Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » На ЗАЕС пробурили свердловини, щоб охолоджувати водою зупинені реактори – МАГАТЕ

На ЗАЕС пробурили свердловини, щоб охолоджувати водою зупинені реактори – МАГАТЕ

На ЗАЕС пробурили свердловини, щоб охолоджувати водою зупинені реактори – МАГАТЕ

ЗАЭС. Иллюстративное фото

На Запорізькій атомній електростанції завершили копати десять підземних свердловин для важливого завдання – забезпечення охолодження зупинених ядерних реакторів. Це стало необхідним після руйнування Каховської греблі у червні.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За допомогою цих свердловин тепер можна подавати понад 200 кубічних метрів води за хвилину у спеціальні ставки, які охолоджують реактори та басейни з використаним ядерним паливом на станції. Планується пробурити ще одну свердловину, щоб загальна кількість досягла 11. Це забезпечить близько 250 кубічних метрів води на годину для охолодження.

На станції також є великий водний резервуар, який також може використовуватися для охолодження реакторів протягом тривалого часу.

Експерти з МАГАТЕ відвідали станцію та встановили, що реактори 2 та 5 знаходяться у холодній зупинці. А реактор 6 – у гарячій зупинці. Вони також перевірили дизель-генератори та обійшли периметр станції. Під час обходу вони не виявили тяжкого озброєння, але підтвердили замінування. Міни про які повідомляли раніше, залишаються на місці.

Проблема з персоналом на станції залишається актуальною. Оскільки багато працівників пішли через збройний конфлікт, включаючи ліцензованих операторів. Однак набирають нових співробітників, які проходять навчання та отримують ліцензії відповідно до законів Росії.

Рівень радіації на станції залишається нормальним. МАГАТЕ продовжує його моніторити. Також не змінилася ситуація з електропостачанням – станція отримує електроенергію від деяких ліній високої напруги. Але інформації про відновлення інших ліній поки що немає.

Як ми писали раніше, на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції зараз працюють 822 українські атомники. Окупанти не пропускають на станцію більшу частину українського персоналу – 2083 працівники.