Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Интервью » Технопарки, робота для молоді та співпраця з підприємцями: Людмила Любім про плани Запорізької обласної ради на 2022 рік

Технопарки, робота для молоді та співпраця з підприємцями: Людмила Любім про плани Запорізької обласної ради на 2022 рік

Технопарки, робота для молоді та співпраця з підприємцями: Людмила Любім про плани Запорізької обласної ради на 2022 рік

Людмила Любім

До Дня місцевого самоврядування ми вирішили провести низку інтерв’ю з керівництвом Запорізької обласної ради. Ми поговорили з першою заступницею голови облради Людмилою Любім про реформу децентралізації, бюджет області, співпрацю з підприємцями, повернення молодих людей в область та плани на наступний рік. Детальніше – в матеріалі.

– Реформа місцевого самоврядування, перший етап децентралізації в Україні розпочався ще у 2014 році. Втім, реформа не завершилася й до сьогодні. На Вашу думку, які подальші перспективи у цієї реформи?

Реформа складна, вона стартувала у 2015 році, тоді ж з’явилися й перші громади. У 2017 році планувалося її завершення, тоді ж планували провести позачергові вибори та вже завершити реформу. Повинні були бути створені виконкоми при обласних радах, інститут  префектів, але так того й не сталося. Чому? Тому що одна справа – теорія, а інша – практика.  І те, що коїться зараз – це знову лише шлях до реформи. Хоча вже по всій країні сформовані територіальні громади, змінився адміністративно-територіальний устрій. Але ми ще далекі від реальної децентралізації фінансової, і реальної децентралізації з повноважень. Подальший перебіг реформи –  зміни до Конституції, а це завжди непростий етап. Гарно це чи погано? Це – процес. Думаю, що країна на правильному шляху, але потрібно ще багато питань розв’язати.

– Тобто це такий довгий шлях. Але чи виправдовує мета засоби? Чи потрібно завершувати цю реформу?

– Реформу точно треба завершувати. Бо суть місцевого самоврядування – це люди, їх участь у розвитку громади, прийняті важливих рішень. І це гарна ціль. Послуги мають бути доступними й наближеними до їх споживачів,  якісна медицина теж має  бути наближеною до людей. Кожен громадянин має право знати, куди йдуть його податки, і чи йдуть вони на   користь жителів громади. Але це неможливо без законодавчих змін.

– Восьма каденція обласної ради збіглася зі зміною адміністративно- територіального устрою, завершився перехід територіальних громад на прямі бюджетні відносини із центральними органами влади. Як це вплинуло на роль обласних рад?

Це вплинуло на роботу усіх структур, пов’язаних з бюджетуванням. Бо це зламало систему, яка до цього формувалась роками. Раніше область отримувала кошти від держави, і розподіляла їх через обласну раду та адміністрацію. Наразі у громад прямі бюджетні відносини у сфери освіти, медицини, соціальних послуг. І облрада вже немає тих розподільчих повноважень. Це сказалося на бюджеті, бо він зменшився. І сказалося на повноваженнях, бо вони теж зменшилися. Але відповідальність залишилася.

І ще. Держава розраховує, приміром, якусь програму фінансування  по кількості населення, а громада не може жити такою математикою. Вона живе процесом. І не завжди можна сказати, що є можливість працювати тільки п’ятьом закладам (йдеться про реформування освітніх закладів, – ред), і тільки ці п’ять треба оптимізувати. Це  ж батьки, які працюють.  Їм комфортно перевести дитину через дорогу в дитсадок, бо треба бігти на роботу, а не везти її в інше село. Це соціальні питання. І ось тут реформа має балансувати між бюджетними питаннями й потребами людей.

– Чи є сподівання на створення виконавчих комітетів при обласних радах? Наскільки вони важливі?

Ідея самої децентралізації й веде до того, що обласна рада буде виконавчим комітетом. Зараз її повноваження в основному мають конкретний вплив на ті комунальні заклади, які представляють вищий рівень від громад послуг. І для цього їм необхідний виконавчий комітет, який буде і виконувати всі ці функції, нам не потрібно делегувати повноваження адміністрації. А вона своєю чергою буде префектурою, яка буде виконувати нагляду функцію, і матиме право втручатися, якщо щось буде робитися не з державницької позиції.

– Чи є сподівання на створення виконавчих комітетів при обласних радах? Наскільки вони важливі?

Ідея самої децентралізації й веде до того, що обласна рада буде з виконавчим комітетом. Зараз наші повноваження в основному мають конкретний вплив на ті комунальні заклади, які представляють вищий від громад рівень послуг. Для посилення ефективності місцевого самоврядування, при обласних радах необхідний виконавчий комітет, який і буде виконувати управлінські функції, нам не потрібно делегувати повноваження адміністрації. А вона своєю чергою буде префектурою, яка буде виконувати наглядову функцію, і матиме право втручатися, якщо щось буде робитися не з державницької позиції.

– Ви були депутатом обласної ради минулої каденції, цього разу вас підтримали не лише виборці, а й депутати, обравши першим заступником голови ради. Можете порівняти ефективність роботи двох каденцій? Як швидко вдалося налагодити співпрацю різних політичних сил ? І чи вдалося?

Працювати депутатом і представляти від депутатів керівництво обласної ради – це різні речі. І навіть для мене це було непросто, але я дуже вдячна всім колегам за довіру. Я працюю над тим, щоб консолідувати процеси у раді. Там, де починається економіка, політика має трохи відступати. Ми працюємо над тим, щоб всі політичні сили були представлені, і працювали на благо Запорізького краю. Бо кожного депутата, який зайшов у Запорізьку обласну раду від будь-якої політичної сили, обирали люди. І це потрібно поважати та враховувати. Є політичні баталії, вони завжди будуть. Але коли йде мова про громадян, їх економічне благополуччя – обов’язком керівництва обласної ради є налагодити роботу депутатського корпусу.

У мене є пріоритетні напрямки  – це робота з підприємництвом, з комунальними закладами, з тими закладами, які є стратегічними, з такими, що надають соціальні послуги незахищеним верствам населення. Це те, чим я опікуюся. Я працюю на кожного депутата в обласній раді для того, щоб він отримував інформацію і допомогу у своїй діяльності.

– Минулої каденції ви очолювали постійну комісію з питань підприємництва. Тепер у якості першого заступника продовжуєте співпрацю з підприємцями?

– Ми зробили фестиваль  місцевого виробника «Made in Zp», який зацікавив всю Україну! У нас є зворотний зв’язок і від наших виробників, і є зацікавленість від представників з інших областей, які наступного року хочуть взяти участь у цьому фестивалі. Але все ж таки ми будемо робити акцент на наших товаровиробниках, і захищати наших підприємців – тих, хто робить свою працю у Запорізькій області, до бюджету якої й ідуть їхні податки.

Фестиваль “Made in Zp”

– Минулої каденції ви очолювали постійну комісію з питань підприємництва. Тепер у якості першого заступника продовжуєте співпрацю з підприємцями?

– Ми зробили фестиваль  місцевого виробника «Made in Zp», який зацікавив всю Україну! У нас є зворотний зв’язок і від наших виробників, і є зацікавленість від представників з інших областей, які наступного року хочуть взяти участь у цьому фестивалі. Але все ж таки ми будемо робити акцент на наших товаровиробниках, і захищати наших підприємців – тих, хто робить свою працю у Запорізькій області, до бюджету якої й ідуть їхні податки.

– Які основні напрямки в Запорізькій області визначають депутати на 2022 рік?

– Як депутат, я буду працювати з виборцями на території  Мелітопольского району, які мене підтримали на виборах. Пріоритетні напрямки моєї діяльності будуть соціальні, допомога людям. А в цілому, як  перший заступник, працюватиму з територіальними громадами, вважаю, слід акцентувати увагу на тому, аби  громади робили суттєві, значні проєкти, а обласна рада  виступала партнером у їх реалізації та  співфінансуванні.

Ми будемо намагатися працювати із залученням і державних коштів, і коштів інвесторів. Через пандемію в половину зменшилися  бюджети не тільки в області, а й у всіх громадах. Ми розуміємо, що без сторонньої допомоги не зможемо впоратися з тими проєктами, які хочемо втілити. Допомога обласної ради буде консолідуюча для громад.

А ще ми будемо відходити від невеличких проєктів, які були традиційними для комунікації «облрада – територіальна громада». Наприклад, полагодити дах, зробити майданчик, відремонтувати три кілометри дороги… Громади наразі мають власні бюджети й повноваження на це. А от розбудовувати область, робити спільну інфраструктуру доступною і такою, щоб задовольняла жителів громад та області – інша справа, на таких напрямках і треба акцентуватися.

– Що хочете глобально змінити або привнести в Запорізькій області?

Хотілося б зробити інвестиційний парк, технопарк. Він допоміг би «осісти» молодим людям, працювати, залучити сюди до співпраці підприємства, які б реєструвалися у нас в області, й платили податки. І щоб навколо таких технопарків розбудовувалася інфраструктура. А наші молоді люди, які отримують освіту у Запорізькій області, не роз’їжджалися по всьому світу, а працювали з Дніпром, Києвом, Харковом та Америкою із Запоріжжя.