Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як у Запоріжжі впроваджують європейські ініціативи задля енергетичного розвитку

Як у Запоріжжі впроваджують європейські ініціативи задля енергетичного розвитку

Як у Запоріжжі впроваджують європейські ініціативи задля енергетичного розвитку

Запоріжжя є активним учасником проєктів європейський ініціатив. Місто розвивається в енергетичному напрямку завдяки їхнім впровадженням.

Про те, які заходи організовують в Запоріжжі та в яких бере участь місто, розповів в рамках V Запорізького Міжнародного Еко Форуму на конференції «Сталий енергетичний розвиток і збереження клімату: досвід європейських і українських міст» Віктор Бондаренко, заступник начальника управління інвестиційної політики головного економічного управління Запорізької міської ради.

Запорізька область є одним із енергетичних центрів України. За словами Бондаренка, тут виробляється до 130% фактичної енергії по всій країні.

Серед найбільших виробників, які працюють у Запорізькій області, працює Дніпрогес ,Запорізька атомна електростанція, а також вітрова у Приморську.

Також в області активно впроваджуються проєкти з теплової енергетики.

 Зараз одна з компаній хоче запустити найбільшу вітрову електростанцію в Запорізькій області. Що показує, що цей напрямок є цікавий. І не тільки для бізнесу, адже в цьому є необхідність, – розповів Віктор Бондаренко.

У Запоріжжі розроблено муніципальний енергетичний план. Також місто брало участь у проекті від USAID «Муніципальна енергетична реформа України». За результатами, ставши одним із міст-переможців, Запоріжжя отримало можливість розроблення плану сталого енергетичного розвитку міста. Зараз проводиться моніторинг щодо впровадження цієї європейської ініціативи.

Вже в жовтні цього року ми будемо проводити засідання щодо розробки плану енергетичного розвитку. Це план «30-30-30». Таким чином ми плануємо вже після жовтня підготувати відповідні документи цього Плану та пропонувати його до розвитку на сесії міської ради, – поділився заступник начальника управління інвестиційної політики головного економічного управління.

Крім того, Запоріжжя продовжує співпрацю з фінансовими організаціями. Наразі вже йде співпраця у проекті Європейського інвестиційного банку, а також є програма розвитку муніципальної інфраструктури.  

Про те, що в Запоріжжі вже зроблено для виконання Плану дій сталого енергетичного розвитку, розповіла також і голова ГО “Екосенс”, керівник проєкту “Запоріжжя за чисту енергію” Тетяна Жавжарова.

Енергооощадність

  • Проведено енергоаудити на 100 об’єктах бюджетної сфери.
  • Проведено термомодернізацію 5 дитсадків, 2 дитячих амбулаторій.
  • Впроваджено енергосервіс у 5 лікарнях: влаштування індивідуальних теплових пунктів на систему опалення з погодозалежним регулюванням, утеплення трубопроводів.
  • Встановлення енергоефективних вікон у закладах освіти та охорони здоров’я.
  • Знижено споживання електроенергії у КП «Водоканал».
  • Модернізоване вуличне освітлення Запоріжжя на основі світлодіодних світильників та сонячної електростанції.

Результат: економія теплової енергії до 30%.

Заміщення природного газу місцевим паливом та енергією

  • Побудовано котельню на біопаливі (тріски) для забезпечення гарячою водою мешканців Шевченківського району, 2 котельні на пелетах з лушпиння соняшнику для забезпечення гарячою водою мешканців та госпрозрахункових організацій Хортицького району та Шевченківського району м. Запоріжжя.
  • Впроваджене опалення приміщень трьох лікарень від модульних котельних на пелетах з лушпиння соняшнику.
  • Забезпечено гаряче водопостачання п’яти районів міста в міжопалювальний період через вторинне тепло від ПАТ «Запоріжсталь», що надало змогу впродовж 2015-2019 років вивільнити зі споживання 53 млн.м3 природного газу та скоротити викиди парникових газів в навколишнє середовище на 3,6%.