Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » База за стандартами НАТО в Бердянську: розбудова ВМС триває

База за стандартами НАТО в Бердянську: розбудова ВМС триває

База за стандартами НАТО в Бердянську: розбудова ВМС триває

Фото: CNN

Чергова напруженість на українсько-російському кордоні та небезпека нової хвилі російської агресії знову актуалізували питання – хто допоможе Україні в разі чого, хто наші союзники? З іншого боку, розпочата Кремлем гібридна війна є також викликом безпеці євроатлантичного простору в цілому. Тож природними союзниками виглядають НАТО та західні держави. Вони допомагають в тому числі й у зміцненні південно-східного флангу –  зі сторони Азовського моря.

Зміцнити позиції з моря

Азов – один із напрямків потенційної атаки Росії. Для зміцнення оборони зі сторони акваторії моря необхідний флот. Саме тому у серпні 2021 року президент України Володимир Зеленський анонсував створення інфраструктури для будівництва флоту та баз ВМФ.

В Україні діє “Стратегія військово-морських сил збройних сил України 2035”. Це – дорожня карта розбудови ВМСУ з урахуванням фінансових можливостей держави й потреб національної оборони. Вона передбачає три етапи – до 2025-го, 2030-го і 2035-го років. Завдання першого – добитися гарантованого захисту національних інтересів в межах 12-мильної прибережної зони. На другому етапі зона відповідальності пошириться на 200-мильну виняткову економічну зону. А третій етап передбачає дії флоту за межами Чорного моря.

Одна з двох Військово-морських баз України розташована в Бердянську Запорізької області. Саме тут є вихід до моря – але й  загроза у ескалації з боку Росії. Для забезпечення миру на морі – а відповідно й на суші –  створюють військово-морське формування збройних сил у Запорізькій області.

Фото: CNN

У листопаді 2021 року в Бердянськ приїздив новообраний міністр оборони Олексій Резніков. Треба прискорити будівництво бази ВМС, наголосив він, адже ризиками зі сторони Росії для судноплавства значні. А про небезпеку атак з морського боку Росії говорили ще від часів тимчасової анексії Криму.

Єдина проблема українського флоту – його відсутність

Що ж ми маємо на сьогодні для захисту морських кордонів?

На сьогодні у нас немає флоту, спроможного захистити інтереси України», – каже адмірал, ексзаступник головнокомандувача ВМС ЗСУ та колишній радник-посланник Місії України при НАТО Ігор Кабаненко. – Тоді як існують постійні загрози нашому суверенітету та територіальній цілісності з морського напрямку. Є багато вразливих місць. На жаль, за сім років від часу анексії Криму наша держава не досягла спроможності симетричної відповіді на ці загрози.

За словами голови правління «Українського мілітарного центру» Тараса Чмута, український флот зараз зконцентровано переважно в Одесі: від найбільшого корабля «Гетьман Сагайдачний» до малих броньованих катерів «Гюрза М».

Фрегат “Гетьман Сагайдачний”

У нас з флотом є тільки одна проблема – його немає, – каже військовий експерт Олег Жданов. –  Ті плавзасоби, які у нас сьогодні є – це катери, які не можуть виходити в море при 1-2 балах, тому що вони перевернуться. Це річкові катери. Корабель «Гетьман Сагайдачний»? Він за віком глибокий пенсіонер, більше 50 років.

Ігор Кабаненко зазначає, що в Україні поки не існує регулярного власного виробництва морського озброєння.

Маючи можливість кооперації з нашими західними партнерами, насамперед з США, треба реалізовувати на практиці прагматичні та стратегічні напрямки співпраці, – пояснював Ігор Кабаненко у своїй колонці у 2020 році.

В листопаді 2021 року США вирішили передати Україні два катери Island для посилення ВМС України в Чорному морі. У 2019 році Україна вже отримала два подібні судна. Їх надали в рамках реалізації пакету заходів безпеки для України. Починаючи з 2014 року Сполучені Штати надали допомогу Україні загалом у сумі понад $2,5 млрд, повідомило посольство США у Києві. Цього літа Держдепартамент США схвалив потенційний продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI та супутнього обладнання на суму близько $600 млн, пише Голос Америки.

Зроблено за стандартами НАТО

Тож в Україні будуть дві військово-морські бази: в Одесі – «Південь», а Бердянську  «Схід».

База ВМС у Бердянську поступово будується. Почалося зі спорудження військового містечка в Бердянську та Маріуполі за стандартами НАТО. Таким чином Уряд США через Програму з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS), Бюро Держдепартаменту США у справах міжнародної безпеки і нерозповсюдження зброї масового ураження, Державний департамент США підтримує  розвиток інфраструктури та потенціалу Морської охорони Держприкордонслужби України. Загальна вартість проєкту склала 4 мільйони доларів.

Російська агресія, особливо на морі, становить серйозну загрозу для України як у військовому, так і в економічному аспекті. Тому служба Морської охорони Держприкордонслужби є критично важливою. А її забезпечення, надання відповідних логістичних та навчальних спроможностей, які передбачає наш проэкт облаштування та підготовки підрозділів, дозволить Україні забезпечувати дотримання норм міжнародного морського права на своїй території й відповідно забезпечувати діяльність морської галузі економіки. Адже морська безпека України – це невід’ємна складова морської безпеки світу, – зауважив Кевін Кільєр, радник з морських питань Посольства США в Україні.

Військове містечко дасть змогу прикордонникам реагувати на загрозу з моря. Персонал також може готуватися до служби, працювати та перебувати в комфортних умовах.

Попереду ще багато роботи

На часі – будівництво власне військово-морської бази в Бердянську.

 

За інформацією контрадмірала Олексія Неїжпапи, на баланс Міноборони передадуть ділянку у 3,04 га. Там розмістять командування бази та два дивізіони кораблів. Серед них – дивізіон малих броньованих артилерійських катерів і патрульних катерів типу Mark VI та дивізіон суден забезпечення.

Також тут будуть дислокуватися радіотехнічний підрозділ та підрозділ боротьби із протидиверсійними засобами, сили забезпечення. У цьому році вже виділили земельну ділянку у 1,4 га. Там зводять казармовий комплекс для 200 військовослужбовців окремого батальйону морської піхоти. Також збудують медичний пункт, спортивний комплекс та гуртожиток для сімей військовослужбовців.

Фото: CNN

На 2021 рік на створення військово-морської бази «Схід» виділили 98 млн 658 тис. грн. В цю суму входить розробка проєктно-кошторисної документації, проведення експертизи та процедури конкурсних торгів на закупівлю робіт, будівництво комплексної будівлі, котельні, сховищ, зовнішніх мереж газопостачання, електропостачання, водовідведення, водопостачання; реконструкція лабораторно-побутового корпусу під штаб та матеріального складу.

Ексзаступник міністра оборони України Ігоря Халімон повідомляв, що будівництво військово-морської бази в Бердянську мають завершити орієнтовно в грудні 2024 році. Але, як зазначає Тарас Чмут, ці терміни – доволі абстрактна річ.

На телеканалі CNN 24 листопада вийшов сюжет про будівництво бази «Схід» у Бердянську. Журналісти CNN зробили репортаж звідти та з патрулювання військових в Азовському морі.

Будівництво бази ВМС триває, роботи ще багато. До кінця 2021 року на базі мали побудувати житлові приміщення, адмінбудівлі та невеликий медпункт на базі занедбаного олов’яного заводу. Але, як стверджують у CNN, на головній будівлі ще немає даху, а до нового року залишилося менше як 6 тижнів. Масштаби будівництва великі. Бригади працюють 7 днів на тиждень.

Ризики чи безпека?

Базу ВМС в Бердянську ще не збудували, а навколо неї вже запускають наративи російської пропаганди. Один з таких стверджує, що база військових завдасть певних ризиків для місцевих жителів. Це категорично спростовує голова «Українського міліарного центру» Тарас Чмут.

«Присутність будь-яких збройних сил в регіоні – це завжди позитивно, – каже він. За словами експерта, через це в місцевий бюджет йтимуть великі податки. Крім того, збільшиться розмір коштів у сфері обслуговування, послуг на місцевому рівні. До того ж з’являться додаткові робочі місця, які будуть непогано оплачуватися не сезонно, а постійно.

Наявність військово-морських сил буде певним гарантом безпеки рибалок, які зможуть комфортніше та безпечніше себе почувати, та не боятися, що їх затримають російські прикордонники в трьох милях від берега. А такі випадки вже неодноразово були,  аргументує Тарас Чмут.

Тож створення військово-морської бази в Бердянську та інших прикордонних морських регіонах сприятиме не тільки цілісності та суверенності нашої держави, а й стане «подушкою безпеки» для місцевих жителів та туристів.


Створення цієї статті фінансується в рамках проєкту «НАТО – це люди», що фінансується Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, що діє через Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії (“FCDO”).