Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Їжа » Черешня в Запоріжжі: чи вдасться містянам поласувати ягодою та що буде з цінами

Черешня в Запоріжжі: чи вдасться містянам поласувати ягодою та що буде з цінами

Черешня в Запоріжжі: чи вдасться містянам поласувати ягодою та що буде з цінами

Мелитопольская черешня

У травні зазвичай починається “черешневий сезон”, на ринках міста у продажу вже з’являється ягода-символ тимчасово окупованого Мелітополя.

Саме через окупацію російськими загарбниками українцям та цивілізованому світові не вдасться поласувати знаменитою мелітопольською черешнею. Та у запоріжців все ж є шанс придбати українську ягоду.

Скільки коштує купити черешню в Запоріжжі

На ринках міста вже почали продавати черешню. Тільки от ціни на неї “кусаються”, жаліються покупці. Наразі ягоду можна купити від 800 грн і вище. Та черешня наразі тільки імпортна, переважно завезена з Іспанії. Незабаром на прилавках з’явиться й український товар. Адже наразі галузь з вирощування черешень розвивається в Чернівецькій та Одеській областях, зазначає аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

Щодо прогнозу цін на цей вид кісточкових, то це важко спрогнозувати, оскільки все залежить від погодних умов другої половини весни, – розповів експерт.

Він сподівається, що вітчизняне виробництво збільшиться, тож прогнозувати вартість черешні поки не береться.

Запорожье Мелитополь черешня
Мелитопольская черешня

У довоєнні часи значну частину всієї черешні вирощували саме в Запорізькій та Дніпропетровській областях. Навіть на ярмарках в столиці у довоєнні часи (до повномасштабного вторгнення) її можна було купити від 150 до 200 грн. Ягоду везли переважно з Мелітополя та Туреччини.

Чому підвищилися ціни

Наразі вартість черешні зросла через низку факторів. За словами завідувачки відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Інни Сало, є кілька чинників, які впливають на подорожчання продуктів. Наприклад:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв’язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро.

На ціну впливає й географічна особливість. Наприклад, на Закарпатті черешня дозріває раніше, ніж на решті території України. Там ціни сягають 600 грн/кг Кияни в соцмережах розповіли, що кілограм черешні в столиці зараз коштує від 750 до 1200 гривень.

Черешня

Захмарні ціни пояснюють дефіцитом і, як наслідок, закупівлею дорогою імпортної черешні.

У разі нестачі вітчизняних фруктів їх можна імпортувати з інших країн. При цьому ціни будуть високими. Але ми матимемо пропозицію пропонувати споживачам, – зазначив президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник.

А що там в Мелітополі?

Пропагандистські російські ЗМІ тим часом показують, як російські загарбники збирають врожай української черешні в селі Мала Тернівка, що в Мелітопольському районі. Окупанти вихваляються, що в одному з черешневих садів площею 17 гектарів щороку збирають близько 34 тонн ягід.

А на одному зі своїх телеграм-каналів пропагандисти й зовсім запропонували виводити бренд “запорожской черешни” на всеросійський ринок.

Псевдогубернатор Запорізької області Євгеній Балицький заявив, що в цьому році окупаційна влада виділить ділянки для того, щоб посадити молоді черешневі сади. В цілому ж окупанти планують експортувати, тобто вкрасти, майбутній врожай на територію росії.

Нагадаємо, торік окупанти регулярно крали у фермерів урожай. У тому числі й одну з головних родзинок Мелітопольського району – черешню. За це аграрії помстилися рашистам. Фермери обробили черешню якоюсь речовиною, в результаті чого виникло масове захворювання серед тих, хто крав ці ягоди.

Також окупанти в Мелітополі пограбували на 100% два основних підприємства «Мелітопольська черешня» і державний дослідний інститут, які займаються вирощуванням черешні.

У 2021 році мелітопольська черешня отримала сертифікат Global G. A. P. Його видають тільки продукції, яка відповідає належному рівню безпеки й екологічним нормам. В тому ж році Мелітополь представив свій стартап з черешні на всеукраїнському грантовому проєкті “Дослідження гастронаслідування України”. Місту вдалося потрапити в десятку кращих.