Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Сьогодні вночі запорожці перейдуть на “літній час”

Сьогодні вночі запорожці перейдуть на “літній час”

Сьогодні вночі запорожці перейдуть на “літній час”

Иллюстративное фото

У цю ніч, 26 березня, о 3:00 ранку українці переходять на «літній час», тобто переводять стрілки годинника на одну годину вперед.

На сучасних гаджетах перехід на “літній” час відбувається автоматично. А на механічних годинниках доводиться переводити стрілки вручну.

Сезонна зміна часу

“Літній і “зимовий” порядок обчислення часу вперше був введений у Великобританії в 1908 році для економії і більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби. В СРСР перехід на зимовий час і навпаки регулярно почав здійснюватися з 1981 року.

Українці вже багато років поспіль сперечаються про необхідність змінювати час, залежно від сезону. Лікарі запевняють, що переведення годинників негативно впливає на здоров’я людей. З приводу економії електрики у економістів теж є сумніви. Тому багато країн вже відмовилися від сезонної зміни часу. Така традиція ще залишилася в країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Мексиці, Великобританії, США, Канаді.

Перехід на» літній ” час відбудеться 26 березня 2023 року о 3 годині ранку. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед.

Що думають фахівці з приводу зміни часу

Український лікар-психотерапевт вважає, що раптова зміна погоди впливає на організм більше, ніж переведення годинників.

Іспанський вчений Дієго Редолар впевнений в тому, що переведення годинників не володіє небезпечним і руйнівним ефектом для здоров’я. В цілому для організму людей він має незначні наслідки. Більшості людей, на думку іспанського вченого досить невеликого періоду для того, щоб адаптувати до нового режиму.

Реформа МОЗ

Хронобіолог Тіль Ренненберг з Мюнхена провів дослідження, яке довело, що через перехід на зимовий або літній час у людини можуть виникати проблеми зі здоров’ям. В першу чергу це відбивається на працездатності. Організм просто не встигає перебудуватися на зміну графіка свого життя. Тому вчений упевнений, що невідповідність роботи внутрішніх годин організму і реального часу може завдати шкоди здоров’ю людини.
Також, перехід на зимовий час може сприяти депресії. До такого висновку прийшли вчені з Орхуського університету в Данії. Вони вивчали випадки, коли у 1995-2012 роках у 185 000 людей діагностували депресивний стан. Як виявилося, у 11% депресія і поганий настрій було пов’язано з переведенням годинників на зимовий час. Крім того, подібному стану сприяли погіршення погодних умов, зменшення сонячного світла, похолодання. Попросту кажучи, у людей починалася сезонна депресія.

Як підготувати організм до переведення часу

Відмовтеся на деякий час від вживання енергетичних напоїв і кофеїну. Поки ритм біологічного годинника не нормалізується, вони можуть посилювати відчуття втоми.
Для більш легкого засинання перед сном прийміть теплу ванну, випийте склянку гарячого молока або включіть спокійну музику.
За годину до сну відкладіть гаджети, щоб краще заснути.
У перші дні після переходу на зимовий час намагайтеся лягати спати за біологічним годинником.
Кілька днів, після переведення годинників, дайте собі близько 10 хвилин полежати в ліжку, щоб пристосуватися до Нового часу.