Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Сезон застуд розпочався: якими вірусами можуть захворіти запоріжці та як розпізнати симптоми хвороби

Сезон застуд розпочався: якими вірусами можуть захворіти запоріжці та як розпізнати симптоми хвороби

Сезон застуд розпочався: якими вірусами можуть захворіти запоріжці та як розпізнати симптоми хвороби

В жовтні розпочинається сезон захворювань на інфекційні хвороби та загострення хронічних хвороб. В цей період особливо важливо берегти своє здоров’я, а при перших симптомах захворювання звертатися до  сімейного лікаря.

Які хвороби можуть “прокрастися” в наші організми восени

Найбільш розповсюджені захворювання на початку осені – це застуда, бронхіт, грип та гострі респіраторно-вірусні захворювання. Приблизно кожен третій хворіє на ГРВІ, ділиться своїми спостереженнями лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Тетяна Одинець.

На початку жовтня також поширені випадки захворювання на грип та інші ГРВІ, зокрема COVID-19, розповідає головний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, найбільш інтенсивно хворіли українці з початку жовтня саме на ГРВІ, в тому числі грип та COVID-19. У прифронтовій Запорізькій області зафіксовані одні з найнижчих інтенсивних показників захворілих на ГРВІ – 109,8. Це пов’язано з активними бойовими діями, через які обмежена можливість реєстрації пацієнтів із ГРВІ. 

З 2 по 8 жовтня в Запорізькій області зареєстрували один летальний випадок внаслідок COVID-19.

koronavirus
Ілюстраційне фото

Згідно з прогнозами Всесвітньої організації здоров’я, в епідемічному сезоні 2023-2024 років переважно будуть циркулювати віруси грипу типу А і Б. Також продовжить циркулювати SARS-CoV-2.

Збудником захворювання на гостру респіраторно-вірусну інфекцію зажди є вірус, який вражає дихальні шляхи. Тобто людина може захворіти від зараженого при кашлі, розмові, чханні, рукостисканні, поцілунках, через предмети побуту, посуд, іграшки, а також з їжею, водою. Але кожна вірусна інфекція має свої особливості перебігу хвороби.

Як розрізнити вірусні інфекції

Для грипу характерний гострий раптовий початок. Хвороба супроводжується різким підвищенням температури до 39-40 °С, головним і м’язовим болем, слабкістю, ознобом, відсутністю апетиту. З ‘являється сухий кашель з болем. При грипі часто бувають ускладнення такі, як: кровотечі, розвиток пневмоній, синуситів, отитів, ускладнень з боку нервової та серцево-судинної систем. Тому так важливо вчасне звернення до лікаря для призначення  правильного лікування.

При парагрипі захворювання починається з болю у горлі, який посилюється при ковтанні, приєднується нежить, виділення з носа світлі, без гною. Часто з’являється хриплість голосу, сухий кашель. З ускладнень при парагрипі можливий розвиток запалення легенів. У 50 % хворих розвивається кон’юнктивіт.

При риновірусній інфекції  характерними симптомами є рясні водянисті виділення з носа, постійне чхання, сльозотеча, покашлювання. Хвороба починається гостро, триває протягом 5-7 днів, супроводжується незначними головними болями, болями в м’язах і суглобах. Ускладнення виникають рідко.

Грипп и ОРВИ Запорожье
Ілюстраційне фото

При аденовірусній інфекції  болить горло. На наступний день починається нежить, виділення з носа прозорі, пізніше – жовтуваті або жовто-зелені. Болять очі, течуть сльози, червоніє обличчя, повіки. Збільшуються і болять лімфовузли. Ця вірусна інфекція може ускладнюватися бронхітом.

Респіраторно-сінтіціальний вірус викликає ураження нижніх дихальних шляхів. Болить горло. Пізніше приєднується сухий кашель, який може турбувати до 3-х тижнів. Можливий розвиток пневмонії.

Як захистити себе від захворювань

  • Уникати місць скупчення людей.
  • Регулярно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання.
  • Повноцінно харчуватися, уникати перевтоми.
  • Дотримуватися чистоти рук, не торкайтеся брудними руками очей, носу.
  • Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни – при кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя, відразу викидайте серветку в контейнер для сміття і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом.
Feyki o koronaviruse: karantin ne imeyet smysla, pandemiya poshla na spad
Карантин

При появі перших симптомів захворювання важливо відразу звертатися до свого сімейного лікаря.

Запорожців як і раніше закликають вакцинуватися. Зараз жителі регіону можуть отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19, а вакцина від актуалізованих штамів грипу очікується в третій декаді жовтня.

Вакцинация от коронавируса
Ілюстраційне фото

Центр громадського здоров’я наголошує, що оптимальний час для вакцинації – напередодні сезону грипу, тобто у вересні. Проте якщо у вас не було можливості отримати щеплення у цей період, ви можете це зробити упродовж усього сезону. Існує міф, що це нібито може ослабити здатність організму протистояти грипу. Та насправді це навпаки – вакцина посилює її. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Нагадаємо, що вакцина проти COVID-19 до кінця 2024 року безкоштовна. Отримати щеплення можна, звернувшись до сімейного лікаря або пунктів щеплень