Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі містяни незаводоволені новим комунальним підприємством «Муніципальна варта». Пояснюємо, що з ним не так

У Запоріжжі містяни незаводоволені новим комунальним підприємством «Муніципальна варта». Пояснюємо, що з ним не так

У Запоріжжі містяни незаводоволені новим комунальним підприємством «Муніципальна варта». Пояснюємо, що з ним не так

Фото: Анатолій Куртєв/ Telegram

Нове комунальне підприємство “Муніципальна варта” у Запоріжжі створили для охорони громадського порядку та контролю благоустрою. Та містяни в перші ж дні функціонування нового КП виступили проти його роботи.

Inform.zp.ua розібрався, чим займатиметься комунальне підприємство, звідки братимуть гроші на його утримання, та чому жителі Запоріжжя незадоволені новим КП.

Про створення комунального підприємства “Муніципальна варта” повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв. Він зазначив, що “муніципальна варта активно взаємодіятиме з правоохоронними органами та працюватиме виключно в межах правового поля” та додав, що “в подальшому кількість її функцій буде розширено”. Також у повідомленні всіх охочих закликали долучитися до роботи в новому підприємстві.

Навіщо потрібна Мунварта?

Якщо говорити простіше, то “Муніципальна варта” є міською охоронною службою. Такі існують в багатьох містах України, в тому числі й в Києві та сусідньому Дніпрі. Обов’язки та права в цих “комунальників” майже як у поліції – вони працюють там, де не вистачає правоохоронних органів для оформлення правопорушень Це може бути складання протоколів з торгівлі в незаконних місцях, допомога з демонтажем кіосків без документів. А також охорона майна за контрактами, як в спеціальних службах, що надають такі послуги.

Запорожцы просят закрыть коммунальное предприятие "Муниципальная стража"
Фото: Запорожский горсовет

Представники громадських формувань, на кшталт “Муніципальної варти” мають право користуватись кийками, травматичною зброєю та іншими спецзасобами. Але такі формування, відповідно до закону, можуть діяти лише під контролем Нацполіції, тому комунальне підприємство буде співпрацювати з правоохоронними органами.

Хто фінансуватиме “Мунварту?”

Через те, що це комунальне підприємство, то є логічна відповідь – ми з вами, тобто платники податків. 

Як пояснюють в Центрі журналістських розслідувань, міська влада вирішила зареєструвати “Муніципальну варту” саме як комунальне підприємство, а не як громадську організацію. Журналісти ЦЖР пояснюють це так: члени громадських формувань не можуть отримувати платню за свою «допомогу в підтримці правопорядку».

“А от комунальне підприємство може отримувати контракти на охорону інших КП, лікарень і шкіл, самої будівлі мерії та її департаментів. А ще влада просто може ухвалити якусь програму підтримки з бюджету, принаймні для початкового облаштування  – купити форму, спецзасоби, декілька автівок. Чи існує якийсь перерозподіл грошей між «комунальною» та «громадською» частинами муніципальних охорон – то вже таємниця і «все вирішується індивідуально»”, пояснюють журналісти ЦЖР.

Що не так із “Муніципальною вартою”? 

У статуті нового підприємства є усталені прийнятні пункти – патрулювання на заходах і взагалі по місту, охорона міських об’єктів, штрафи за паркування, боротьба зі стихійними звалищами і торгівлею без дозволів і таке інше.

Але є й інші пункти, які насторожують. Серед них:

  • дозволи на земельні і ремонтні роботи;
  • дозволи на зовнішню рекламу і контроль за нею;
  • право перевірки на усіх підприємствах.

Запоріжці в соцмережах вже виказали своє обурення щодо створення нового комунального підприємства, яке, судячи з обов’язків дублює Нацполіцію та Інспекцію з благоустрою.

На сайті Запорізької міськради зареєстрували петицію про заборону діяльності «Муніципальної варти».

Авторка петиції пропонує заборонити роботу нового комунального підприємства в Запоріжжі «Муніципальна варта». Кошти, виділені на його функціонування, хочуть направити сім’ям, які постраждали від війни.