Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки

Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки

Як розпізнати орнамент запорізької вишиванки

Для запорізького краю, як і для всіх регіонів України, характерна своя неповторна і оригінальна вишиванка, а історія її зародження датується минулими століттями.

Розповідаємо про історію запорізької вишиванки та як розпізнати її орнамент.

Витоки вишиванки ведуть до Запорізької Січі, у ті часи, коли українські козаки-характерники боронили рідну землю від ворогів. Вишита сорочка як оберіг рятувала мужніх воїнів від смерті в бою, гріла душу на чужині та зцілювала рани. Козаки вірили, що вишиті на полотні знаки мають могутню силу, забезпечують звʼязок із рідною землею, надають ім наснагу до перемоги.

Саме в добу Гетьманщини сформувався цілісний український національний костюм, де вишита сорочка набула символічного значення для всього українства. Відомою на всю Україну була чоловіча так звана чумацька сорочка – з широкими
рукавами, такий рукав служив своєрідним прапором для подачі сигналу при переправі через дніпровські пороги. Чумацькі сорочки завжди добірно вишивалися. Комір здебільшого – лиштвою, пазуха – вирізуванням, а рукава вирізуванням з лиштвою. У Запорізькій області використовували всі основні геометричні фігури та їхні поєднання: кола (символи сонця), всередині яких розміщуються розетки, складені з ромбів; ромби можуть бути однією фігурою та поділені на частини, також з крапками посередині.



Орнаменти вишивки відрізнялися в залежності від регіону України, і при цьому не втрачали значення оберега, вони були унікальними і означали приналежність до певного краю.

В орнаменті вишивки Запорізького краю характерними є великі рослинні та геометричні орнаменти в червоно-чорній гамі.
Найпоширенішими рослинними елементами – калина, ружі та інші. Калина – це дерево усього українського роду. Його зображення найчастіше пов’язували з красою та процесом зародження Всесвіту. Ягідки калини мають значення крові невмирущого та непереможного народу.

Здебільшого на вишиванках містились мотиви квітів (маку та троянди). Мак здавна використовується в українських оберегах – він має чарівну силу і захищає від зла. Троянда – улюблена квітка українців, її дбайливо плекали під вікнами хати, адже квітка ця нагадує Сонце. Візерунки з трояндами означали безперервний сонячний рух з вічним оновленням

Символи української вишиванки пройшли крізь віки, не втративши сили та краси. На жаль, минули славетні часи козацтва, але живий ще дух козаків, жива жага до волі в українців, де б вони не перебували. А підтримує цей дух саме вишиванка, виконуючи дане їй від Бога призначення – захищати Україну та її синів від ворога, від зради та напастей.

Раніше Inform.zp.ua писав про історії вишиванок працівників редакції.