Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Як змінилася середня зарплата в Запоріжжі за останні три місяці

Як змінилася середня зарплата в Запоріжжі за останні три місяці

Як змінилася середня зарплата в Запоріжжі за останні три місяці

Зарплата

Через повномасштабне вторгнення суттєво постраждав ринок праці та розвиток бізнесу в Україні. Особливо це стосується прифронтових міст, де постійні обстріли руйнують велику кількість підприємств, які надають робочі місця громадянам.

До того ж Запоріжжя стало прихистком для великої кількості переселенців з окупованих територій. Зараз у місті зареєстровано 132 тис. осіб зі статусом ВПО. І цим людям потрібні робочі місця.

Крім чинників пов’язаних з війною, ще є зростання цін, яке дуже бентежить запорожців. Адже як це, ціни зростають, а заробітні плати ні?

Зміни середньої зарплати в Запоріжжі дослідили сервіси з пошуку роботи Work.ua та Robota.ua.

За даними Work.ua, середня зарплата в Запоріжжі у період з липня по жовтень 2023 року майже ніяк не змінювалася, знаходячись в діапазоні від 15 до 20 тисяч гривень.

У свою чергу, якщо порівнювати з минулим роком, то позитивні зміни дійсно є. В 2022 році середня зарплата запорожців сягала від 14 до 15 тисяч гривень.

Та ж сама статистика на сайті Robota.ua. Середня зарплата в Запоріжжі з липня по вересень 2023 була майже незмінною, тобто 15 тисяч грн.

Найбільш оплачуваними посадами станом на жовтень 2023, згідно зі статистикою Work.ua є:

  1. Військовослужбовець (середня зарплата 70100 грн)
  2. Водій-міжнародник (40000 грн)
  3. Екскаваторщик (35000 грн)
  4. Регіональний менеджер (30000 грн)
  5. Машиніст (25500 грн)

Згідно з даними Єдиного порталу вакансій, найбільш актуальними професіями за кількістю пропозицій в Україні є:

  1. Продавець-консультант – 9379 вакансій;
  2. Менеджер з продажу – 7416;
  3. Кухар – 6057 ;
  4. Бухгалтер – 5962;
  5. Вантажник – 4346;
  6. Лікар – 3385;
  7. Швачка – 2812;
  8. Бариста – 2382;
  9. Водій автотранспортних засобів – 2336;
  10. Машиніст – 2030.

У серпні PR-директор Work.ua Максим Пилипенко розповів Суспільному про ситуацію з ринком праці у прифронтових районах:

“Починаючи з весни, у прифронтових регіонах ми бачили високу частку зростання вакансій. Якщо у центральній частині України ринок праці відновився на 100%, на заході України — на понад 150%, тобто там роботи стало більше ніж було до повномасштабного вторгнення, то у прифронтових регіонах — на рівні 40-60%. Окрім цього, у прифронтових регіонах ми спостерігали найбільшу динаміку відновлення вакансій та появу нових кандидатів. Можна зробити висновок, що люди повертаються і виходять на ринок праці для того, щоб піднімати економіку областей, відбудовувати усе”.

Авторка: Євгенія Казанцева