Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Перевірки житла ВПО: чому можуть скасувати виплати

Перевірки житла ВПО: чому можуть скасувати виплати

Перевірки житла ВПО: чому можуть скасувати виплати

ВПЛ из Запорожской области. Фото: Depositphotos

У серпні 2023 року в Україні розпочалися перевірки місць проживання ВПО. Внаслідок таких перевірок деяким українцям можуть скасувати виплати соціальної допомоги.

Юристка з питань ВПО БФ “Право на Захист” Лілія Ластовиченко пояснює для РБК-Україна, що потрібно знати про перевірки житла переселенців і що робити, щоби виплати не скасували.

«Національна соціальна сервісна служба почала перевіряти фактичне місце проживання внутрішньопереміщених осіб, які отримують фінансову допомогу від держави», – пояснює Лілія Ластовиченко.

Як відбувається перевірка

Про таку перевірку мають повідомляти за два дні. Вона може проводитися на підставі:

  • інформації про реєстрацію осіб як внутрішньо переміщених у межах одного територіального товариства;
    отримання повідомлення від органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, громадських
  • об’єднань чи фізичних осіб про зміну фактичного місця знаходження ВПО;
  • результатів верифікації відповідно до критеріїв призначення зазначеної допомоги.

«Актуальна редакція постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 передбачає проведення перевірки фактичного місця проживання одержувачів допомоги у місці, де вони зареєстровані як ВПО. Невідповідність місця проживання та місця реєстрації ВПО може призвести до припинення надання допомоги», – пояснює юрист.

Якщо у вас є статус внутрішньо переміщеної особи і ви отримуєте фінансову допомогу від держави, представники Національної служби соціальних послуг або служби соціального захисту можуть перевірити ваше фактичне місце проживання.

Перевірка має відбутися протягом 10 днів після того, як ухвалено рішення про її проведення. Це означає, що вони повинні прийти до вас додому і переконатися, що ви дійсно проживаєте за адресою, яку вказали при отриманні допомоги.

Вам повинні попередньо повідомити про майбутній візит щонайменше за 2 дні. Це повідомлення може приходити будь-яким зручним для вас способом.

Якщо вас не буде вдома під час перевірки, щоб уникнути припинення виплат ВПО, вам потрібно протягом 14 днів звернутися в управління соціального захисту населення. Якщо у вас є вагомі причини, через які ви були відсутні під час перевірки, ви можете надати документи на це протягом 30 днів.

У випадку, коли ви попередили про вашу відсутність перед перевіркою, візит може бути відкладений на два тижні. Але якщо вас все одно не буде на місці під час візиту представників служби, вони складуть акт, який вкаже, що перевірка не пройшла через вашу відсутність.

Вам дається 14 днів після такої ситуації, щоб звернутися до департаменту соціального захисту та надати документи, які пояснюють, чому вас не було вдома і чому вам слід продовжувати отримувати фінансову допомогу.

Отже, мета цієї процедури – переконатися, що допомога досягає тих, хто дійсно потребує, і що люди, які отримують ВПО, дотримуються правил, пов’язаних з її наданням.

За рішенням департаменту соціального захисту виплати можуть бути тимчасово припинені доти, доки одержувач допомоги не пройде процедуру ідентифікації.

Раніше Inform.zp.ua писав, що на виплати ВПО з різних областей, зокрема Запорізької, у вересні вже направлено 5,8 млрд. гривень. Йдеться про державну допомогу на проживання.