Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Кардіохірурги обласної лікарні Запоріжжя долають серцеву недостатність на новому рівні

Кардіохірурги обласної лікарні Запоріжжя долають серцеву недостатність на новому рівні

Кардіохірурги обласної лікарні Запоріжжя долають серцеву недостатність на новому рівні

В Запорізькій обласній лікарні впроваджується новий вид операцій, що запобігає розвитку серцевої недостатності. Якщо ж у пацієнта вже є такий синдром, то завдяки даному хірургічному втручанню можна не лише подовжить, а й покращить життя.

Мова йде про імплантацію електрода у пучок Гіса. Якщо при класичному підході до розв’язання серцевої проблеми (імплантація електрокардіостимулятора) стимулюється лише м’яз міокарда, то при новітньому підході імпульси спрямовані на провідну систему серця (пучок Гіса). Це дозволяє повністю відтворити фізіологічну роботу серця й уникнути порушень синхронності скорочення шлуночків. Інакше кажучи, серце буде працювати так, наче ніяких захворювань немає.

Ця операція вимагає спеціального технічного оснащення та неабияких знань. В обласній лікарні Запоріжжя активно працюють над вдосконаленням цих двох пунктів.

Зокрема, днями тут відбувся тренінг-курс з імплантації електрода для стимуляції пучка Гіса. До медичного закладу завітав електрофізіолог, лікар-хірург вищої категорії, завідувач відділення порушень ритмів серця Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова Валерій Залевський. Він має чималий досвід з імплантації таких електродів і своїми знаннями поділився з кардіохірургами ЗОКЛ.

В межах тренінгу Валерій Залевський зробив операції трьом пацієнтам з блокадами (зниження частоти серцевих скорочень). І усі три операції пройшли успішно. Електрод був імплантований саме у пучок Гіса. Пацієнти практично одразу відчули покращення самопочуття.

«Це дійсно провідна методика відновлення діяльності серця. Мало того, це ще й шанс на життя для пацієнтів з блокадою лівої ніжки пучка Гіса, які стоять в черзі на трансплантацію серця. Завдяки такому підходу до електростимуляції вони зможуть знятися з черги й продовжити повноцінне життя вже зараз. Відтак, моя ціль – поділитися з кардіохірургами України своїми знаннями, щоб українці, які мають проблеми з серцем, відчули себе краще якнайшвидше», – коментує Валерій Залевський.

Тепер лікарі ЗОКЛ втілюють знання на практиці. Імплантацією електрода для стимуляції в провідну систему серця займаються серцево-судинні лікарі-хірурги Андрій Шевцов та Дмитро Поліщук.

«Валерій Залевський є одним з лідерів такого методу імплантації в країні. І ми дуже вдячні за те, що він знайшов час та провів практичний тренінг. Тепер наші фахівці можуть перейти на новий рівень кардіохірургії. Завдяки цьому пацієнти, які потребують такої стимуляції, одержать реальну можливість відчути якісну роботу серця. Це важливе і потрібне вміння, яким тепер володіють наші спеціалісти повною мірою», – говорить завідувач відділення кардіохірургії В’ячеслав Осауленко.

Імплантація електрокардіостимулятора з веденням електрода в пучок Гіса – це малоінвазивна операція, яка вимагає спеціального обладнання та точних знань. Хірургічне втручання відбувається під місцевою анестезією. Триває близько 1 години. Зі стаціонару людина виписується через два дні й повертається до звичайного ритму життя, у якому немає проблем із серцем.

І тепер такі операції доступні в Запорізькій обласній клінічній лікарні.


Довідково

Тривалий час серцева недостатність була притаманна людям похилого віку. Воно й зрозуміло, адже основна причина розвитку патології криється в природному старінні організму. Але є багато й інших причин, які впливають на виникнення серцевої недостатності. І вік тут вже не відіграє провідної ролі. Найчастіше серцеву недостатність викликає ішемічна хвороба серця. За даними ВООЗ, в Україні саме ішемія серця є лідером серед смертельно небезпечних захворювань. Також до причин розвитку серцевої недостатності відносять інфаркт міокарда, який розвивається на фоні ішемічної хвороби серця. За останні роки ця недуга також значно «помолодшала». Раніше 60 років – це був середній вік хворих. Нині це 40-45. А на тлі війни інфаркт міокарда почали діагностувати й у людей молодшого віку. Призводять до серцевої недостатності й гіпертонія, аритмії, цукровий діабет тощо.