Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Доступ до інформації в Запоріжжі: наздоганяємо втрачене

Доступ до інформації в Запоріжжі: наздоганяємо втрачене

Доступ до інформації в Запоріжжі: наздоганяємо втрачене

ЗОДА

Після майже року ховання за воєнним станом, вже нове керівництво Запорізької ОВА почало відповідати на інформаційні запити журналістів і громадян. Зокрема, за кілька днів ми отримали відповідь на запит щодо посадових окладів/надбавок/доплат/премій нинішнього і минулого керівників Запорізької ОВА і їх перших заступників. До цього журналістам і громадянам почали надходити відповіді на запити, як і вони відправляли до ЗОВА рік тому. Втім, краще пізно, ніж ніколи, бо ситуація з доступом до інформації донедавна була просто поганою.

З початку повномасштабного вторгнення росії до України минуле керівництво області на чолі з Олександром Старухом максимально усунулося від виконання закону про доступ до публічної інформації. Наприкінці квітня 2022 року керівник ОВА видав розпорядження “Про упорядкування розгляду запитів щодо надання публічної інформації під час воєнного стану”, згідно з яким максимально обмежувався доступ до публічної  інформації для журналістів і громадян в цілому. Зокрема, згідно з розпорядженням, відповіді на всі запити відстрочувалися до припинення в Україні воєнного стану. Причому, це стосувалося будь-якої інформації, яка надходила до ОВА в запитах. Особливо помітним супротив чиновників надавати будь-яку інформацію став  у період активної фази розслідування щодо розкрадання гуманітарної допомоги, в якій фігурували посадовці обласної і міської ради Запоріжжя, зокрема, заступниця ЗОВА Злата Некрасова. Втім відписки про завершення військового стану запитувачам  чиновники готували і на запити, які стосували максимально нейтральних питань. наприклад, кількості переселенців в запоріжжі, чи кількості зниклих журанілстів на окупованих територіях  тощо. Зараз ситуація змінилася на краще.

Так, у травні ІМІ досліджувало рівень відкритості ОВА в регіонах. Регіональні представники і представниці мали отримати через інформаційний запит інформацію про заробітну плату керівників ОВА та їх перших заступників. Повна і структурована відповідь з Запорізької ОВА за підписом начальниці відділу управління персоналом Олени Лемешко, надійшла за чотири дні, хоча за законом “Про доступ до публічної інформації”, на надання відповіді надається максимум 5 днів. Згідно з відповіддю, зарплатня екс-керівника ЗОВА Олександра Старуха, який керував адміністрацією з 2020 до січень 2023 року, складала щомісячно від 63873 до 68908 гривень з податками. Перед звільненням він отримав більше, ніж в два рази більше, 165092 гривні, через компенсацію у 105 тисяч гривень за невикористану відпустку. У екс-керівника не було надбавок і премій. 

Новий керівник області Юрій Малашко отримує вищу зарплату за попередника – з надбавками за військове звання, вислугу років, особливість проходження служби, службу в умовах режимних обмежень. Крім того, в березні 2023 року він отримав 435% премії від посадового окладу в 9590 гривень (майже 30 тисяч гривень) і всього місячну зарплату в 89194 гривні. Так само, за рахунок всіх надбавок і премії у розмірі 435% від посадового окладу, в квітні зарплата нового керівника області становила 90110 гривень з податками.

Втім повернемося до відкритості доступу до публічної інформації. На початку травня 2023 року на адресу регіональної представниці ІМІ надійшла відповідь на запит до ЗОВА, який був надісланий вісім місяців тому, у вересні 2022 року. Попередньо на цей же запит прийшла відповідь про відстрочку запиту до завершення військового стану. Водночас обидва запити були підписані однією особою – керівницею апарату ЗОВА Зінаїдою Бойко. Тоді представниця ІМІ надіслала запит про кількість журналістів, які затримані на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. У відповіді на запит 28 вересня 2022 року йшлося про відстрочку задоволення запиту на публічну інформацію до припинення правового режиму воєнного стану. 

Тільки через вісім місяців, 25 травня 2023 року, запит було розглянута по суті. Згідно інформації Запорізької ОВА, з 24 лютого по 23 вересня 2022 року на тимчасово окупованих територіях було затримано два журналіста, інформація про що була передана до Національного інформаційного бюро.

Також у травні 2023 року інші запорізькі журналісти почали отримувати відповіді на запити, які були надіслані минулого року. Зокрема, 2 травня 2023 року студенти факультету журналістики Запорізького національного університету отримали відповідь на запит, який вони відправили 10 травня 2022 року. Запит стосувався теми розкрадання гуманітарної допомоги, в якій підозрювали керівництво ЗОВА того періоду. Рік тому запитувачі також отримали відповідь про неможливість відповісти на запит через військовий стан. За рік журналісти отримали відповідь, в якій повідомлялося, що надати дані про зміст гуманітарних вантажів є неможливим через відсутність супровідних документів, в яких би зазначався відправник та обсяги вантажу.

Ще одну відповідь на запит від 3 травня 2022 року щодо реєстрації переселенців, які прибули з тимчасово окупованих територій Запорізької області до Запоріжжя, було отримано 10 травня 2023 року.

Тож, можна говорити про те, що відповіді на запити почали надходити запитувачам через кілька місяців після зміни керівника Запорізької ОВА. Нагадаємо, 9 лютого 2023 року замість Олександра Старуха, який займав цю посаду з грудня 2020 року до кінця січня 2023 року, був призначений Юрій Малашко, працівник СБУ, який також до призначення в Запоріжжя керував ВЦА Красногорівки Донецької області.

Проблема з відповідями на запит була не єдиною в комунікації журналістів і влади. Так, на початку травня частина запорізьких журналістів різних медіа відмовилася підтримувати комунікацію з представниками Запорізької військової адміністрації через неефективність та неспроможність адекватно інформувати регіональні медіа щодо російських атак по Запоріжжю і області, а також їхніх наслідків. До цього вони вже неодноразово заявляли про те, що обласна влада не виконує свої комунікаційні функції, уникаючи і ігноруючи права журналістів на професійну діяльність.

Втім зараз ситуаціч, нарешті, вирівнюється і в цій сфері. Після такого рішення журналістів представники обласної влади, нарешті, провели зустріч з журналістами і домовились про новий формат роботи. При ОВА навіть відкрили медіацентр, де тепер мають проходити пресконференції і брифінги посадовців різних служб. 

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області