Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Після перемоги викиди будуть більшими, ніж у довоєнний період: що відбувається з якістю повітря в Запоріжжі

Після перемоги викиди будуть більшими, ніж у довоєнний період: що відбувається з якістю повітря в Запоріжжі

Після перемоги викиди будуть більшими, ніж у довоєнний період: що відбувається з якістю повітря в Запоріжжі

Ілюстративне фото

“Від початку повномасштабного вторгнення в Україну, якість повітря в Запоріжжі покращилася, але все одно має відхилення. Зі зменшенням обсягу промислового виробництва —  зменшилась кількість джерел викидів. Найгірша якість повітря Запоріжжя характерна для четвертого та першого кварталу. Це пов’язано з опалювальним сезоном”. 

Таку тезу наводить експертка з екологічної безпеки Юлія Байлюк, спираючись на результати дослідження впливу війни на якість повітря і Запоріжжі.  

Чим забруднене повітря в Запоріжжі та чи зміниться ситуація після перемоги — проаналізував  Максим Сорока, фахівець з екологічної безпеки.

Чим зараз забруднене повітря в Запоріжжі?

Найпоширеніша забруднювальна речовина —  дрібнодисперсний пил фракції 2.5 і 10 мікрометрів. Вони й досі залишаються, досі домінують і формують якість повітря у зимовий період або опалювальний сезон.  Середні концентрації вмісту дрібнодисперсного пилу зменшилися у періоді 22-го і на початку 23-го року.

Попри активні воєнні дії поблизу Запоріжжя, пожежі в екосистемах в урбосистемах, які є типовими для виділення дрібнодисперсного пилу, ми бачимо, як середні концентрації у 22-му та 23-му роках на 30-34% менше у порівнянні з періодом 21-го року і це є непрямим свідченням домінантного впливу саме промислових джерел викидів. Дані спростовують міф про дуже сильний вплив воєнних дій на якість повітря в Запоріжжі. 

В зимовий період ми спостерігали вплив дрібнодисперсного пилу на якість повітря. В ці періоди саме дрібнодисперсний пил досі залишається чинником, який формує якість повітря Запоріжжя.

Що показують дані громадського моніторингу повітря у 2023 році?

Є тенденція до зменшення середніх концентрацій азоту діоксиду та вуглецю оксиду в агломерації Запоріжжя. Це свідчить про зміни в джерелах викидів. До того ж в опалювальний сезон у нас були генератори. Також ми можемо побачити зменшення вмісту азоту діоксиду і вуглецю оксиду у повітрі. 

Важливо аналізувати не тільки графіки та середньодобові концентрації, а й аналізувати розподіл і поширення тих чи інших речовин. Дані громадського моніторингу збігаються з періодами посилення скарг громадян на неприємний запах і забруднене повітря.

Громадський моніторинг чітко підтверджує, що всі радіоактивні ІПСО і панічні атаки, пов’язані з радіоактивністю, були безпідставними для міста Запоріжжя і взагалі злочинним.

Як осушення Каховського водосховища впливає на якість повітря?

Наслідком осушення Каховського водосховища стало активне гниття біомаси. Всі періоди аномальної високих значень збігаються з періодами, коли напрямок вітру і сила вітру достатньо, аби перенести ці забруднювальними речовинами з так званого великого вибуху на території агломерації міста.

В Нікополі станція працює дуже давно і вона якраз бачить все, що відбувається. Спочатку він там коптіло через військові дії, зараз там смердить на берегу Каховського водосховища. Такі дані показує експериментальна станція моніторингу “Княжа”. 

Запорізька ТЕС. Фото: Сleanair

Що впливатиме на якість повітря в Запоріжжі в післявоєнний час? 

Тимчасове скорочення виробництва обсягу викидів не свідчить про модернізацію і про досягнення цілей чистого повітря. На етапі відновлення України обсяги викидів будуть більшими, ніж у довоєнний період. 

Саме тому для цілей планування в жодному разі не можна застосовувати період за останні, наприклад 3 чи 5 років. Необхідно повністю виключити результати моніторингу за 22-23-й рік як випадкові — це випадкові наслідок війни.

Заходи мають бути зосереджені на зменшення в першу чергу викидів дрібнодисперсного пилу та летких органічних сполук. Фокус управління має бути зосереджений на джерелах металургії, коксохімічного виробництва та великих спалювальних установок. Тобто всі інші заходи сталого низьковуглецевого транспорту, альтернативної енергетики та інших зелених технологій і їм мають бути  допоміжними заходами. 

Загроза для жителів Запоріжжя є. Змінюється промисловий цикл, запускаються підприємства. Збільшується вміст летких органічних сполук і що парадоксально аміак. 

Цей союз двох протилежностей свідчить про погану тенденцію. Зараз якість повітря знаходиться в несприятливій фазі. Тобто, ми маємо бути готовими до різних змін. В уразливої частини населення можуть вже проявлятися певні рефлекторні реакції або загострення хронічних хвороб.