Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як центри ВПО в Запорізькій області забезпечують дітям навчання, а вчителям — роботу

Як центри ВПО в Запорізькій області забезпечують дітям навчання, а вчителям — роботу

Як центри ВПО в Запорізькій області забезпечують дітям навчання, а вчителям — роботу

Навчання в Запоріжжі

Добігає кінця другий навчальний рік, який триває на тлі повномасштабної війни. У Запорізькій області, яка залишається одним з епіцентрів боїв і повітряних тривог, школярі та студенти або повністю перейшли на онлайн-заняття, або навчаються в змішаному форматі. Їхнім викладачам, своєю чергою, непросто далася вимушена цифровізація викладання, яка ускладнювалася відключеннями світла та перебоями в роботі інтернету.

Особливо важко в таких реаліях доводилося вимушеним переселенцям — тим, хто, тікаючи від війни, захопив лише найнеобхідніше й часто не мав технічної можливості відвідувати заняття чи працювати з великими обсягами даних. Щоб діти-переселенці могли продовжувати навчання, а викладачі — робити свою важливу справу, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкт USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» надали необхідне обладнання для центрів ВПО в Запоріжжі.

За даними Обласної військової адміністрації, у Запоріжжі зареєстровано понад 200 тисяч вимушених переселенців. Багато хто з них назавжди втратив домівку та не має куди повертатися. Влада докладає максимальних зусиль, щоб забезпечити тимчасовим житлом кожного, хто його потребує, тож організовує центри для ВПО в школах-інтернатах і гуртожитках закладів освіти. Із початку повномасштабного вторгнення сюди приїжджають переселенці із Запорізької, Донецької, Луганської, Херсонської та Харківської областей. За майже півтора року через центри ВПО пройшло орієнтовно 12 тисяч осіб. Сьогодні тут постійно мешкає приблизно 2 тисячі осіб, зокрема й 500 дітей.

Для дітей вимушений переїзд та перебування в тимчасових прихистках негативно позначилися на навчальному процесі: зі смартфона не завжди приєднаєшся до уроку, та й робити домашні завдання за відсутності планшета чи ноутбука майже неможливо. Учителі ж, які оселилися в центрах ВПО, буквально залишилися без роботи. Саме тому Запорізька обласна військова адміністрація попросила допомоги, зокрема, і з компʼютерним обладнанням.

«Постало питання, як допомогти переселенцям, які взяли із собою лише речі першої необхідності та втратили можливість навчатися й викладати, якщо йдеться про працівників закладів освіти, — каже проректор Національного університету «Запорізька політехніка» Андрій Іванченко. — Тому та техніка, яка надійшла та продовжує надходити від партнерських організацій, украй потрібна. Це планшети й ноутбуки, які дають змогу організувати дистанційне навчання».

Освітньо-логістичний хаб, створений на базі Державного навчального закладу «Запорізьке вище професійне училище моди і стилю», завдяки наданому компʼютерному обладнанню пропонує педагогам проводити дистанційні заняття для студентів, а також шукати нові цікаві матеріали для навчальної програми.

У Запорізькому національному університеті отримані ноутбуки й планшети встановили в так званій кімнаті дозвілля. Студенти та діти можуть приходити сюди займатися або відпочивати, поки їхні батьки зайняті побутовими справами.

До речі, із побутом у центрах ВПО теж стало набагато краще. Гуртожитки та школи-інтернати, які слугують для переселенців тимчасовим прихистком, були розраховані на студентів, тож не мали достатньо техніки для буденних справ. Проєкт USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» надав центрам ВПО холодильники, мікрохвильові печі, чайники, праски та меблі. Отже, майже всі побутові запити переселенців задоволено.

«Думаю, тепер допомога знадобиться лише після деокупації, коли ми вже звільнимо наші території, — зауважує голова Запорізької обласної державної адміністрації Юрій Малашко.  — Щиро дякуємо гуманітарним організаціям за турботу про наш козацький край. Спільними зусиллями ми досягнемо перемоги».

Підвищення рівня надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам на підконтрольній уряду території Запорізької області стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), і проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», що забезпечив технічну й експертну допомогу в оснащенні центрів для ВПО та освітньо-логістичного хабу Запорізької обласної військової адміністрації.