Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Біохімічний аналіз крові: навіщо здавати та як правильно підготуватися

Біохімічний аналіз крові: навіщо здавати та як правильно підготуватися

Біохімічний аналіз крові: навіщо здавати та як правильно підготуватися

Звернення до лікаря зі скаргами на здоров’я передбачає дві обов’язкові процедури: візуальний огляд та направлення на здачу аналізів. Якщо загальний аналіз крові — базова діагностична процедура, що дозволяє встановити факт порушень в організмі, то біохімічний — розгорнуте обстеження, завдяки якому можна визначити конкретну причину нездужання.

Забір біоматеріалу та його дослідження проводить лабораторія. «Ескулаб» — мережа медичних лабораторій із сучасним діагностичним обладнанням, що дозволяє виконати 820 видів лабораторних тестів із високою оперативністю та можливістю для пацієнта здати аналізи, не покидаючи власної оселі.

Що покаже біохімічний аналіз крові

Таке дослідження — важливий етап діагностики та моніторингу призначеної терапії, оскільки воно надає точну інформацію про стан органів та систем, дає оцінку основним обмінним процесам і таким показникам, як:

  • глюкоза;
  • загальний білок та альбумін;
  • холестерин, ліпопротеїди (високої та низької щільності), тригліцериди, індекс атерогенності;
  • сечовина, сечова кислота, креатинін;
  • ферменти: АСТ, АЛТ, ГГТ та лужна фосфатаза;
  • пігменти: прямий та загальний білірубін.

Відхилення від норми будь-якого показника — сигнал, що в організмі відбуваються певні зміни, які вимагають підвищеної уваги та призначення адекватного лікування.

Біохімічний аналіз крові допоможе оцінити стан:

  • гепатобіліарної системи;
  • нирок;
  • ендокринної системи;
  • серця та системи кровотворення;
  • опорно-рухового апарату;
  • шлунково-кишкового тракту;
  • імунної системи.

Його призначають, коли є підозри на анемію, алергію, порушення згортання крові, наявність інфекцій і запалень. Розшифровкою результатів займається лікар. За необхідності виключити чи підтвердити підозри захворювання він може призначити додаткову діагностику — конкретний тест чи інструментальне дослідження (УЗД, КТ, МРТ, рентгенографію). Але біохімічний аналіз — перший інструмент обстеження організму та відправна точка у пошуку проблеми.

Як правильно підготуватися

Спотворення показників — нерідка причина постановки помилкового діагнозу. Уникнути цього та отримати достовірну картину стану внутрішніх органів та систем допоможе дотримання правил підготовки до здачі біохімічного аналізу крові.

  1. Забір крові проводиться вранці натще, але можна випити трохи чистої води.
  2. Напередодні аналізу (як мінімум за 8 годин до нього) слід відмовитися від вживання солодкого (їжі та напоїв) і цигарок.
  3. За добу необхідно обмежити фізичну активність, не відвідувати лазню чи сауну, по можливості уникати стресів та емоційної перенапруги.
  4. За дві доби відмовитися від вживання алкоголю, прийому вітамінних комплексів, БАДів, трав’яних чаїв та лікувальних настоянок.

Якщо пацієнт приймає якісь ліки, необхідно повідомити про це лікаря, який підкаже, за скільки часу до аналізу потрібно припинити прийом.

Кров для аналізу береться із вени, процедура займає кілька хвилин, а результати готові наступного дня.