Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Сезонні хвороби: як запоріжцям виявити та лікувати ГРВІ

Сезонні хвороби: як запоріжцям виявити та лікувати ГРВІ

Сезонні хвороби: як запоріжцям виявити та лікувати ГРВІ

З приходом осені буденними стають сезонні хвороби такі, як грип та ГРВІ. Обидва віруси можуть нести небезпеку, якщо їх своєчасно належно не лікувати.

Редакція inform.zp.ua вирішила поділитися, які симптоми характерні для грипу та ГРВІ, а також як їх лікувати.

Грип та ГРВІ: чим відрізняються

Головна різниця між ГРВІ та грипом полягає у тому, що збудниками першого є різні штами вірусу, а збудники другого – понад 200 вірусів. Часто вони не пов‘язані генетично та належать до різних груп захворювання.

Між симптомами грипу та ГРВІ також існує суттєва різниця. Грип розпочинається раптово і гостро, а період хвороби виражається ломотою в тілі, ознобом, головним болем, а також болем у м‘язах.

В свою чергу, ГРВІ починається поступово і супроводжується відчуттям певної розбитості та загального нездужання.

При грипі температура підіймається до 38, при ГРВІ вона теж може бути такою, але зазвичай тримається у межах 37-37,5. Нежить при грипі, зазвичай, з‘являється на 2-3 день, як ускладнення, а при ГРВІ з‘являється одразу, як перший симптом.

Кашель не виражений та частіше з‘являється одразу з болем у горлі, а у випадку грипу він з‘являється на другу добу захворювання. До речі, при ГРВІ біль у горлі не характерний. Він з‘являється на 3-4 день. При грипі він також виникає одразу.

Симптоми та збудники ГРВІ

Те, як протікає ГРВІ залежить від того, яким саме вірусом інфікувалась людина. Однак, збудників гострої респіраторної вірусної інфекції існує велика кількість. Найбільш поширений збудник ГРВІ – риновірус.

Розмножується цей вид вірусу в клітинах епітелію порожнини носа і провокує він місцеве запалення. Передусім з‘являються такі симптоми ГРВІ, як нежить, закладеність носа та біль у горлі.

Протягом кількох днів ГРВІ прогресує, після чого людина самостійно одужує без спеціального лікування.  Однак не слід займатись самолікуванням – потрібно звернутись до свого сімейного лікаря або терапевта.

Ускладнення ГРВІ виражається запаленням носових ходів та середнього та середнього вуха. Через цю інфекцію можуть посилитись симптоми деяких хронічних захворювань.

В свою чергу, вірус грипу може локалізуватися, не тільки у верхніх, але і у нижніх дихальних шляхах. Частково це пояснює здатність цього вірусу викликати важкі форми захворювання.

Також, на відміну від ГРВІ, у хворого на грип є ризик розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Вони часто стають причиною погіршення стану хворого через пошкодження легеневої тканини, посилення запалювального процесу та пошкодження функцій органів дихання.   

Як лікувати гостру респіраторну інфекцію

Усім людям, як інфікувались ГРВІ, незалежно від того наскільки тяжка хвороба, призначається постільний режим аби нормалізувати температуру тіла.

Також лікар призначає пацієнту  молочно-рослинну дієту, збагачену вітамінами та рясне питво. Зокрема, морс, чай, фруктові соки, мінеральна вода. Крім того, медики призначають хворим  аскорбінову кислоту та рутин у звичайних дозах.

Якщо у пацієнта є сухий та болісний кашель, то йому призначають протикашльові лікарські препарати. Якщо у людини вологий кашель з тяжким виділенням харкотиння, то вона має приймати муколітичні препарати, лужні інгаляції та  інгаляції з бронхосекретолітиками.

Якщо температура тіла перевищує 38,5–39, то її необхідно знижувати. Однак дітям молодше 2 місяців та пацієнтам з захворюванням центральної нервової системи, призначають антипіретики у вікових дозах.

Крім того, пацієнтам з ГРВІ призначають різноманітні препарати у краплях в ніс та інгаляціях та противірусні препарати прямої дії.

Людям, у яких спостерігається хронічне обструктивне захворювання легенів, цукровий діабет або хронічні вогнища інфекції, призначають антибіотики для профілактики ускладнень.

Нагадаємо, окупанти обстрілюють промзону Енергодару. Россійські військові стріляють по протилежному берегу Каховського водосховища та промисловій зоні атомного міста.