуючи стару тупу сокиру, обрізали йому голову, як жертву “дрібним демонам”.


Читайте також: ЗСУ мають успіх в контрнаступі в Запорізькій області, – ISW