Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Політика » Скандал навколо тимчасового мера Запоріжжя Анатолія Куртєва: що відомо про це зараз

Скандал навколо тимчасового мера Запоріжжя Анатолія Куртєва: що відомо про це зараз

Скандал навколо тимчасового мера Запоріжжя Анатолія Куртєва: що відомо про це зараз

Колаж: Inform.zp.ua

У п’ятницю, 18 серпня, Національне агентство з питань запобігання корупції виявило, що секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв міг незаконно збагатитися більш ніж на 9 млн грн.

НАЗК підозрює чиновника в корупції. Адже, за результатами моніторингу способу життя Куртєва, він не міг законним шляхом накопичити таку велику суму грошей.

Що сталося

У серпні минулого року під час обшуку приміщення, яке Куртєв орендував спільно зі своїм помічником, детективи НАБУ виявили та вилучили майже 600 тис.грн, 230 тис. дол. США та 650 євро. Обшук здійснювався в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні з приводу розкрадання гуманітарної допомоги, до якого ймовірно причетний секретар міськради.

Фото: СБУ


Куртєв у відповіді на запит Нацагенства сказав, що нічого не знає про вилучені кошти і квартиру. Потім він повідомив, що вилучені гроші належали йому і його батькам. Однак НАЗК з’ясувало, що ні він, ні його батьки таких коштів законним способом отримати не могли. Загальна сума знайдених коштів склала 9 млн 31 тис.грн.

Секретар міськради відреагував на звинувачення НАЗК негайно. Він стверджує, що “є окремі особи, які можуть бути зацікавлені в введених в оману контролюючих органів, і могли поширити недостовірну або спотворену інформацію”.

Зараз ми не мали можливості ознайомитися з висновком НАЗК, тому надсилаємо офіційний запит для ознайомлення. У будь – якому випадку я готовий до співпраці з детективами НАБУ для повного і швидкого з’ясування ситуації, – заявив Куртєв.

Редакція Inform.zp.ua відправила запит до Національного агентства з питань запобігання корупції та Запорізької міської ради з проханням прокоментувати та розкрити деталі ситуації, що склалася.

Як Анатолій Куртєв прийшов до влади

Йому 46 років, він житель Запоріжжя. Має вищу освіту. Раніше він працював завідувачем у комунальному підприємстві”Запорізька ритуальна служба”. Після-очолював комунальний заклад “Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи” Запорізької облради.

У 2015 році балотувався до міської та обласної рад від партії “Укроп”. Але не отримав мандат. У 2020 він все-таки пройшов до Запорізької міськради від Партії “Слуга народу”.

Анатолий Куртев
Анатолий Куртев


Депутат Запорізької міськради від “Слуги народу” Анатолій Куртєв був обраний і призначений секретарем Запорізької міськради в квітні. У червні мер Володимир Буряк звільнив його через те, що Куртєв нібито не пройшов передбачену законом перевірку. Звільнення Куртєв призвело до чергового витка протистояння між мером і більшістю депутатського корпусу, зокрема депутати блокують проведення сесій. Куртєв заявляє, що за його звільнення проти мера порушено кримінальну справу. З того моменту Буряк і Куртєв почали “ворогувати”. Крім того, в міськраді з’явилася умовна коаліція з усіх партій, крім “Єднання”, проти Буряка. Депутати зривали сесії, не з’являючись на них близько двох місяців.

У липні Запорізький окружний адміністративний суд призупинив дію розпорядження міського Буряка про дострокове припинення повноважень його на цій посаді. Тодішній мер відновив Куртєва на посаді.

У вересні того ж року пройшла позачергова сесія Запорізької міської ради. У Запоріжжі депутати зібралися на сесію і політична криза в Запоріжжі Закінчилася. Секретаря Запорізької міської ради від Партії” Слуга народу ” Анатолія Куртєва поновили на посаді.

29 вересня Володимир Буряк на сесії міськради заявив про відставку “за станом здоров’я”. Виконуючим обов’язків мера став Анатолій Куртєв.