Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Кому вигідна відбудова Каховської ГЕС

Кому вигідна відбудова Каховської ГЕС

Кому вигідна відбудова Каховської ГЕС

Фото: Maxar

Поки в уряді погоджують експериментальний проєкт відбудови Каховської ГЕС, зруйнованої російськими окупантами, українські фахівці пояснюють, чому це не найкраща ідея і як можна розв’язати питання навігації, іригації та електрифікації іншими шляхами. 

Своєю думкою поділився кандидат наук, завідувач відділу археології та охорони пам’яток Національного заповідника “Хортиця” Дмитро Кобалія.

“Що тут негаразд.  Бувши студентом пам’ятаю, як нас вчили, навіщо була потрібна Каховська ГЕС.  Вона розв’язувала головні питання — навігація, іригація та електрифікація.  Дивлячись на поспішні заяви про відновлення ГЕС, очевидно, що розпилення коштів буде таким, що заміна герба на щиті здасться дитячою забавою. 

Якщо вартість відновлення вони оцінюють в 1.2 мільярда доларів, то сам проєкт без реалізації “який, звичайно, треба готувати вже зараз” потягне мінімум на 100 мільйонів доларів.  А це вам не якісь 400 мільйонів гривень на кіно. Тим більше зовсім не обов’язково щось будувати, можна просто заробити на нікому не потрібних проєктах, тут головне почати. 

Не знаю як вам, але, на мій погляд, від цієї затії вже смердить корупцією сильніше, ніж від усієї дохлої риби в Каховці. Я навіть не хочу торкатися історико-культурної складової, з нею й так усе зрозуміло. 

Просто, з погляду здорового глузду, говорити про те, що до населених пунктів, половина яких зараз окуповані, необхідно, мовляв, постачати воду, це маніпуляція. Рівень водоймища підніметься на лічені метри, причому зрозуміло, що вода самопливом не побіжить у крани.  Для цього потрібні помпи. Чи так це важливо для сучасних помп, що рівень води буде на 3-4 метри вищим?  Це саме стосується й іригації.  

Про навігацію можна сказати наступне – Дніпро був судноплавним і до будування греблі.  До широти порогів був. Так, фарватер доведеться поглиблювати, але це цілком реально. Якось морські судна всі ці роки до Каховки ходили. З електрифікацією все також відомо.  Ця ГЕС не вирізнялася суперрентабельністю, це загальновідомо. 

Висновок напрошується простий — у близько строковій перспективі такий проєкт вигідний зв’язці замовник-підрядник на етапі проєктування, а у довгостроковій — реаніматорам кримського каналу”.

Цей матеріал опублікований в рубриці «Блоги». Думки автора не завжди можуть збігатися з позицією  редакції.