Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Навчання під землею: думки батьків та вчителів про підземні школи у Запоріжжі

Навчання під землею: думки батьків та вчителів про підземні школи у Запоріжжі

Навчання під землею: думки батьків та вчителів про підземні школи у Запоріжжі

Ілюстративне фото. Колаж Inform.zp.ua

У Запоріжжі розглядають можливість створення підземних шкіл. Про це заздалегідь розповів керівник ЗОВА Юрій Малашко. Inform.zp.ua опитав вчителів та батьків з приводу такого нововведення.

Малашко повідомив, що такий проєкт буде втілено, якщо знайдуть необхідні кошти. Подібний навчальний заклад почали створювати в Харкові. За інформацією “Суспільного”, до цього часу харківські школярі навчалися у метро. У Запоріжжі метрополітену немає, тому редакція Inform.zp.ua звернулася із запитом до ЗОВА, щоб дізнатися, які є перспективи в цього проєкту. На момент публікації матеріалу (27.10.2023) відповідь не надійшла.

Думка вчителів

Своїми думками про підземні школи у Запоріжжі поділилася пані Марина, вчитель Запорізької гімназії:

“Як вчитель, я маю прийти і подивитися наскільки цей заклад буде відповідати безпековим нормам. Мають створити спеціальні закони і правила, щодо таких шкіл та навчання у них. Бо зараз вчителі не захищені законом, коли мова йде про навчання під час повітряної тривоги. А ще є питання щодо перерв. Куди будуть ходити діти на перервах? Сидіти в кабінетах хіба що. Я звичайно підтримую ідею соціалізації дітей, адже в школі ти отримуєш не лише знання, а й практичні навички життя в соціумі. Але все це можливо, якщо будуть надійні умови та гарантії безпеки”.

Пані Марина додала, що педагоги готові до таких нововведень: “Наші вчителі гнучкі, їх ще пандемія навчила працювати, тому вони готові до будь-яких викликів”

Іншу думку про створення таких закладів висловила вчителька Запорізької школи, пані Катерина: 

“Я категорично проти створення таких шкіл. У нас в місті немає таких умов, в підземному переході учні не можуть навчатися, так як і в метро. Це відволікає дітей, як можна проводити уроки, коли ходять сторонні люди. Як вчитель, я не готова проводити навчання в таких умовах. Це може і вирішує питання в Харкові,  де є метро. Але в Запоріжжі метро немає”.

Також пані Катерина вважає, що для міста Запоріжжя краще, коли діти навчаються вдома. “У нас спочатку летить ракета, вибух, а потім тільки тривога. То за який час можна потрапити в укриття?”, – розповідає вчителька.

Думка батьків

Свої думки висловили й батьки запорізьких учнів. Пані Ксенія, мама 8-класника Запорізької школи каже:

“Я не чула про такі школи, але якщо вони надійно захищають від прильотів, то я тільки рада. Навчання вдома мене не влаштовує зовсім. Вчителя можуть не виходити на уроки, діти не засвоюють матеріал. В нашій школі облаштували укриття у звичайному підвалі, то я не вважаю, що це гарантія безпеки. Якщо в підземних школах все буде облаштовано, то я б дала згоду своїй дитині на відвідування”.

Також мати школяра додала, що зараз їй спокійніше, коли дитина під її наглядом. “В нас спочатку жахне, а потім сирена. Так ми з сином разом сидимо в коридорі та я хоч знаю, що з ним все добре. Мені спокійно, коли він поруч, а не десь у сирому підвалі один”, – стверджує пані Ксенія. 

Пані Ірина, син якої також відвідує Запорізьку школу, висловила такі думки про навчання: 

“Ворог підступний і цілить по житловим будівлям, навчальним закладам.  Хоча в нашій школі і є укриття, проте у місті частіше лунають вибухи, а вже далі – вмикають повітряну тривогу. Тому мені, як мамі, спокійніше, коли моя дитина поруч, біля мене в такі тривожні та небезпечні хвилини. Гадаю, що ідея зі створенням підземних шкіл має право на реалізацію в нашому місті враховуючи те, про що я сказала вище”.

Також жінка поділилася й зауваженнями, щодо підземних шкіл: “Питання безпеки мають бути враховані під час проєкту такого будівництва. Вона має бути побудована по всім нормативам воєнного часу. Якщо норми безпеки будуть на високому рівні,  я погоджусь аби моя дитина відвідувала такого роду навчальний заклад”.

Пані Ірина наголосила, якщо війна триватиме й надалі, то є необхідність у створенні безпечних умов для навчання дітей. “Тому я би обрала навчання в підземній школі, аніж вдома чи в шкільному укритті”, – каже мати школяра. 


Раніше Inform.zp.ua розповідав, як зараз навчаються запорізькі школярі та труднощі, які виникли під час проведення уроків. Ми дізналися, що може змінитися у навчанні.