Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Корупція » Лише одне з кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі передано до суду

Лише одне з кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі передано до суду

Лише одне з кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі передано до суду

Гуманітарна допомога. Фото: Depositphotos

Правоохоронці продовжують розслідувати справи щодо можливого розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі. У серпні 2022 року СБУ та НАБУ проводили у міськраді та ЗОВА обшуки з цього приводу. Однак виявилось, що серед кримінальних проваджень по гуманітарці, нині лише одне передано до суду.

Про це повідомила народний депутат Юлія Яцик у своїй публікації.

     Як з’ясувалося, всього в правоохоронних органах області перебуває більше десятка кримінальних проваджень щодо неефективного використання, викрадення та роздачі прострочених товарів гуманітарної допомоги. З цікавого:

  • З них лише одне передано до суду – щодо працівника гум.штабу пані Г., якій інкримінують розтрату 77 мішків борошна. І все….
  • По факту виявлення прихованих кількох вагонів вершкового масла на складі «Айс», які простояли під спекотним сонцем влітку минулого року, проведено експертизи та масло передано одній з приватних пекарень міста (підставі передачі з’ясовуються)
  • По непоодиноким фактам викрадення окупантами гуманітарної допомоги, скерованої керівництвом ЗОДА до тимчасово окупованих Мелітополя та Енергодару, про які неодноразово Старух і Некрасова заявляли в своїх телеграм-каналах, жодної заяви про злочин до правоохоронців не надходило, тому й кримінальних справ не порушувалось. Будемо розбиратись що це – службова недбалість чи умисне укриття цих злочинів…
  • Є кримінальна справа про передачу в м. Дніпро отриманої Запоріжжям гум.допомоги. Памʼятаєте – «передали для розфасовки, а вона не повернулась». При цьому за матеріалами справи вона ніби то була розподілена для ВПО в Дніпрі і там її отримали люди. Тому перспективи в цій справі правоохоронці не бачать. А збитки Укрзалізниці на цю дивну логістику – то таке…
  • Є кримінальна справа щодо завищення вартості вантажних автомобілів, придбаних керівництвом громад Василівського району та переданих в якості гуманітарної допомоги для військової частини головою Василівської ВЦА Б.Староконем, С.Вовком (обвинувачуваним у справі про розтрату державних коштів на ремонт будівлі) та Ю.Рибалко.
  • Доволі цікавою є справа, порушена за матеріалами ТСК про вилучення ЗОДА в інтересах однієї з військових частин області 11 вагонів зерна (близько 700 тон!), яку ВЧ не отримувала взагалі. Триває досудове розслідування.
  • І є основна справа, яку було розпочато в ДБР за фактом виїзду Некрасової за межі України, а після хвилі невдоволення через проведення тимчасових доступів в ЗОДА, справу швиденько перекинули «вмирати» в ГУ НП області (за часів М.Лушпієнко). Справу не поховали, але туди успішно злили все – і виїзди, і факти крадіжки гуманітарки в гум.штабі і до Некрасової, і після, і виявлені ТСК зіпсовані продукти з розподіленої гуманітарки, і повідомлення про продаж гуманітарки в магазинах міста і області… Тут потрібно грунтовно розібратись і відділити мух від котлет.

  Також є справи, досудове розслідування по яких здійснюється центральним апаратом ДБР та детективами НАБУ, але по ним здійснюють процесуальне керівництво інші органи прокуратури.

     То ж за результатами обговорення цього питання було прийнято рішення про створення Робочої групи щодо координації роботи правоохоронних органів з метою більш ефективного розслідування цих справ, а також виявлення та документування інших, раніше не відомих слідству фактів незаконного поводження з гуманітаркою.