Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Анатомія миру: в Україні запустили онлайн-експозицію про НАТО і майбутнє України в Альянсі

Анатомія миру: в Україні запустили онлайн-експозицію про НАТО і майбутнє України в Альянсі

Анатомія миру: в Україні запустили онлайн-експозицію  про НАТО і майбутнє України в Альянсі

НАТО

То що ж таке НАТО? Як Альянс із настільки різних країн зміг перетворитися на одну з найпотужніших організацій, що забезпечує мир на планеті? Які міфи про НАТО не мають нічого спільного з реальністю? І головне — де місце України в цій архітектурі безпеки? Аби раз і назавжди відповісти на ці запитання запустили онлайн-проєкт під назвою аНАТОмія миру.

Анатомія миру
Проект “Анатомія миру”

«аНАТОмія миру» — це масштабна онлайн-експозиція, що розповідає про історію створення НАТО, глобальні проблеми, з якими бореться Альянс, якою є його майбутня доля, та хто ці українці, які вже долучилися до миротворчих місій. 

«Велика сила — це велика відповідальність, а ще купа міфів, які цю силу оточують. Попри те, що вступ до НАТО вже давно є одним із найважливіших пріоритетів зовнішньої політики України, більшість інформації про НАТО є у відкритому доступі і гуглиться вона за два кліки, та все одно українці й досі не до кінця розуміють, якими є принципи роботи НАТО, та схильні довіряти упередженням, нав’язаним плітками та пропагандою», — кажуть організатори онлайн-експозиції.

Інфографіка проєкту "аНАТОмія миру" від platfor.ma
Інфографіка проєкту “аНАТОмія миру” від platfor.ma



Проєкт з різних боків розглядає мир та участь Альянсу в його забезпеченні, складається із розділів:

  • Новітня історія миру. Це таймлайн із десятьма найважливішими подіями після Другої світової, які показують шлях світу, НАТО та України до миру.
  • Найбільші небезпеки сучасності. Не лише війна загрожує людству та миру в усьому світі, а й тероризм, екологічні катастрофи, дискримінація чи кібератаки. Розповідаємо, чим займається НАТО, аби таких загроз ставало дедалі менше.
  • Ті, хто забезпечують мир. Історії миротворців, які зробили особистий внесок у мир у всьому світі, та профілі організацій, які щодня роблять нашу планету безпечнішим місцем.
  • Тест: що ви знаєте про НАТО. Можливість перевірити, наскільки добре ви знаєтеся на тонкощах роботи Альянсу і чи зможете відрізнити правду від міфу.
  • Майбутнє миру. Про те, як виглядатиме світова безпека у найближчі десятки років і чому майбутнє нашої країни нерозривно пов’язане з НАТО.

Я не бачу можливості для появи нової глобальної організації, яка би відповідала за безпеку на планеті. Згадайте, чому з’являлися Ліга націй та ООН? Це було після світових воєн. Без нового грандіозного конфлікту нова архітектура безпеки навряд чи може з’явитися. 

Тож Україні однозначно треба в НАТО. Це найбільша і найефективніша організація колективної безпеки у світі. Навіть шлях в Альянс є важливим — саме завдяки ментальним орієнтирам, яких ми набуваємо через стандарти та реформи, — підсумовує один з експертів проєкту, директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко.

Переглянути онлайн-експозицію «аНАТОмія миру» можна за посиланням.

Проєкт реалізований агенцією соціальних змін Platfor.ma спільно з ГО «Інтерньюз-Україна» в межах проєкту «НАТО це люди», що фінансується Урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, що діє через Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії («FCDO»).