Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Затишно space” у Запоріжжі допомагає адаптуватись жінкам, постраждалим від війни

“Затишно space” у Запоріжжі допомагає адаптуватись жінкам, постраждалим від війни

“Затишно space” у Запоріжжі допомагає адаптуватись жінкам, постраждалим від війни

Команда “Затишно space” у Запоріжжі

Безпечний простір для жінок і дівчат “Затишно space” відкрився у Запоріжжі лише два тижні тому, а вже отримав постійних відвідувачок і багато позитивних відгуків. У просторі кожна жінка може отримати юридичну, психологічну, соціальну підтримку. Окрім цього, у спейсі проходить безліч культурно-просвітницьких та навчальних заходів.

Ми зустрілись із комунікаційницею безпечного простору Оксаною та менеджеркою Людмилою і розпитали про те, як зараз функціонує простір, яку допомогу надають жінкам та плани на майбутнє.

“Затишно space” вже функціонує у чотирьох містах України. 16 травня в Запоріжжі стартувала робота ще одного простору. На черзі відкриття простору у Миколаєві. У чому особливість запорізького простору і яку допомогу надаєте саме ви? 

Оксана: В Запоріжжі відкрився п’ятий безпечний простір для жінок та дівчат. Наше головне завдання — залучення якомога більшої кількості жінок, що потребують допомоги. У «Затишно space» є психологині, соціальна працівниця та юристка, які надають індивідуальні консультації, здійснюють супровід, а також інформують відвідувачок щодо ґендерно зумовленого насильства. Ми створюємо навчальні курси, піклуємося про фізичне та емоційне здоров’я жінок. 

До нас приходять жінки з дітьми. За перший тиждень звернулись понад 60 жінок (за період з 16 по 22 травня). Анкетування та реєстрація показали, що більшість жінок — зі статусом ВПО. Географія різна — це Гуляйполе, Пологи, Токмак, Мелітополь, Херсон і Каховка Херсонської області. Але до нас можуть приходити всі охочі жінки та дівчата у Запоріжжі, яким необхідні наша допомога, спілкування та послуги. 

90% команди “Затишно space”  — також внутрішньо переміщені жінки з Херсонської та Запорізької областей. 

За тиждень роботи простору ви почали дізнаватись, якої саме допомоги потребують жінки в Запоріжжі. На яких напрямках фокусується робота “Затишно спейс”?

Спеціалістки окрім індивідуальних безплатних консультацій, проводять групові тренінги, лекції, семінари. За перший тиждень великий попит помітили на спільні заходи з психологинями. Наприклад, заняття з нейрографіки, пропрацювання дихальних технік для зниження рівня тривоги. Жінки з радістю збираються в групи, знайомляться, спілкуються між собою. В цей час психологиня пропрацьовує за допомогою методик проблеми, з якими жінки звертаються, або виявляє нові. 

На першому тижні з’явився запит і на індивідуальні  консультації. Жінка може зателефонувати, озвучити свій запит та записатись на консультацію до юристки,  психологині, соціальної працівниці чи кейс-менеджерки. Вони узгоджують час, призначають зустріч, а далі отримують консультацію. 

Також вже є попит на групові консультації  з юридичної тематики. Юристка провела лекцію на тему “соціальні гарантії для жінок ВПО”. Фахівчиня досить обізнана у цих питаннях та звернула увагу на важливих правових аспектах. 

Людмила: Одне з важливих направлень нашої роботи — культурно-просвітницька діяльність та освітня діяльність для жінок. Сенс у тому, щоб дати жінці можливість себе реалізувати і стати фінансово незалежною. В планах запустити сертифіковані курси, щоб мати можливість розпочати власну справу, наприклад, майстер манікюру, перукар, майстер-бровіст. Згодом ми будемо анонсувати мовні курси. Незабаром у просторі стартує курс англійської мови для початківців. В планах є українська мова і навіть польська. 

Людмила, менеджерка “Затишно space”

Також в “Затишно space” плануються художні, дизайнерські курси, йога, пілатес. Окрім пропрацювання свого власного “я”, ми даємо жінці інструменти для того, щоб вона могла себе почувати впевнено, комфортно і йти далі. Щоб вона розуміла, що вона не одна. На власному досвіді знаю, як це — починати спочатку, коли ти все втрачаєш і приїжджаєш в нове місто.

Оксана: Наприклад, якщо жінка має певний фах, професію, хобі чи захоплення то “Затишно space” може бути для неї класним майданчиком для самовираження. Організуємо спільно майстер-клас, тренінг чи творчу зустріч.

За тиждень роботи ми запустили “Затишний кінозал”. Це спільний перегляд фільмів відвідувачок і наших фахівчинь. Після чого ми активно обговорюємо сюжет та проблемні, і цікаві моменти кінострічки.  

“Затишний кінозал”, перегляд фільму

З якими ще спеціалістами працюватиме жінка, яка звернеться до “Затишно space” і де в цей час може знаходитись дитина? 

Людмила: Кожна жінка, яка звернулася у простір по допомогу отримує висококваліфікований супровід у юридичних, психологічних чи соціальних питаннях. Наша команда максимально закриває потреби та здійснює довготривалу підтримку

Оксана: У нас є педагогиня, яка займається з дітьми в ігровій кімнаті, поки мама отримує необхідні їй послуги у безпечному просторі. Ми паралельно організовуємо заходи для жінок і дітей. Тобто, дитина не сумує. В команді спеціалістів є дитяча психологиня, до якої можна записуватися на індивідуальні консультації. Спеціалістка вже започаткувала в просторі щотижневі артклуби для дітей і для підлітків. 

Людмила: Самі ж підлітки виявляють інтерес і приходять на консультації до психолога. Це означає, що є потреба і молодь свідома. Найчастіше підлітки не знають куди звертатися про допомогу. Варто зазначити, що таких місць не так і багато. Наші фахівчині мають багаторічний досвід і це не просто диплом, а досвід, який підкріплений роботою і практикою. 

Оксана: Також важлива роль у кейс-менеджерки — ведення теми гендерно зумовленого насильства (ГЗН). Спеціалістка проводить лекції, тренінги на тему  гендерно зумовленого насильства.  Вона підкаже, як  розпізнати такий вид насильства  у звичайному житті та що робити жінці, яка зіткнулась з цим. Фахівчиня бере повний супровід над жінкою, яка звертається до нашого простору з проблемою ГЗН.

Людмила: Як показує опитування у реєстраційній формі, не кожна відвідувачка може розпізнати гендерно зумовлене насильство. Наша просвітницька діяльність направлена на те, щоб кожна жінка могла орієнтуватися у цьому питанні та знала, що робити, щоб не стати жертвою гендерно зумовленого насильства.

Спеціалістки простору використовують відповідний  психодіагностичний інструментарій для виявлення випадків ГЗН.  

Груповий захід у спейсі
Робота фахівчинь “Затишно space” з дітьми

Як ваша команда відстежує потреби та запити жінок, щоб формувати подальші заняття, консультації чи терапії? 

Оксана: Для нас фідбек на першому місці — чого хочуть жінки в Запоріжжя. Хоча “Затишно спейс” є в інших містах, але запити відрізняються. Треба враховувати те, що Запоріжжя прифронтове місто, тому нашим фахівчиням доводиться підлаштовуватися, щоб з користю надавати свої послуги.

Людмила: На сьогодні 50% жінок приходять не вперше, є постійні відвідувачки. Це означає, що їм подобається, що ми все робимо правильно. У відгуках дуже багато жінок дякують за допомогу. Кажуть, що вони відчули себе у безпеці, це те, що їм було потрібно. Ті речі, що пишуть — окрилюють.

Оксана: Ще є скринька “анонімних питань” – створена для питань, які жінка не може, або не хоче озвучувати при групових консультаціях чи терапіях. Є рубрика, в який ми на ці питання відповідаємо, але не вказуємо, хто їх ставив. 

Які заходи плануєте найближчим часом у просторі і які нововведення будуть у профорієнтаційній сфері? 

Оксана: Вже стартували мовні курси з англійської, плануємо вводити курси з вивчення української мову. Заплановані курси першої медичної допомоги, просвітницькі лекції від спеціалістів: гінеколога, дерматолога, нутриціолога й інших

Людмила: До речі, на кінець травня в просторі заплановані курси першої домедичної допомоги від “Лікарів без кордонів”. Також спільно з представницями Патрульної поліції проведемо захід на тему протидії домашньому насильству.

Ще запланована зустріч із представниками обласного центру зайнятості з приводу програм, що передбачають мікрогранти. Запрошені спеціалістки розкажуть, що потрібно для їх отримання. Думаю, що наші фахівчині зможуть потім супроводжувати у цьому напрямі і підтримати жінок у розвитку своєї справи. 

Команда “Затишно space” у Запоріжжі

Про плани простору після перемоги:

Оксана: Послуги “Затишно спейс” будуть актуальні завжди.  Після перемоги у жінок не стане менше проблем як юридичних, так і психологічних. Адже кожна по-різному зустріне перемогу і сприйме нову реальність. 

Людмила: Дуже багато почуттів і питань кожна жінка поставила на паузу. Дуже багато жінок відклали життя на потім і момент паузи не дає рухатися далі і йти вперед

Перемога звичайно станеться. Життя — це тут і зараз і ми даємо інструменти, за допомогою яких кожна жінка може відчути підтримку, зрозуміти, що вона не сама, у неї є опора.

«Затишно space» у місті Запоріжжя знаходиться за адресою: вулиця Південноукраїнська, 3. 

Номер телефону: +38 097 02 14153 

Телеграм “Затишно space” за посиланням. 

Електронна адреса: [email protected]