Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Каховка, АЕС і окуповані території: про що найбільше пишуть запорізькі онлайн-медіа

Каховка, АЕС і окуповані території: про що найбільше пишуть запорізькі онлайн-медіа

Каховка, АЕС і окуповані території: про що найбільше пишуть запорізькі онлайн-медіа

ЗАЕС, Фото – Костянтин і Влада Ліберови.

Велика частина Запорізькою області стояла на Каховському водосховищі. Від нього залежало багато:  врожаї, навігація і логістика судноплавства, безпека Запорізької АЕС. Тож не дивно, що саме ці дві теми  – наслідки екоциду і безпека на атомній станції залишаються найактуальнішими в запорізьких онлайн-медіа. Ще однією топ-темою є події на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, а також бойові дії на лінії зіткнення. Інші теми, навіть популярні в мирний час кримінальні новини чи ДТП, відійшли на другий план.

Такі результати огляду пяти запорізьких онлайн-медіа з 12 по 16 червня 2023 року. В огляді ми читали 061.ua, Перший Запорізький, Zaбор, Акцент і misto.zp.ua.

Сайти різняться і за наповненістю новинами, і за їх якістю, в тому числі, джерел. Далеко не всі публікують власні новини. Частина сайтів зловживає емоціями, як, приміром, в новинах на zabor.zp.ua, де, серед іншого, можна зустріти купу таких окликів “?!” і в тексті, і  в заголовках, не говорячи вже про “скандально відомих” і  інших клікбейтних заголовків.

Найбільше власних якісних новин публікує 061.ua. Також власний контент є на сайті Акцент і іноді на Заборі. Більшість новин спирається на офіційні джерела, але іноді сайти зловживають одним джерелом, наприклад, інформацією  мера Мелітополя Івана Федорова, який неодноразово давав неперевірену інформацію, яка потребує додаткової перевірки або, як мінімум, вказівки на це.

Загалом, крім топ-три тем – Каховка, АЕС, окуповані території, достатньо уваги медіа уділяють і війні як такій. Іноді в стрічках з’являються новини культури, соціальні питання, зрідка – новини місцевої політики або інформація про корупційні злочини чи підозри, ДТП і надзвичайні події. Також побільшало в медіа неналежно маркованої реклами і джинси – в більшості, комерційній, але також і політичної.

Про Каховку

Фото: inform.zp.ua

Чи не найбільше новин в регіональних онлайн-медіа  цього періода стосувалися наслідків Каховської катасрофи. Детальніше за всіх цю тему висвітлювали на 061.ua. Писали журналісти і про  рівень води  і кисню в водоймах і річках Запорізької області, і про згубні наслідки для флори і фауни області. Багато контенту стосувалося наслідків і засторог для людей, як тут “Ботулізм, комарі та вода: у Запорізькому центрі контролю та профілактики хвороб розказали про ризики після підриву ГЕС”. 

Емоційно намагався залучити до теми Каховської трагедії і сайт Забор власними оглядами типу “Днепр в Запорожье продолжает мелеть: какая ситуация на центральном пляже, в Ореховской бухте и на Правом берегу?!” або новинами на кшталт “Ексдиректор заповідника Хортиця зробив несподівану заяву про наслідки підриву Каховської ГЕС”.

Акцент додавав свої акценти в  цю тему новинами типу “Старі могили і залишки тіл німців: моторошні знахідки на Каховському водосховищі (ВІДЕО)” або  “На Запоріжжі активізувалися копачі-грабіжники: збирають цінні предмети після підриву дамби“ .

Вгороде про Каховку давали передруки про те, що  “Вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів більше норми”. Найменше новин про Каховську ГЕС давав Перший Запорізький, фактично не публікуючи інформацію про саму трагедії чи її наслідки. 

Про Запорізьку АЕС і Енергодар

Запорізька АЕС
Запорізька АЕС, Енергодар. Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Ще одна актуальна тема – ситуація на тимчасово окупованій російськими загарбниками Запорізькій АЕС. Після підриву Каховської дамби тема АЕС стала центральною не тільки для регіональних медіа.  З одного боку, про загрозу підриву найбільшої атомної станції в Європі пишуть і національні, і міжнародні медіа, з іншого, падіння рівня води в водосховище також може призвести до серйозних загроз. Тож, цього тижня всі медіа писали про моніторинг рівня води в охолоджувальному ставку ЗАЕС. Також всі сайти опублікували інформацію про те, що російські окупанти загрожують підірвати атомну станцію. Писали дуже по-різному. Заголовки таких новин виглядали так: “Росія залякує підривом окупованої Запорізької АЕС у липні 2023 року: подробиці” (Забор), “Пропагандисти РФ поширюють відео, в якому натякають на підрив ЗАЕС” (061.ua), “Маніпуляція ворога: окупанти запустили відео про можливий підрив Запорізької АЕС” (Перший Запорізький), “Зеленський вважає, що Росія хоче підірвати Запорізьку АЕС” (Акцент),”Намагаються залякати українців”: Росія готує інфоалібі щодо підриву Запорізької АЕС” (Вгороде)

Крім цього, частина новин на сайтах стосувалася діяльності МАГАТЕ, зокрема інформації, чи приїде, чи ні її очільник на АЕС, а також даних, що Гросі відклав свій візит, разом з тим, пізніше таки потрапив на АЕС.

Війна і окуповані території

ЗСУ. Фото: Генеральний штаб ЗСУ
ЗСУ. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Велику частку новин  в місцевих медіа складають новини про ситуацію на окупованих територіях. Мова йде і про злочини окупантів проти місцевого населення, про “бавовну” і партизанські дії на тимчасово окупованих територіях, а також про дії самиї окупантів, які стосуються війни. Власне, інформація з окупованих територій щільно переплітається з темою війни як такої.

Майже всі медіа систематично пишуть про злочини окупантів проти мирного населення. В аналізований тиждень з’явилося багато новин про те, як російські загарбники примушують українців на окупованих територіях отримувати російські паспорти, не надаючи медичної або іншої допомоги без цього. Зокрема про те, що “На Запоріжжі окупанти закривають медичний заклад через відмову працівників отримувати роспаспорт”, або про погрози окупантів батькам школярів “У Запорізькій області окупаційна влада погрожує батькам школярів”, або про те, що “В Енергодарі окупант погрожував розстріляти військовополонених за українську мову: йому повідомили про підозру”.

Окрема частина регіональних новин – інформація про партизанські дії на окупованих територіях. Наприклад, про вибухи в Мелітополі (тут і тут), Михайлівці, Приморську

Частка новин стосується дій самих окупантів: про те, що в окупований Бердянськ зайшли великі кораблі, що окупанти масово грабують тимчасово окуповані території та не випускають мешканців окупованих територій з області.

Також запорізькі сайти достатньо уваги приділяють безпосередньо ходу бойових дій: контрнаступу, ситуації на фронті загалом, бойовим веденням Генштаба, інформації про дії загарбників на фронті. Вгороде щоденно публікують карту бойових дій в Україні, але, в більшості, медіа фокусуються на подіях на фронті, які відбуваються в Запорізькій області, а також на наслідках обстрілів російськими окупантами території області.

Інші теми

Фото: ДСНС у Запорізькій області
Фото: ДСНС у Запорізькій області

Інші теми, які висвітлювали журналісти регіональних медіа, очевидно, поступаються топу названих тем.  Буквально кілька  публікацій на сайтах можна назвати соціалкою, наприклад, про програму боротьби з онкозахворюваннями – по суті, це була паркетна новина про відвідування регіонального припухлинного центра губернатором Юрієм Малашко, історія переселенців з Донецької і Запорізької областей, новини про якість продуктів. Правда, в  опублікованій на Акценті новині про це забагато невизначенностінедоречної. В заголовку “У Запоріжжі могли продавати популярний продукт з небезпечною речовиною: хто виробник” забагато інтриги: тільки всередині новини, пробираючись крізь купу незрозумілих абревіатур і цифр, читач знаходить інформацію, що мова йде про “заморожені суцвіття броколі”. Те саме, до речі, стосується і новини з інтригуючим беззмістовним заголовком «Не можна нехтувати»: поліція звернулася до жителів Запоріжжя із закликом”. Як з’ясувалося з тексту новини, мова йде про сигнали повітряної тривоги, але, при цьому, новина ілюстрована спинами поліцейських.

Зустрічалися в новинних стрічках матеріали про корупційні скандали, наприклад, про “злочинну групу”, яка вкрала майже півмільйона на ремонтах, або про екс-керівника КП в Запоріжжі, який “ незаконно отримав сотні тисяч гривень”.

Достатньо багато новин про кримінал і надзвичайні події були на двох сайтах 061.ua і Акценті. 061 частіше за усіх публікували новини і про надзвичайні події, як тут і тут

Зафіксовані на сайтах трохи новин культури, пару новин про політику. На сайтах фактично немає розважального контенту, навіть прогнозів погоди. Сайт Вгороде публікує щоденний курс валют. В новинах  майже не висвітлюється тема спорта.

Неналежно маркована реклама і джинса

Медіа
Медіа

У червні на сайтах побільшало неналежно маркованої реклами і джинси. В основному, джинса комерційна, але іноді зустрічалися і політичні матеріали з ознаками замовності.

Так, на сайті 061.ua за аналізований тиждень опублікували  не менше десяти текстів з неналежно маркованою рекламою. Тематика таких неналежно маркованих публікацій коливалася від “Meest Пошта запускає безкоштовну доставку корму постраждалим тваринам Херсонщини”, “У Польщі утилізовано нову партію використаних батарейок, зібраних покупцями «АТБ», “Компанія COSMOLOT спрямувала до бюджету 255 млн грн за підсумками першого кварталу 2023 року” до “Що подарувати на День батька? Топ 10 подарунків від Dnipro-M”.

Якщо у 061.ua рекламні рубрики зазначені у вихідних даних, то комерційна джинса на сайті Перший Запорізький публікувалася без жодних позначок. Так, з 12 по 16 червня на сайті під виглядом новин розмістили вісім таких публікацій з рубрикою “Без рубрики”. Всі вони стосувались комерційних товарів: вантажних перевозок, медичної сталі, павербанків тощо і були опубліковані російською мовою.

Матеріал з ознаками політичної замовності опублікував сайт Забор. Комплементарна новина стосувалася в.о. міського голови Анатолія Куртєва, який, судячи з новини, взагалі не володів інформацією про стан укриттів в Запоріжжі через півтори роки повномасштабної війни, а щоб дізнатися про це, йому навіть прийшлося викликати поліцію. Про це розповідається в новині з посиланням на Телеграм в.о. міського голови  “Анатолій Куртєв розповів, що при перевірці укриттів у Запоріжжі, на місце прийшлось викликати поліцію (фото, відео)”. В новині є кілька фото і відео за участі в.о. голови, семантика новини спрямована на зміцнення позитивного іміджу керівника Запоріжжя, замість того, щоб дослідити проблему бездіяльності міської влади, яка призвела до системної проблеми як зі станом, так і з доступом до укриттів.

Замість висновків

Преса
Преса

Фронт, який проходить по Запорізькій області, а також велика частина тимчасово окупованих територій багато в чому визначає тематику і актуальність регіональних новин. І регіональні сайти, в цілому, виконують основне завдання інформування населення. Інше питання – як вони це роблять. Якщо частина сайтів намагається створювати новини за професійними стандартами, враховуючи, в першу чергу, суспільну значущість і безпосередню користь інформації для аудиторії, інша частина використовує  інформаційні приводи більше для привернення уваги до сайту. З точки зору актуальної тематики – повномасштабної війни – штучно підвищувати  градус своїх публікацій все ж таки не варто. Також варто уникати недоречного інтригування аудиторії в заголовках: наразі більшою цінністю є конкретика, яка надає читачеві розуміння, як діяти в своєму повсякденному житті, аніж намагання втягнути аудиторію в гру “вгадайте, що ми маємо на увазі в нашій новині”.

Крім того, достатньо болючим є питання джинси, яка розміщується на сайтах. Очевидно, що зараз медіа переживають серйозні фінансові труднощі через військові дії і кризу в економіці. Втім пошук балансу між бажаннями замовника клієнта і стандартами журналістики має тривати.


Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області