Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Интервью » Владислав Куценко: про підвищення зарплат лікарям, стан медичної сфери та перемоги року

Владислав Куценко: про підвищення зарплат лікарям, стан медичної сфери та перемоги року

Владислав Куценко: про підвищення зарплат лікарям, стан медичної сфери та перемоги року

Рік тому в Запорізькій обласній раді відбулась перша сесія восьмого скликання, яка поклала початок суттєвим змінам в багатьох сферах. Завдання, які постали перед новим керівництвом облради консолідували сили всього депутатського корпусу.

Журналісти inform.zp.ua поговорили з Владиславом Куценко, заступником голови Запорізької обласної ради про те, які випробування пройшла медична сфера регіону в 2021 році, які галузі надолужуватимуть темпи наступного року та що буде із зарплатами лікарів.

З огляду на пандемію, медичній галузі в цьому році приділялась особлива увага. Скажіть, чи забезпечені всім необхідним комунальні лікарні області?

-Пандемію ніхто не очікував, це трагедія для всієї України. І не лише українська медицина, а також і медицина європейських країн та всього світу виявились неготова до нового виклику.  Запорізькій області необхідно було закуповувати обладнання, якого раніше в регіоні не було, в тому числі кисневі концентратори та апарати ШВЛ. Ми намагалися реагувати виходячи з поточної ситуації:  фінансової та ситуації з кількістю хворих на коронавірус.

Обласна рада створила “ковід фонд”, зарезервувавши близько 69 млн. гривень для того, щоб в разі необхідності, мати можливість оперативно розподіляти ці кошти для вирішення проблем, які виникали в медичній галузі в міжсесійний період. Крім того, завдяки приватному бізнесу нам вдалось придбати ще більше необхідного для запорізьких лікарень для боротьби з ковідом. 

Влаислав Куценко – заступник голови Запорізької обласної ради

Від початку каденції Ви неодноразово наголошували, що жоден медичний заклад не повинен бути закритим і жоден лікар не буде скорочений. Вам вдалось дотриматись цієї обіцянки?

-Це моя принципова позиція і вона пов’язана не лише з пандемією. Будь-які перетворення, реорганізації або зміни повинні здійснюватись таким чином, аби люди не втрачали роботу. Впевнено можу заявити, що протягом 2021 року нам вдалось працювати з медичними закладами саме за таким принципом. Всі пропозиції, які стосувались скорочень відділень або людей ми відкинули. Зокрема, не дозволили скоротити лікарів в Токмакському відділенні служби крові, Мелітопольському протитуберкульозному відділенні, дитячих санаторіях та інших медичних закладах нашого регіону.

Чи були затримки з виплатами зарплат медпрацівникам і, на Ваш погляд, чи відповідає рівень зарплат медпрацівників сьогоденню?

-Ситуацію з ковідом можна порівняти з війною, коли лікарі щодня перебувають на передовій та рятують життя людей. Тож, вважаю, що затримувати виплати зарплат медпрацівникам неприпустимо. Нажаль, протягом року мали місце поодинокі випадки затримки зарплат, оскільки, не всі керівники підприємств зрозуміли, що цього допускати не можна.

Наголошував і наголошую: по кожному випадку, де буде затримка з виплатами зарплат медичним працівникам проходитимуть ретельні перевірки. Подібний випадок був у Пренатальному центрі. Керівництво облради ініціювало перевірку, насамперед не для того, щоб покарати керівництво Центру, а для того, щоб з’ясувати причини затримок. Також ми провели нараду з керівниками медичних установ області і вони всі заявили, що всі працівники вийдуть в новий рік без заборгованостей по зарплаті.

Центральна влада планує підвищити зарплати медикам. Водночас, не зовсім зрозуміло за рахунок чого відбуватиметься це підвищення. Тож якою буде зарплата медпрацівника в наступному році?

-Центральна влада декларує, що в  2022 році зарплата лікаря має становити не менше 20 тисяч гривень, медичної сестри – не менше 13,5 тисяч. Такі зміни наче повинні сприйматись позитивно. Але при цьому Національна служба здоров’я України, яка розподіляє фінансування медичних закладів, не змінює тарифи та їх обрахунок, виходячи з нових пропозицій Президента.

Тобто, якщо на центральному рівні не буде вжито необхідних заходів, наші лікарні не зможуть розраховувати в наступному році на збільшення заробітної плати та виплат до тих сум, що приводились вище.

Як досягти таких зарплат? Нам пропонують за рахунок скорочення персоналу. Але на такий крок не хочуть йти ані керівники наших медзакладів, ані медпрацівники, та й ми не дозволимо. Тобто, лікар повинен погодитись, що йому збільшать зарплату до 20 тисяч гривень, скоротивши його колегу. Особисто я вважаю  це неприпустимим.

Ми підтримуємо ініціативу збільшення зарплат, але вона повинна бути не просто декларативною, а йти з відповідним фінансовим пакетом.

Повернемось до підведення підсумків роботи обласної ради в медичній сфері. Назвіть 5 основних досягнень за цей рік.

-Я б не рахував саме кількість, а поговорив про якість. Медична галузь в цілому витримала  виклики пов’язані з пандемією. Так, було багато втрат, довелось переналаштовуватись лікарям, які працювали з новою хворобою, але галузь витримала .

Крім того, як я вже зазначав,  ми зберегли для Запорізької області два дитячих санаторії. Це Молочанський дитячий санаторій, де лікують та оздоровлюють дітей з вадами опорно-рухового апарату. Цей заклад просто б закрився  через нестачу грошей, але обласна рада знайшла кошти для продовження роботи закладу. КНП «Обласний  дошкільний заклад з надання психіатричної допомоги та реабілітації», в якому отримують спеціалізовану допомогу дітки з особливими потребами також не мав фінансування на початку року, але  ми врятували цей заклад надавши необхідне фінансування.

Крім того, ми відновили роботу санаторію “Глорія”. Це відома на всю Україну грязелікувальниця в Приморську, яка перебувала на межі закриття. Заклад перебував в замороженому стані, але нам вдалось повернути робочі місця понад ста медпрацівникам, які були відправлені в неоплачувані відпустки. Сьогодні ці люди працюють, а населення має можливість отримувати повноцінне оздоровлення.

Не можу не згадати ще один момент. Минула каденція придбала за державні кошти близько тридцяти автомобілів швидкої допомоги. Вони стояли в гаражах та не виїжджали до людей декілька місяців, бо ніхто не вдосужився знайти гроші на їх реєстрацію в Державній автомобільній інспекції. Ми оперативно винайшли кошти та вирішили цю проблему і ось, вже скоро рік, як ці автомобілі працюють на лініі та рятують життя запоріжців.

Також вдалось зберегти для запоріжців і театр ім. Магара, і Запорізьку обласну філармонію. До нас приїжджають артисти з концертами із Європи, Америки. Запоріжжя має всі можливості повертати собі статус культурно-історичного центру.

Які із запланованих програм не вдалось повністю реалізувати в цьому році?

-Є велике питання по дорогах, які треба ремонтувати та прокладати. Багато районів та населених пунктів звертаються з проблемою відсутності якісних автошляхів. Хочу спонукати своїх колег по депутатському корпусу більш активно працювати над вирішенням цього питання, адже дороги не робляться на віки та з часом потребують ремонту. Ми зараз залучаємо великі кошти на ремонти внутрішніх доріг, для Запорізької області це приблизно 750 млн гривень. Хоча, на мій особистий погляд будівництво нових доріг не можна ставити якоюсь «заслугою», бо це повсякденна робота для органів влади

Також вже в наступному році продовжуватимемо переоснащення наших лікарень та заміну медичного обладнання на нове та більш сучасне. Не можна забувати  й про освіту. Школи повинні отримувати нову комп’ютерну техніку та нове навчальне оснащення.

На Ваш погляд, для запорізьких медиків 2022 рік буде легшим чи важчим за попередній?

-Ми провели наради з керівниками всіх медичних закладів і вони б’ють на сполох. Знову ж таки, йдеться про збільшення зарплат, яке задекларовано, але не отримало відповідного фінансування. Люди не хочуть скорочувати робочі місця і це правильно. Рік для лікарів буде важким. Нажаль, прогнози, що пандемія піде на спад знов не підтвердилась. Бачимо, що заходять нові штами, тому навантаження на лікарів буде більшим. Водночас, наголошував раніше й наголошую зараз: медики повинні працювати в теплих кабінетах, мати необхідні комплекти спецодягу та засоби індивідуального захисту. Ми ж, зі свого боку, повинні забезпечити їх достойною зарплатнею та комфортними умовами праці.