Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Доступ до якісної медицини без бар’єрів: на Запоріжжі працює мобільна гінекологічна бригада

Доступ до якісної медицини без бар’єрів: на Запоріжжі працює мобільна гінекологічна бригада

Доступ до якісної медицини без бар’єрів: на Запоріжжі працює мобільна гінекологічна бригада

Мобільна гінекологічна бригада в Запорізькій області

Небажана вагітність, материнська смертність та інвалідність, інфекції, що передаються статевим шляхом та гендерно зумовлене насильство є серйозними викликами для суспільства. Однак, усі ці проблеми можна попередити шляхом своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги.

Щоб забезпечити інклюзивність та доступність медичних послуг, за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні були створені мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу.

Журналісти Inform.zp.ua взяли інтерв’ю у медсестри Юлії Лущикової, яка поділилася детальною інформацією про роботу мобільної гінекологічної бригади, що працює на базі  КНП “Обласний перинатальний центр” Запорізької обласної ради. 

Юлія Лущикова, медсестра мобільної бригади
Юлія Лущикова, медсестра мобільної бригади

Розкажіть більше про роботу запорізької мобільної гінекологічної бригади. 

Мобільна гінекологічна бригада – це сервіс з надання доступної та ефективної медичної допомоги з питань сексуального та репродуктивного здоров’я. Такі бригади створені для полегшення доступу до медичної допомоги мешканцям віддалених куточків України: місцевим жителькам, переселенкам, людям з інвалідністю, а також тим, хто постраждав від гендерно зумовленого та сексуального насильства. Багато людей із маленьких сіл не мають можливості поїхати у Запоріжжя на обстеження, консультацію, лікування, тому таку можливість надає саме мобільна гінекологічна бригада.

З кого складається бригада? 

У бригаді працюють акушер-гінеколог, сімейний лікар або терапевт, медсестри або акушерки та водій. 

Лікарки мобільної бригади UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення
Лікарки мобільної бригади UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення

Які послуги доступні для пацієнток? 

Лікарі надають великий спектр безоплатних послуг: 

  • медичний огляд гінеколога та сімейного лікаря;
  • УЗД-дослідження;
  •  електрокардіограма;
  • консультація з питань жіночого здоров’я, включаючи до- та післяпологовий період, здоров’я матері, грудне вигодовування та догляд за дитиною;
  • консультація з питань ВІЛ-інфекцій та захворювань, що передаються статевим шляхом;
  • медична та соціально-психологічна підтримка постраждалих від домашнього та інших видів насильств.

Наскільки велику територію покриває запорізька мобільна гінекологічна бригада? 

Дана бригада намагається охопити всю Запорізьку область, де це можливо. Ми маємо на меті надати допомогу мешканкам найвіддаленіших від районного центру населених пунктів.

Мені подобається те, що лікарі не бояться працювати у будь-яких умовах. Це надзвичайно важливий сервіс для жінок під час важкого воєнного часу.

Мобільна гінекологічна бригада приймає жінок лише з області чи мешканки Запоріжжя також можуть потрапити на прийом? 

Звісно, жінки із Запоріжжя також можуть пройти обстеження, головна умова це попередній запис, адже бригада їздить за певним графіком, який розписаний на місяць вперед. 

Чи є вікові обмеження? 

Вікових обмежень немає, але є категорії, яким ми приділяємо особливу увагу це вагітні жінки і ті, які нещодавно народили, бо вони потребують подальшого огляду. 

Які засоби та обладнання ви зазвичай маєте з собою для проведення гінекологічних обстежень?

У бригади є оглядові набори, УЗД-апарат, обладнання для збору мазків на типові, ракові клітини і на флору. Тобто все найнеобхідніше, пацієнткам не треба нічого купувати. 

З якими діагнозами стикаються лікарі при обстеженні жінок? 

Під час одного виїзду лікар може оглянути від 15 до 20 жінок. Найчастіше лікарі стикаються з ерозією і дисплазією шийки матки, міомою матки. Міоми це гормональний збій, частіше за все пов’язаний зі стресом, а зараз на фоні війни стресу не уникнути, тому це захворювання виявляємо досить часто. 

Як ви взаємодієте з медичними установами або лікарями у випадках, коли пацієнтці потрібна більш спеціалізована допомога?

При потребі більш детального обстеження ми звертаємося до сімейних лікарів. Вони визначають подальший хід подій, з їхнього дозволу ми можемо надати електронні направлення до вузькопрофільних спеціалістів і на здачу аналізів. 

Як ви оцінюєте вплив мобільної гінекологічної бригади UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення?

Робота бригади неймовірно полегшує доступ жінок до якісної медицини. Бо кожна жінка, незалежно від  фізичного, матеріального чи морального становища може отримати допомогу. Мені подобається, що лікарі бригади не просто обстежують і консультують жінок, а й надалі тримають зв’язок із пацієнтками, турбуються, щоб ті потрапили на подальше обстеження. Лікарі хочуть, щоб все було якісно і пацієнтки отримали якісну допомогу. 

Фонд ООН у галузі народонаселення створив гарячу лінію з питань сексуально-репродуктивного здоров’я. За номером 3033 (щодня, з 9:00 до 18:00, безоплатно) ви можете отримати детальну інформацію про роботу мобільних гінекологічних бригад, дізнатися, де знайти кабінети безбар’єрного доступу та отримати телефонну консультацію лікаря. Також усю необхідну інформацію можна знайти на сайті лінії підтримки з питань жіночого здоров’я.

Мобільні гінекологічні бригади
Мобільні гінекологічні бригади

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея. 


Партнерський матеріал